Obsah tuků v potravinách

1

Jak jsme si už řekli v předchozích článcích, tuky jsou pro lidské tělo důležité, zejména jako zdroj energie nebo jako tepelná izolace. Jaké tuky jsou pro nás ale prospěšné? Kdy je vhodné je konzumovat? A jaký je jejich optimální denní příjem? Přesně to jsou témata tohoto článku.

fast foodTuky zabijáci vs. tuky prospěšné

V první zmíněné kategorii dominují tuky s vysokým podílem nasycených mastných kyselin nebo s obsahem trans-mastných kyselin. Konzumace těchto tuků našemu tělu neprospívá, protože se jí zvyšuje hladina cholesterolu v krvi, což se negativně podepisuje na našem kardiovaskulárním systému. Tuky, které nám neprospívají, najdeme:

v tučných sýrech (zpravidla s obsahem tuku vyšším než 30%)
v tučném mase
v tučných mléčných výrobcích
ve sladkém pečivu (koblihy, koláče)
v cukrovinkách (sušenky, náplň do sušenek, dorty)
v másle
ve smažených jídlech (fastfoodová jídla)

Druhou kategorií jsou tuky, které jsou pro tělo prospěšné. Obsahují nenasycené mastné kyseliny, které zajišťují přiměřený obsah cholesterolu v krvi. Najdeme je:

v tučných rybách (sleď, losos, makrela)
v rostlinných tucích
v řepkovém, slunečnicovém, sójovém a olivovém oleji
v avokádu
v para ořeších

Vyčerpávající přehled obsahu tuku v potravinách je k dispozici zde http://goo.gl/CCr0O7.

Kolik tuku denně bychom měli přijmout a kdy

[sociallocker]Tuky by měly tvořit 20 – 35 % denního kalorického příjmu, to znamená, že bychom jich měli přijmout asi 60 – 90 gramů denně. Není žádoucí omezovat tuky pod 20 % denního kalorického příjmu, ani si dopřávat více než 35 %. Informaci o tom, kolik daná potravina obsahuje tuku, najdete jednoduše na štítku s energetickými hodnotami dané potraviny. Při konzumaci tuků musíme myslet hlavně na to, jaké tuky konzumujeme, protože jak jsme si řekli v předchozích řádcích, zdaleka ne všechny jsou pro tělo prospěšné.[/sociallocker]

Na rozdíl od konzumace sacharidů a proteinů je ovlivnění konzumace tuků poměrně jednoduché. Lze je totiž tělu dodat ořechy, případně lněnými semínky nebo pokapat zeleninový salát olejem. Obecně bychom tuky měli konzumovat v čase oběda, v polovině našeho dne.

Nezapomínejme tedy, že není žádoucí vyhýbat se tukům, důležité je pouze vybrat si ty dobré a přijímat jejich ideální denní množství.

Sdílej:

O Autorovi

Málokoho by napadlo úmyslně si ubližovat. Vybírejme si proto z nepřeberného množství potravin ty, které nám nejen neubližují, ale ty, které nám dokonce prospívají a blahodárně působí na naše tělo i mysl.

Na těchto stránkách užíváme cookies. Proti jejich sběru na základě oprávněného zájmu se můžete odvolat na info@vceliste.cz, nebo budeme rádi, když nám jejich užívání odsouhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close