Syrovátka a hubnutí – jde to vůbec dohromady?

0

Možná ji znáte pouze jako kosmetický přípravek, díky kterému máte vyhlazenou a hydratovanou pleť. Tento prostředek je velice levný a kupodivu se prodává i mezi potravinami. Jenže ona potravina či kosmetický doplněk má i další možnosti využití. Některé zkušenější ženy již tuší, pro jiné prozradíme, že zde hovoříme o syrovátce!

syrovatka vyrobaCo to vlastně ta syrovátka je a jak vzniká?

Pokud jste někdy nechali odstát například jogurt nebo tvaroh, utvořila se ve vaničce okolo taková žlutá tekutina. To je syrovátka. Ovšem takto jí nedostanete dostatečné množství, abyste si mohli užít jejích pozitivních efektů jak na tělo, tak i na pleť. Normálně se tedy syrovátka vyrábí sražením mléka a následným odstraněním kaseinu, což je další protein obsažený v mléce, který se používá například pro budování svalové hmoty. Pokud jde o sušenou syrovátku, tak ta vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů nebo tvarohů.

Co všechno syrovátka obsahuje?

Syrovátka obsahuje nejrůznější minerály, jakými jsou například hořčík, fosfor, vápník, draslík, sodík, zinek, niacin, biotin, spoustu vitaminů, jako je B1, B2, B6, B12, E a C a v neposlední řadě také bílkoviny. V syrovátce ale bohužel najdete logicky i laktózu, tedy mléčný cukr, na který bývá spousta lidí alergická.

Jaký vliv má syrovátka na organismus?

Jak můžete se syrovátkou zhubnout?

Jak už jsme zmínili výše, jelikož je syrovátka nízkokalorická, můžete si ji dopřávat prakticky pořád. Navíc díky bílkovinám, které obsahuje, dokáže člověka nasytit, a potlačit tak pocit hladu na dlouhou dobu. Nejrůznějšími pokusy se syrovátkou bylo zjištěno, že pocit hladu byl oddálen až o dvě hodiny. To je více než u všech ostatních bílkovin! Příznivý vliv má také obsažený vápník a laktóza, jež pomáhají správně odvodňovat organismus a díky tomu taktéž snižovat hmotnost.

syrovatka s boruvkamiJak můžete syrovátku konzumovat?

Nejjednodušší možností konzumace syrovátky je v nejrůznějších nápojích. Syrovátku si totiž můžete prakticky v každém obchodě koupit v podobě prášku, který rozmícháte v teplé vodě, nebo za pomoci mixéru ve studené. Takto si vytvoříte syrovátkový nápoj, který si dále můžete ochutit nejrůznějšími ovocnými šťávami. Syrovátkový prášek však můžete přidat i do nejrůznějšího pečiva. Stačí část mouky nahradit právě syrovátkou a hned máte zdravější formu buchty nebo bábovky!

Pro dermatologické využití jsou nejvhodnější různé koupele, peelingy, pleťové masky či vody, které si taktéž jednoduše vytvoříte ze stejného syrovátkového prášku, který jsme popsali výše. V takovém případě syrovátku rozmíchejte v teplé vodě a pak již použijte, jak zrovna potřebujete.

Kdo by syrovátku rozhodně neměl jíst

Jelikož syrovátka obsahuje výše zmíněnou laktózu, není její konzumace vhodná pro každého. Všichni, kdo mají alergii na mléko a mléčné výrobky, by se jí měli obloukem vyhnout! Navíc nekonzumujte syrovátku, pokud bylo balení příliš dlouho otevřené, spotřebovávejte ji průběžně a navíc ji raději přesypte do suché uzavíratelné dózy, ve které se jen tak nezkazí.

Závěr: je opravdu hubnutí se syrovátkou reálné?

Na závěr zde uvedeme poněkud odlišný názor na syrovátku, a to, že hubnutí se syrovátkou není vůbec „jen tak“! V prvé řadě je nutné zvolit správný typ syrovátkového produktu, a to izolát. Ten totiž obsahuje méně tuku i cukrů, a proto je pro redukční jídelníček vhodnější. Pokud si naopak pořídíte syrovátkový koncentrát, budete sami proti sobě, jelikož ten obsahuje koncentrovanou sušenou sladkou syrovátku, tedy s vysokým podílem mléčného cukru. A za druhé, a to je asi nejpodstatnější, s žádným syrovátkovým nápojem nemáte zaručené 100% hubnutí! Abyste skutečně zdravě a pořádně zhubli, budete potřebovat mnohem více! Zdravý a redukční jídelníček, zdravý životní styl a dostatek pohybu.

Sdílej:

O Autorovi

O základy správné výživy a zásady a zdravého stravování jsem se začala zajímat poměrně nedávno v souvislosti se zdravotními problémy, které mě již nějakou dobu sužovaly. Ačkoli na zázraky nevěřím, sama na sobě pozoruji určité změny, ke kterým nepochybně přispívá současný styl mého stravování.

Tyto stránky používají cookies. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close