Naklíčené potraviny – k čemu jsou dobré a hodí se při hubnutí?

0

klíčky v misceNaklíčené potraviny jako by se staly jedním ze zaříkávadel, po kterých jdeme, když chceme zhubnout. Jaký k tomu máme důvod, proč je vůbec vhodné jim věnovat pozornost a proč by neměly chybět ve zdravém jídelníčku? O tom jsou následující řádky.

Klíčky jako součást živé stravy

Často se nás ptáte, jestli jsou klíčky dobré na hubnutí, jestli při něm pomáhají. A naše odpověď? Konzumace klíčků vám nezajistí hubnutí takové, po jakém možná toužíte. Klíčky je třeba chápat spíše jako součást zdravého jídelníčku – jejich prostřednictvím totiž můžete získat celou škálu vitamínů, minerálů a vlákniny, které většina z nás nemá dostatek.

Právě tady je na místě říci, že zatímco při přípravě polotovarů, které jednoduše koupíme, ušetříme čas, přípravou živé stravy ušetříme něco ze svého zdraví. A některé součásti živé stravy, například klíčky, si dokonce můžeme sami pěstovat a ještě mít radost z toho, jak nám před očima vzniká nový život.

výhonekŽivá strava neboli raw food označuje potraviny, které nejsou tepelně a chemicky upravované, konzumujeme je v jejich „nejčistší“ podobě. Základní myšlenkou toho stylu stravování je tvrzení, že tepelná úprava či jiné zpracovávání ničí výživové hodnoty potraviny. Proto je vhodné se takto upravovaným potravinám vyhýbat, protože bývají ošizeny o to, co by naše tělo ocenilo, ba co víc – mohou být i zdraví škodlivé. Živé stravě jako celku se ale budeme věnovat třeba jindy.

Pěstovat, nebo kupovat?

Pokud máte dostatek času, můžete zvolit pěstování vlastních klíčků – neustále tak můžete mít čerstvé klíčky doma a budete je moci konzumovat kdykoli, kdy uznáte za vhodné. Jestliže příliš času nemáte a raději obětujete trochu peněz, klíčky se dají koupit v některých supermarketech. Například 200 g pšeničných klíčků seženete zpravidla v rozmezí 10-15 korun.

Zařaďte klíčky do jídelníčku a už od nich neupouštějte!

Možná svým vzhledem klíčky nelákají ke konzumaci, ale věřte, že opomíjet je je zbytečné upírání zdraví nabitých surovin vlastnímu tělu. Tepelně neupravované klíčky rostlin jsou velmi bohatým a stoprocentně přírodním zdrojem vitamínů, minerálních látek, antioxidantů, bílkovin, sacharidů a tuků – těch tuků, které jsou pro tělo jednoznačně prospěšné. Člověku mohou dodat energii, kterou by jinak pro svůj život spotřebovala rostlina, jež by z klíčku vznikala.

klíčky v jídle Jak si klíčky naservírovat, aby chutnaly

Pokud nechcete jíst klíčky jen tak samotné, můžete si je přimíchat do zeleninového salátu nebo je konzumovat k masu místo tradiční zeleninové oblohy. Vyzkoušet můžete i tepelně upravované klíčky, mějte však na paměti, že tepelná úprava jim ubírá na výživových hodnotách, kterých si na nich tak ceníme. Klíčky jsou skvělou přísadou do rýže a těstovin a výbornou součástí polévek.

Klíčky můžete směle použít i při přípravě moučníků a müsli. I malá porce klíčků může radikálně změnit nutriční hodnoty pokrmů.

Očista i pomoc při trávení – klíčky mají velkou moc

Klíčky je pro jejich obsah širokého spektra vitamínů a minerálů dobré konzumovat jednak pro doplnění látek, které potřebujeme ke správnému fungování organismu, dalším důvodem je jejich vhodnost při očistě organismu. V neposlední řadě musíme zmínit fakt, že enzymy, které klíčky obsahují, podporují metabolismus. Právě tím prospívají všem, kteří hubnou – rychlejší metabolismus hubnutí ulehčuje.

fazolové klíčkyKdy je jíst syrové a kdy je tepelně upravit

Klíčky je nejlepší jíst syrové, na druhou stranu je nemůžeme dlouho uchovávat – doporučujeme skladovat je maximálně několik dní při teplotě 2-5 °C. Starší klíčky se hodí spíše do teplé kuchyně.

Naše rada: Pamatujte, že jakkoli jsou klíčky zdravé, jsou také velmi výživné. Proto bychom to ani s nimi neměli příliš přehánět.

Vyzkoušejte klíčky a udělejte krok vstříc svému zdraví!

Zařaďte do svého jídelníčku opět něco nového a sledujte, jak na vaše zdraví blahodárně zapůsobí síla živé stravy. Jsme si jisti, že s pravidelnou konzumací klíčků se budete cítit plni energie, která vznikne jako důsledek dostatečného příjmu vitamínů, minerálů, enzymů a dalších prospěšných látek.

Sdílej:

O Autorovi

Málokoho by napadlo úmyslně si ubližovat. Vybírejme si proto z nepřeberného množství potravin ty, které nám nejen neubližují, ale ty, které nám dokonce prospívají a blahodárně působí na naše tělo i mysl.

Tyto stránky používají cookies. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close