Máme pro vás další tip na zdravé mlsání, ze kterého nemusíte mít výčitky svědomí. Mrkvové šátečky s makovou náplní vás překvapí svou delikátní chutí, perfektní kombinací chutí i jemností, s jakou se vám budou rozplývat na jazyku. Nalákali jsme vás? Skvělé, pusťme se společně do toho!
Několik vět o mrkvi
Položili jste si otázku, proč má v těstu figurovat zrovna mrkev? Ano, především proto, že je zdravá! Její hlavní předností je vitamín A, dále pak D, E a několik vitamínů ze skupiny B. Konzumace mrkve pomáhá při šerosleposti, doporučuje se při potížích s močovými kameny a revmatických zánětech kloubů. Samozřejmě obsahuje i vlákninu, která podporuje trávení. Nabízí také celou plejádu minerálních látek, například sodík, draslík, vápník, železo a mnoho dalších. Nesmíme zapomenout zmínit betakaroten, který hraje roli zejména při ochraně kůže při styku se slunečním zářením. Když vezmeme v úvahu všechna pozitiva mrkve a připočteme k tomu, že výrobky, v jejichž těstě se mrkev objevuje, jsou vynikající, odpovídáme na vaši počáteční otázku, proč vlastně budeme pracovat s mrkví.
Mrkvové šátečky s makovou náplní – jednoduchý recept na lahodný dezert
Za 20 minut přípravy a 15 minut pečení můžete servírovat báječný dezert, na který jen tak někdo nezapomene. Zájem o recept na tuto delikatesu se od vašich blízkých dostaví zcela určitě.
Co potřebujeme: 300 g špaldové mouky (půl celozrnné, půl hladké), 300 g nastrouhané mrkve, 100 ml slunečnicového oleje, 150 g namletého máku, 250 ml mléka (můžeme použít kravské, ale i sójové nebo ovesné – tekuté nebo v prášku), 4 lžíce javorového sirupu, 1 lžíce kukuřičného škrobu
Jak na to:
- Nastrouháme mrkev.
- Mouku s práškem do pečiva přesejeme přes cedník a přidáme k mrkvi.
- Přidáme olej a vše důkladně promícháme.
- Připravíme si makovou náplň: tekutinu přivedeme k varu a přidáme rozemletý mák. Osladíme, přidáme škrob a necháme chvilku povařit. Poté necháme náplň vychladnout.
- Těsto vyválíme a nakrájíme na čtverce. Doprostřed každého čtverce poklademe lžící makovou náplň a jako kosočtverec zavineme – získáme tak šáteček.
- Šátečky pečeme dozlatova v horkovzdušné troubě na 180°C asi 15 minut.
Náš tip! Těsto si můžeme připravit předem a nechat ho odležet v ledničce. Sladit můžeme nejen javorovým sirupem, ale i jinými sirupy nebo sladěnkou.
Vyzkoušejte další z našich výborných zdravých receptů na nezapomenutelně chutný a lehce stravitelný dezert a mlsejte tak, abyste neměli výčitky svědomí. Dobrou chuť!