Pórková polévka – chutné prohřátí v podzimních a zimních dnech

2

Další ze série polévek, kterou vám můžeme vřele doporučit, je pórková polévka. Je lahodná, zdravá a s nadcházejícími podzimními a zimními dny jistě oceníte chutné jídlo, které vás navíc příjemně prohřeje.

Pórek nám má co nabídnout

Pórek je další z řady surovin, které by v našem jídelníčku neměly chybět. Ocení jej zejména lidé, kteří trpí dnou a revmatickou artritidou. Pórek totiž odvodňuje a tím snižuje riziko tvorby krystalků kyseliny močové, které jsou příčinou bolestivých otoků především v oblastech kloubů. Jeho močopudné vlastnosti ale nejsou tím jediným pozitivem. V pórku obsažený fosfor příznivě ovlivňuje mozkovou činnost a do jisté míry chrání cévy před projevy jejich stárnutí. Pórek je také bohatým zdrojem draslíku a kyseliny listové.

Věděli jste, že…porek

  • bílé části pórku je dvojnásobné množství vitamínů než v části zelené?
  • draslík organismu prospívá zejména tím, že udržuje přiměřené napětí ve svalech?
  • kyselina listová napomáhá správnému dělení buněk a zachování tělesných tkání?

Připravte si dokonale zdravou pórkovou polévku

Jak jsme slíbili, tak i činíme. Představujeme vám recept na pórkovou polévku. Na její přípravu nebudete potřebovat spousty másla a mouky, jak tomu bývá u mnohých podobných receptů.

Co potřebujeme: 1 pórek, 3 brambory, 1 cibuli, řepkový olej, 1,5 l zeleninového vývaru nebo kvalitní bujón rozpuštěný v tomto množství vody, sůl a muškátový oříšek

Jak na to:

  • nakrájenou cibuli osmažíme na řepkovém oleji
  • přilijeme k ní vývar, přidáme nakrájené brambory a nakrájený pórek
  • směs osolíme a dochutíme špetkou muškátového oříšku
  • vaříme 15-20 minut, dokud nejsou brambory měkké

Náš tip! Pro zahuštění polévky můžeme jednu polovinu rozmixovat a obě poloviny poté smíchat dohromady. Vznikne nám tak oku lahodící polévka jako na úvodní fotografii.

Přejeme vám příjemný gastronomický zážitek a doufáme, že díky tomuto receptu zařadíte pórek do svého jídelníčku častěji.

Sdílej:

O Autorovi

Málokoho by napadlo úmyslně si ubližovat. Vybírejme si proto z nepřeberného množství potravin ty, které nám nejen neubližují, ale ty, které nám dokonce prospívají a blahodárně působí na naše tělo i mysl.

Na těchto stránkách užíváme cookies. Proti jejich sběru na základě oprávněného zájmu se můžete odvolat na info@vceliste.cz, nebo budeme rádi, když nám jejich užívání odsouhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close