Rybí polévka – nestárnoucí vánoční klasika zdravě

0

Rybí polévka je jeden z chodů, který by rozhodně neměl chybět na štědrovečerní tabuli v žádné české domácnosti. Ačkoli je česká kuchyně obyčejně nezdravě zahušťovaná moukou a smetanou, my vám ji nabízíme ve zdravé variantě, na které si nevídaně smlsnete, než Ježíšek zazvoní z vedlejšího pokoje od stromečku.

Co potřebujeme:

  • na polévku: 2-3 skelety z bělomasé ryby, 1 cibuli, 1 paličku česneku, 2 mrkve, 2 lžíce oleje, 1 fenyklovou bulvu, ½ lžičky anýzu, 50 ml suchého bílého vína, sůl, 1 bobkový list, 4 kuličky nového koření, 4 kuličky pepře
  • na knedlíčky: 4 hrsti ovesných vloček, 2 lžíce celozrnné mouky, sůl a pepř, 1 lžíci nasekaného kopru, špetku muškátového květu, ryburybi-polevka

Jak na to:

  • nejprve si připravíme rybí vývar
  • rybí skelety dáme na pekáč, cibuli i se slupkou a česnek rozřízneme napůl a řeznou stranou nahoru je položíme k rybím kostem – to vše v předehřáté troubě pečeme na 200°C, nasucho, asi 30 minut
  • v hrnci na oleji orestujeme nakrájenou mrkev, přidáme půlku fenyklu a koření a chvíli mícháme
  • směs zalijeme 0,25 l vody, přidáme kosti, cibuli a česnek z pekáče, osolíme a přivedeme mírně pod bod varu
  • během varu sbíráme pěnu a za 3-5 hodin přecedíme přes pláténko – vznikne čirý vývar čajové barvy
  • ovesné vločky spaříme vodou tak, aby nasákly, ale voda nebyla vidět na okraji misky
  • k vločkám přidáme zbytek ingrediencí na knedlíčky
  • navlhčíme si ruce a vytvarujeme z knedlíčky, které potom vaříme, dokud nevyplavou na povrch (asi 5 minut)
  • zbytek fenyklu a mrkve nakrájíme na nudličky a uvaříme ve vývaru
  • jakmile zelenina změkne, přidáme víno
  • můžeme servírovat

Náš tip! Výbornou rybí polévku vytvoříte z candáta nebo pangasia a místo knedlíčků si můžete připravit krutony z žitného pečiva.

Nevzdávejte se zdravých receptů ani o Vánocích. Ne vždy sice tradiční pokrm můžeme připravit zdravě, minimálně to ale stojí za zamyšlení!

Share.

About Author

Málokoho by napadlo úmyslně si ubližovat. Vybírejme si proto z nepřeberného množství potravin ty, které nám nejen neubližují, ale ty, které nám dokonce prospívají a blahodárně působí na naše tělo i mysl.

Na těchto stránkách užíváme cookies. Proti jejich sběru na základě oprávněného zájmu se můžete odvolat na info@vceliste.cz, nebo budeme rádi, když nám jejich užívání odsouhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close