Salát Caesar – lehký oběd i lahodná večeře

2

Lehký, který se hodí k obědu i k večeři, doplněný o křupavé krutony a lahodnou zálivku, to je salát Caesar. Jak se na oblíbený salát přišlo a jak si ho můžete připravit doma? Následující řádky vám to prozradí.

Kde se salát Caesar vzal

Salát z římského salátu a krutonů má svůj původ ve Spojených státech, kde údajně vznikl u příležitosti oslav Dne nezávislosti v roce 1924. Byl také pojmenován po svém tvůrci, kterým byl Cesare Cardini. Cardini se na onu oslavu chystal připravit původně něco jiného, došly mu však potřebné suroviny. Jako správný mistr improvizace to však nevzdal a začal připravovat pokrmy z toho, co v kuchyni měl. Úspěch byl tak veliký, že je salát Caesar dodnes jedním z nejoblíbenějších salátů a Cardini nakonec začal vyrábět speciální dresink do salátu ve velkém.

Restaurace nabízí obměny, Caesar je ale jen jeden

Možná se podivíte, když navštívíte několik restauračních zařízení, že můžete dostat pokaždé jiný salát, ačkoli jste si přáli naservírovat právě tento. V některém provedení se mohou objevit rajčata, v jiném avokádo nebo tortilly místo krutonů. Pravý salát Caesar ale má své pevně dané složení, možná proto uděláte nejlépe, připravíte-li si ho sami. Alespoň budete vědět, co v salátu opravdu je, a že je to ten pravý.

Vyzkoušejte si přípravu salátu podle toho pravého receptu!salat-caesar

Nejde o nic náročného, přesto vás vaši blízcí budou chtít na rukou nosit, jakou lahůdku jim naservírujete. Za zkoušku to rozhodně stojí!

Co potřebujeme:

  • na základ – 2 hlávky římského salátu, 2 kuřecí prsíčka, olej na opékání masa, sůl, pepř, 2-3 lžičky dijonské hořčice, lžičku strouhaného parmazánu, lžičku worcesterské omáčky
  • na zálivku – 2 žloutky, 150-200 ml olivového oleje, šťávu z 1 citrónu, 2 filátka sardelek v oleji (ančoviček)
  • na dokončení – čtvrtku až půlku čerstvé celozrnné bagety nebo žitný chléb, olej na opečení krutonů, stroužky z poloviny hlavičky česneku, 50 g parmazánu vcelku

Jak na to:

[sociallocker]

  • nejprve připravíme zálivku prošleháním všech potřebných ingrediencí, vlijeme ji do mixéru a mixujeme, aby vznikla směs hladká, podobná majonéze
  • do misky natrháme na menší lístečky římský salát, parmazán nastrouháme na hoblinky – tuto směs necháme chladit v ledničce, než připravíme zbytek
  • na krutony použijeme celozrnnou bagetu nebo žitný chléb – bagetu nebo chléb nakrájíme na kostky a necháme trochu vysušit v troubě
  • česnekem vytřeme pánev a rozehřejeme na ní olej, poté dozlatova osmažíme krutony a také kuřecí prsíčka, které v dalším kroku do salátu nakrájíme na kostičky nebo na plátky
  • v tomto okamžiku salát smícháme s připravenou zálivkou, nasypeme na něj hoblinky parmazánu a posypeme ho krutony
  • servírovat můžeme s celozrnnou bagetou nebo žitným chlebem

[/sociallocker]

K obědu je salát Caesar, stejně jako jiné saláty, vhodný především pro ty, kteří pracují celý den vsedě a nemají dostatek fyzické aktivity. Těžce pracující by naopak příliš nezasytil. K večeři je vhodný, protože je v něm pouze zelenina a bílkoviny, avšak některým lidem způsobuje večerní konzumace zeleniny pocit těžkého břicha nebo nadýmání. Sami ale jistě víte, kdy vám během dne salát nejvíc prospěje. Dobrou chuť!

Sdílej:

O Autorovi

Málokoho by napadlo úmyslně si ubližovat. Vybírejme si proto z nepřeberného množství potravin ty, které nám nejen neubližují, ale ty, které nám dokonce prospívají a blahodárně působí na naše tělo i mysl.

Na těchto stránkách užíváme cookies. Proti jejich sběru na základě oprávněného zájmu se můžete odvolat na info@vceliste.cz, nebo budeme rádi, když nám jejich užívání odsouhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close