Označení trvanlivosti na potravinách. Víte, o čem vypovídá?

0

supermarket cenaRuku na srdce, kdo z nás někdy kvůli lepší ceně nesáhne v obchodě do separátního košíku plného zboží, které prodavačky označily nepřehlédnutelným štítkem SLEVA? Že nemůže být jogurt dva dny po překročení data spotřeby špatný? Možná. Podívejme se společně na používané pojmy a na to, co z nich vyplývá.

Prošlé zboží má své zájemce

Byly doby, kdy jsme prošlému zboží jednoduše nevěřili. Lidé u nás nebyli nejprve moc zvyklí, že by snad něco hromadně přebývalo, takže když se něco neprodalo, asi to nebylo dobré, nikdo to nechtěl a teď to nebude dobré už vůbec, protože datum na výrobku mluví jasně.

Později jsme však začali zjišťovat, že takhle to úplně není, že je docela normální, že pokud někdo denně produkuje stále čerstvé potraviny, snadno dojde k tomu, že se nestihnou všechny prodat do data, které je na obalu uvedeno. A co že je to vlastně za datum?

Datum minimální trvanlivosti

supermarketMinimální trvanlivost do…“, to je formulka, která toto datum označuje. Hned za ní najdeme přímo datum nebo nápovědu, kde ono datum přesně je, například na spodní straně obalu. Tuto informaci najdeme zpravidla na potravinách, které se nekazí rychle – například sušenky, čokoláda, těstoviny nebo konzervy.

Potraviny s prošlou dobou minimální trvanlivosti může prodejce dál prodávat, jsou-li zdravotně nezávadné. Aby nás ale nemohl mást, musí fakt, že byla překročena doba minimální trvanlivosti, na zboží napsat či jinak tuto informaci dodat a ještě takové zboží umístit na speciální, oddělené místo.

Pozor! Výrobce po uplynutí doby minimální trvanlivosti ze zákona neručí za chuť a výživové kvality produktu. Za zdravotní nezávadnost je od překročení tohoto data zodpovědný prodejce.

supermarketDatum minimální trvanlivosti některé potraviny ani mít nemusí. Jde o ovoce, zeleninu, houby, syrové brambory, některé lihoviny, víno, pečivo, cukr v pevné formě, jedlá sůl, žvýkačky nebo ocet.

Datum použitelnosti

datem použitelnosti už se to má trochu jinak a s datem minimální trvanlivosti bychom si ho neměli plést. Toto datum se uvádí formulkou „Spotřebujte do…“ a označuje potraviny, které podléhají rychlé zkáze. Jedná se o mléčné výrobky, drůbež, ryby nebo výrobky studené kuchyně a další. Tyto potraviny musejí být obecně co nejrychleji zpracovány.

Pozor! Potraviny s prošlým datem použitelnosti jsou považovány za zdraví nebezpečné a platí zákaz jejich uvádění do oběhu (zákaz prodeje).

Na co si dát při koupi těchto výrobků pozor

cenovka sleva Státní zemědělská a potravinářská inspekce identifikovala několik nejčastějších potíží při orientaci zákazníků v prošlých produktech. Mezi tyto potíže patřilo:

  • nečitelné datum,
  • datum tištěné příliš malými znaky,
  • datum přelepené cenovkou,
  • datum vyjádřené v nesrozumitelné formě (například 020306),
  • špatná orientace v informacích (například slovenské spotrebujte do… neznamená české spotřebujte do…, ale dobu minimální trvanlivosti).

Nekupujme zboží, kterému nevěříme

Jestliže vás lákají slevové koutky, naučte se rozlišovat pojmy datum minimální trvanlivostidatum použitelnosti. Zatímco první variantu najdeme na výrobcích, které se nekazí rychle (čokolády, sušenky, syrové těstoviny aj.), tu druhou najdeme na zboží podléhajícím rychlé zkáze (mléčné výrobky, ryby, drůbež aj.). Navíc zboží s prošlým datem použitelnosti by se ani nemělo objevit v oběhu. Pokud tomu tak je, určitě jej nekupujte a upozorněte na to minimálně prodejce, aby si zboží nekoupil někdo jiný.

Sdílej:

O Autorovi

Málokoho by napadlo úmyslně si ubližovat. Vybírejme si proto z nepřeberného množství potravin ty, které nám nejen neubližují, ale ty, které nám dokonce prospívají a blahodárně působí na naše tělo i mysl.

Tyto stránky používají cookies. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close