Špenát – zelený poklad v naší kuchyni

0

Obvykle to bývá tak, že ho děti nenávidí a dospělí milují. Zatímco do generace, která je dnes ve středních letech, ho maminky hustily, protože věřily zázračnému množství železa v něm obsaženému, mladší generace už ví, že omyl vědců, kteří se spletli v desetinné čárce, dělá ze špenátu už jen běžnou zeleninu, někým oblíbenou, jiným ne. Ať tak či tak, špenát je zdravý a chutný, zkrátka poklad v naší kuchyni.

Původ špenátu závisí na odrůdě

Zatímco novozélandský špenát pochází, jak už jeho název říká, z Nového Zélandu, špenát setý, který si nejčastěji servírujeme na talíř, se k nám dostal z Blízkého Východu, kupodivu nejprve přes Španělsko. Už od 16. století ale špenát známe. Rozdíl mezi odrůdami je také v době sklízení – špenát setý se sklízí brzy na jaře, před květnem, novozélandský špenát je připraven na sklizeň až mezi červencem a zářím.

Máme na výběr

Špenát si můžeme v sezóně (v létě) dopřát čerstvý, pokud tak učiníme, nenechme se zaskočit tím, jak slehne. V zimě pak můžeme sáhnout po špenátu mraženém a vybrat si mezi sekaným a protlakovým. 

Co nám špenát nabízí

Oba druhy špenátu mají takřka stejné složení a jsou z 88 % tvořeny vodou. Ve 100 g špenátu najdeme 3 g bílkovin, 1,5 g sacharidů, 1 g tuků a více než 2 g vlákniny. Celková energie 100 g špenátu je 103 kJ. Je zdrojem vitamínů A, B1, B2, B6, C, E a K. Z minerálů můžeme zmínit vápník, draslík, železo, sodík a fosfor. Načerpat z něj můžeme také antioxidanty lutein a beta-karoten.špenátové palačinky První zmíněný působí pozitivně na náš zrak, druhý má vliv například na obranyschopnost organismu a podílí se na ochraně kůže před slunečním zářením. Zmíněný vitamín K zabraňuje řídnutí kostí a nedostatek železa, které můžeme konzumací špenátu získávat, způsobuje anémii, potíže s dýcháním, bolesti hlavy, u žen bolestivou menstruaci a další nepříjemnosti. Draslík, kterého je ve špenátu rovněž obsažen, reguluje krevní tlak.

2 skvělé recepty, po nichž si špenát zamiluje snad každý

Abychom vás ke konzumaci této zdravé potraviny trochu více navnadili, vybrali jsme pro vás 2 recepty, které když vyzkoušíte, jistě přesvědčíte sebe i své okolí o tom, že je špenát nejen zdraví prospěšný, ale i chuťově vynikající.

Špaldové kernotto se špenátem a kozím sýrem

Co potřebujeme: 300 g špaldových krup (kernotto), 600 ml vody, 3 lžičky soli, 450 g mraženého špenátu (nejlépe bio), 3 lžíce olivového oleje nebo přepuštěného másla, 5 stroužků česneku, 2 cibule, 300 g kozího sýra, 2 hrsti opražených vlašských ořechů, muškátový oříšek, bílý pepř, sůl

Jak na to:

  • Kernotto vypereme a vaříme asi 30 minut.
  • Na pánvi nasucho opražíme ořechy.
  • Nakrájíme čerstvý špenát nebo rozmrazíme zmražený.
  • Cibule a česnek nakrájíme, orestujeme na oleji nebo másle, přidáme špenát, sůl, muškátový oříšek a pepř a restujeme společně.
  • Přidáme rozmačkaný sýr, uvařené kernotto a ořechy.
  • Podle chuti přidáme sůl, pepř nebo česnek.

Palačinky se špenátem a kozím sýrem

Co potřebujeme: na palačinky vodu, špaldovou celozrnnou a jemnou mouku, pohankovou mouku a lněné semínko; špenát, cibule, kozí sýr

Jak na to:

  • Podle tradičního postupu připravíme palačinky.
  • Na cibulce uvaříme špenát.
  • Uvařený špenát naklademe na palačinky, rozdrobíme na něj kozí sýr, zabalíme a podáváme.

Náš tip! Kromě těchto dvou receptů můžete vyzkoušet i fantastickou špenátovou polévku!

Tyto 2 rychlé a jednoduché recepty vás s největší pravděpodobností přesvědčí o tom, abyste špenát začali chápat nejen jako součást zdravé stravy, ale i jako jemnou lahůdku, které se jen tak nenabažíme. Dobrou chuť!

Sdílej:

O Autorovi

Málokoho by napadlo úmyslně si ubližovat. Vybírejme si proto z nepřeberného množství potravin ty, které nám nejen neubližují, ale ty, které nám dokonce prospívají a blahodárně působí na naše tělo i mysl.

Tyto stránky používají cookies. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close