Dovolte, abychom vám v následujících řádcích představili a doporučili tradiční francouzský pokrm, který můžete jíst samotný, s pečivem, či s plátkem vynikajícího masa. Vyzkoušejte ho a udělejte si představu sami!
Ratatouille – známý pojem s neznámým významem
Když se svých blízkých zeptáte, co to je ratatouille [ratatuj], je velmi pravděpodobné, že vám odpoví „nevím, ale už jsem to někde slyšel“. Jedná se o tradiční francouzský pokrm, který má svůj přesný původ v Nice a jeho okolí. Tento pokrm může posloužit jako příloha k masu nebo jako náplň do slaných palačinek, dá se jíst s pečivem i samotný.
Pod pojmem ratatouille se ukrývá směs zeleniny a koření. Ze zeleniny se nejčastěji vyskytují cukety, rajčata, lilky, papriky, cibule nebo česnek, z koření hlavně bazalka a majoránka, ale i další. Záleží ale také na vašich chutích a preferencích. Stejně tak jako o složení, diskutuje si o samotné přípravě – jedním způsobem je smíchat zeleninu s kořením dohromady a upéct, druhým způsobem je nakrájení části zeleniny, přičemž druhá část má s přídavkem oleje posloužit jako omáčka.
Telecí řízek s ratatouille – ověřená kombinace masa a zeleniny
Připravte pro své blízké překvapení v podobě nového pokrmu. Návod na něj najdete právě zde.
Co potřebujeme (2 porce):
2 telecí řízky, zeleninu na ratatouille (1 velký lilek a 1velkou cuketu, 1 červenou nebo žlutou papriku, 2 rajčata, olivový olej, nejlépe čerstvou bazalku, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 1 lžičku vinného octa, ½ lžičky krupicového cukru, špetku provensálského koření a sůl
Jak na to:
- lilek a papriky nakrájíme na kostky
- rajčata nakrojíme do kříže a zalijeme vroucí vodou
- po minutě vodu slijeme a rajčata oloupeme a rozkrájíme na kostky
- rozehřejeme pánev, pokapeme olejem a všechnu pokrájenou zeleninu kromě drceného česneku a bazalky dáme opékat
- po 5 minutách přidáme česnek, bazalku, sůl, ocet, cukr a ještě 5 minut smažíme
- telecí řízky potřeme olivovým olejem s bazalkou a osmažíme z každé strany
Tento zdravý a chuťově vynikající pokrm se hodí k obědu i k večeři a jeho příprava zabere jen 30 minut. Obohaťte svou kuchyni o nádech Francie a zpestřete si svou databázi receptů. Bon appétit!