Všechny ryby jsou zdravé, i když některé, třeba právě losos, jsou poněkud tučnější. Nálepka „tučné“ by ale zrovna v souvislosti s rybami neměla znamenat, abychom od nich dávali ruce pryč. Ryby se v naší kuchyni, na rozdíl například od kuchyně středomořské, příliš nevyskytují, ale pokud jste se rozhodli, že budete jedněmi z těch, kteří je v jídelníčku pravidelně mají, buďte si jistí, že jste udělali správné rozhodnutí.
Tučná ryba není nezdravá
Už jste se někdy setkali s námitkou: „Ale to je hodně tučná ryba!“? Měli jste na ni odpovědět: „No a co?“. Obecně jsou ryby zdravé a v jídelníčku žádoucí, protože jsou zdrojem omega 3 mastných kyselin, které regulují krevní tlak a chrání před kardiovaskulárními onemocněními. Ryby dále nabízejí kvalitní bílkoviny, vitamíny a velké množství minerálních látek, konkrétně draslík, fosfor, hořčík, jód, vápník, zinek a železo. Konzumace rybího tuku je vynikající prevencí proti diabetu 2. typu a proti rakovině, podporuje imunitní systém, snižuje intenzitu alergických reakcí a doporučuje se těhotným ženám pro správný vývoj plodu zejména v posledním trimestru a následně v období kojení. Ryby tradičně rozdělujeme na mořské a sladkovodní. Mezi mořské ryby řadíme makrelu, sledě, tuňáka nebo sardinky, ze sladkovodních ryb můžeme jmenovat úhoře, pstruha, kapra nebo sumce.
I tučné ryby jsou tedy zdravé a jejich konzumace je žádoucí, nicméně jestliže se zrovna pokoušíme zhubnout, měli bychom si vybírat ryby dietnější, například candáta, okouna nebo štiku. Podle odborníků je ideální zařadit do jídelníčku rybu dvakrát týdně a střídat přitom druhy.
Která je tučná a která libová?
Nejběžnější druhy ryb jsme pro váš lepší přehled roztřídili do tří kategorií:
- Libové ryby (max. 2 % tuku): candát, štika, treska, okoun
- Středně tučné ryby (max. 10 % tuku): kapr, sardinka, pstruh, sumec
- Tučné ryby (nad 10 % tuku): losos, makrela, sleď, tuňák, úhoř
Krátce o pstruhu lososovitém
Pstruh lososovitý je druh pstruha. Ten se vyskytuje v celé Evropě a čtyři druhy pstruha žijí i v Čechách jako sladkovodní dravé ryby – pstruh americký duhový, mořský, potoční a jezerní. Pstruh lososovitý žije výhradně v mořích a většina těchto ryb na našem trhu pochází ze Skandinávie.
Náš tip na přípravu pstruha lososovitého – filet s tomatovou salsou
Nabízíme vám vynikající, rychlý a levný způsob, jak připravit pstruha lososovitého. Dokud tento recept nevyzkoušíte, neuvěříte, že něco tak lahodného lze servírovat za necelou půlhodinu. Množství uvádíme pro 4 porce.
[sociallocker]
Co potřebujeme: 600 g filetu, 500 g cherry rajčátek, černé olivy, máslo, čerstvou bazalku, panenský olivový olej, řepkový olej, mořskou sůl, špetku sušené chilli papričky a pepř
Jak na to:
- rajčátka a olivy nakrájíme na malé kousky, přidáme k nim lístky bazalky
- vše vložíme na rozehřátý olej
- směs dochutíme chilli papričkou, solí a pepřem, orestujeme a zatím si připravíme pstruha
- filety omyjeme a naporcujeme a necháme si na pánvi rozehřát olej s trochu másla
- na rozehřátý olej dáme plátky pstruha, osolíme ho a opepříme
- pečeme 5 – 6 minut a hlídáme i salsu, která by měla zhoustnout
- jako přílohu můžeme servírovat pečivo nebo brambory
[/sociallocker]
Naservírujte si pstruha lososovitého a užijte si delikátní chuť zdravého jídla!