Viscerální tuk: Nezabydlel se neviditelný zabiják i ve vašem břiše?

0

Přebytečný tuk není jen estetický problém, ale především zdravotní. Zvlášť nebezpečný je viscerální tuk, o kterém nemusíte ani vědět, že se vám v těle usazuje. Co je ale důležité znát, jsou důvody, proč je nutné se ho co nejdříve zbavit – na konec článku jsme pro vás proto připravili i 5 konkrétních tipů, jak s ním zatočit.

Nebezpečný tuk, který není vidět

Viscerální tuk neuvidíte v podobě silnějších stehen nebo širších boků. Ukládá se totiž hlouběji než klasický tuk – okolo důležitých orgánů, jako jsou játra, slinivka a ledviny. Odtud vám škodí, aniž byste o něm věděli. O to více je však zákeřnější, může být příčinnou například:

  • srdečních chorob,
  • cukrovky,
  • deprese,
  • mrtvice,
  • demence.

Říkáte si, jakým způsobem může tuk způsobovat deprese? Ovlivňuje totiž hormony ve vašem těle, mezi nimi i serotonin a galanin, a má tak negativní dopad na vaši náladu.

Začněte cvičit a zbavte se tuku.

Nebezpečí spojená s viscerálním tukem souvisí také s tím, že způsobuje tzv. inzulinovou rezistenci – ta vede k tomu, že se naše tělo stává méně citlivým na hormon, který reguluje hladinu cukru v krvi. A jako by toho nebylo málo, viscerální tuk také způsobuje záněty, které vedou k celé další řadě potíží.

Zjistěte, jak jste na tom vy!

Pro základní kontrolu vám postačí pohled do zrcadla. Nemusíte vidět „faldíky“, mnohem důležitější je totiž tvar postavy. Zpozornět byste tak měli, pokud máte postavu typu „jablko“: to znamená, že máte (kromě jinak souměrné postavy) větší břicho a jste tedy nejširší v oblasti pasu. A pro ženy máme další špatnou zprávu: pokud máte obvod pasu větší jak 90 cm, už se také nacházíte v rizikové skupině, kterou může trápit nadbytek viscerálního tuku; muži pak mají toleranci o 10 cm vyšší.

Vraťte hladinu viscerální tuku do normálu

Pokud tušíte, že by nadbytek viscerálního tuku mohl být i váš problém, pusťte se co nejdřív do jeho odbourávání. Zaměřte se na následujících 5 kroků:

Vyhoďte sladké do koše

Uberte cukru a rafinovaných sacharidů, tedy nejen sladkostí, ale i bílého pečiva. Místo něj zařaďte do jídelníčku celozrnné pečivo.

Jezte dostatek zeleniny, prospěšných tuků a bílkovin

Dbejte na to, abyste přijímali dostatek živin z kvalitních potravin. Prospěšné tuky získáte například z kokosového oleje, extra panenského olivového oleje nebo ořechů. Bio vejce nebo mléčné výrobky vám zase doplní potřebné bílkoviny.

Zkuste zařadit do stravy cordyceps.

 

Začněte cvičit se zátěží

Podle studie publikované roku 2013 v The International Journal of Cardiology se nadbytečného viscerálního tuku nejlépe zbavíte pomocí intenzivního cvičení se zátěží, případně v kombinaci s aerobním cvičením pro zvýšení výdrže. S cvičením na to běžte klidně zlehka – hlavní je začít a vydržet!

Sáhněte po přírodní vláknině a houbě cordyceps

S redukcí tuku vám pomůže přírodní vláknina chitosan. Ta má tu skvělou vlastnost, že na sebe váže tuky z potravy – až 6násobek své váhy. Pokud nemáte dostatek energie na intenzivní cvičení, sáhněte po tabletkách z houby cordyceps. Ta podporuje tvorbu ATP – látky, která tělu dodává energii.

Ať už se rozhodnete pro chitosan, nebo cordyceps (případně pro oboje), pečlivě vybírejte, jaký doplněk stravy si koupíte. Aby měl cordyceps potřebné účinky, musí mít dostatečně vysokou koncentraci polysacharidů alespoň 40 % – jinak zbytečně vyhodíte peníze. V případě chitosanu můžete narazit na tabletky, které se rozpouští až 60 minut. Volte ale raději takové, které se rozpustí během několika minut – ty můžete v rychlosti užít bezprostředně před jídlem.

Omezte stres a dbejte na dobrý spánek

Stres a nedostatek spánku negativně ovlivňují váš metabolismus. Proto si přes den nezapomeňte také odpočinout a přes noc spěte ideálně 7–8 hodin (nejlépe v chladné tmavé místnosti). Proti stresu také pomáhá, věnovat se věcem, které vám dělají radost, a dopřát si sem tam delší procházku – jednoduše s ním bojujte, jak jen to jde.

Sdílej:

Tyto stránky používají cookies. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close