Polévka z červené řepy perfektně zahřeje a zasytí

0

nať červené řepyPrvní zmínky o pěstování červené řepy pocházejí z oblasti Středomoří. Dnes již tuto rudou krásku se šťavnatými listy nalezneme na tržnicích prakticky celé Evropy. Díky jejím účinkům na zdraví i psychiku člověka řadíme červenou řepu mezi zázračné super potraviny, které nám mohou pomoci s nejrůznějšími druhy neduhů. Pokud jste si neoblíbili klasickou řepu ve formě zavařeniny, můžete vyzkoušet nejrůznější druhy řepných pomazánek, řepu pečenou v troubě nebo polévku, jejíž recept je součástí tohoto článku.

Zázrak jménem červená řepa

Červená řepa je díky bohaté zásobě železa doporučována lidem s poruchou krvetvorby. Ve zvýšené míře by ji tedy měli konzumovat lidé trpící chudokrevností či špatnou srážlivostí krve. Do jídelníčku bychom ji měli zařadit i v případě, že nás žádné z výše popsaných neduhů nesužují. Řepa je totiž velmi bohatá na kyselinu listovou, vlákninu, celou řadu vitamínů a minerálů, ale také antioxidanty, jež naše tělo v nemalé míře využívá.

Červená řepa podporuje imunitu a onkologové ji doporučují jako prevenci proti rakovině. Její konzumaci by se měly pravidelně oddávat také těhotné ženy a kojící maminky. Protože ovšem obsahuje vysoké množství cukru, diabetici by měli věnovat dostatečnou pozornost množství řepy, které hodlají zkonzumovat. Konzumaci tohoto druhu zeleniny také nemůžeme doporučit osobám trpícím ledvinovými kameny. To proto, že obsahuje značné množství kyseliny šťavelové, která močové cesty zbytečně dráždí a zatěžuje.

Krémová polévka z červené řepy

polévka z červené řepyCo potřebujeme:

  • 1 větší cibuli
  • 2 mrkve
  • 1 červenou řepu
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • sůl
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • sójovou omáčku
  • umeocet a jablečný ocet
  • šťávu z 1 citronu
  • rostlinnou smetanu na dochucení
  • čerstvé bylinky a pražená semínka slunečnice nebo dýně na posypání
  • vařené jáhly nebo jinou obilovinu na zahuštění

Jak na to:

Připravíme si větší hrnec, který napustíme vodou a přidáme lžíci soli. Řepu důkladně omyjeme a celou (bez krájení a čištění) vložíme do osolené vody. Vaříme zhruba 20 až 40 minut. Abychom se přesvědčili, že je řepa opravdu uvařená, zkusíme do ní píchnout vidličkou.

červená řepaMezitím, co vaříme řepu, si připravíme další hrnec, do kterého nalijeme olej a vsypeme cibuli nakrájenou na kostičky. Jakmile cibule zesklovatí, přidáme k ní také na kostičky nakrájenou mrkev a chvíli restujeme.

Ohřejeme si předem uvařený a odležený zeleninový vývar, kterým cibulku s mrkví zalijeme a vaříme do měkka. Poté přidáme na kostičky nakrájenou řepu a vše dohladka rozmixujeme.

Pokud se vám zdá polévka málo hustá, můžete (ale nemusíte) na zahuštění použít jáhly nebo jinou obilovinu. Hotovou polévku odstavíme z plamene a přidáme sójovou omáčku, umeocet či jablečný ocet a citronovou šťávu dle chuti.

Náš tip:

Před podáváním pokapeme smetanou, posypeme čerstvě nakrájenými bylinkami nebo nasucho orestovanými semínky.

Sdílej:

O Autorovi

O základy správné výživy a zásady a zdravého stravování jsem se začala zajímat poměrně nedávno v souvislosti se zdravotními problémy, které mě již nějakou dobu sužovaly. Ačkoli na zázraky nevěřím, sama na sobě pozoruji určité změny, ke kterým nepochybně přispívá současný styl mého stravování.

Tyto stránky používají cookies. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close