Rostou vám na zahradě rajčátka a vy už nevíte, jak je zpracovávat? Nebo vás jen lákají v obchodě, abyste si je koupili, když je jejich sezóna a jsou levnější než po zbytek roku? Tak či onak, máme pro vás návrh. Co takhle uvařit si překvapivě lahodnou rajskou polévku?
Co potřebujeme:
- 1 cibuli
- těstovinovou rýži
- 3 ks bobkového listu
- 5 listů bazalky
- 1 lžíci olivového oleje
- 5 kuliček celého nového koření
- 1 kostku masoxu
- litr vody
- 2 kg rajčat
- lžíci másla
- lžíci hladké mouky
Jak na to:
- omyjeme rajčata a nakrájíme je na čtvrtiny, nasekáme cibuli
- obojí osmahneme na olivovém oleji, osolíme, opepříme
- přidáme čerstvou bazalku a směs dusíme ve vlastní šťávě
- rozpustíme máslo a zasypeme ho moukou
- po chvíli zalijeme vodou, přidáme bobkový list, masox a nové koření
- vaříme 25 minut a poté vyjmeme koření
- přilijeme podušená rajčata a rozmixujeme, můžeme vše přecedit, ale nemusíme
- vše přivedeme k varu, přidáme rýži a cukr
- vaříme, dokud rýže nezměkne
Náš tip č. 1!
Polévka se dá uvařit i z konzervovaných rajčat, ale její chuť tolik nevynikne, jako když použijeme rajčata čerstvá. V případě, že nám rajčata hodně přebývají, můžeme z nich udělat domácí kečup a zavařit ho. Potom si budeme moci i přes zimu udělat chutnou a poctivou polévku.
Náš tip č. 2!
Dietnější verzi polévky můžeme připravit tak, že vynecháme těstovinovou rýži. Místo ní můžeme použít přímo těstoviny do polévky – například oblíbená písmenka.
Věděli jste, že rajská polévka chutná i za studena? Polévka z čerstvých rajčat je však lepší za tepla. Dejte nám vědět, jak ji máte rádi vy!