Někteří makrobiotiku přirovnávají k dietnímu opatření, jiní k životní filosofii. Pro některé je nezbytným zlem, pro jiné naprostou pohromou. Kdo má pravdu? Ke kterému tvrzení se přiklonit? Odpovědi na tyto a spoustu dalších neméně zajímavých a důležitých otázek jsou součástí dnešního článku!
Co si představíte pod pojmem „Makrobiotika“
Mnozí z vás možná netuší, co to vlastně ta „makrobiotika“ je. Velmi zjednodušeně můžeme říct, že jde o stravu, která blahodárně působí na náš organismus a má podle některých výzkumů také léčivé účinky. Zároveň však tento životní styl respektuje zákony přírody a vesmíru. Někteří lidé, kteří makrobiotiku dlouhá léta praktikují, dokonce říkají, že si s její pomocí můžete prodloužit život o několik dlouhých let.
Něco málo z historie makrobiotiky
Pokud si myslíte, že makrobiotika je „výmyslem poslední doby“, pak vás vyvedeme z omylu. První zmínky o této životní filosofii najdete v Hippokratově spisu O vzduchu, vodách a místech, který se zabývá vlivem prostředí a výživy na lidské zdraví. Souhrn opatření a zásad, které mají vést ke dlouhému, zdravému a naplněnému životu, slovem makrobiotika poprvé označil německý lékař Christoph Wilhelm Hufeland v roce 1796. O makrobiotických zásadách se zmiňuje ve své knize Makrobiotika, neboli umění, jak prodloužit lidský život.
Záporné názory a výroky směrem k makrobiotice
Odpůrci makrobiotické filosofie prohlašují, že strava, kterou jedinec přijímá, je rizikově jednostranná. Chybí mu proto různé důležité látky, vitamíny a minerály. Dále tvrdí, že makrobiotická výživa neobsahuje dostatek výživných látek a může dojít k těžké podvýživě. Bohužel zjistit, zda strava konkrétního jedince vyznávajícího makrobiotiku obsahuje dostatečné množství živin, vitamínů a minerálů je prakticky nereálné. Tento způsob stravování proto v žádném případě nedoporučujeme těhotným a kojícím ženám.
10 základních zásad makrobiotické stravy
- Základem jsou lokální a sezónní potraviny vypěstované v co nejbližším okolí vašeho bydliště.
- Makrobiotika neuznává potravu, které je dovezena z dalekých končin světa.
- Strava, kterou makrobiotici jedí, musí být produktem ekologického hospodářství.
- Potraviny nesmí být chemicky konzervované ani ošetřované a měly by být co nejčerstvější.
- Makrobiotika se v zásadě řídí podle dvou základních skupin – jin a jang.
- Základem makrobiotiky jsou celozrnné obiloviny a vařená zelenina.
- Každou potravinu byste měli požvýkat alespoň 50×.
- Omezená je konzumace masa, mléčných výrobků a sýrů.
- Člověk by se měl s pomocí makrobiotiky propracovat k osobnímu rozvoji a pozitivnímu přístupu k životu.
- Stravování jde ruku v ruce s masážemi, baňkováním, přehříváním organismu, zábaly, ale i aromaterapií či muzikoterapií.
Jak by měl vypadat jídelníček makrobiotika?
Základem makrobiotické výživy jsou celozrnné obiloviny a vařená zelenina. Jídelníček makrobiotika by měl obsahovat 50 až 60 % celozrnných obilovin, 20 až 30 % lokální zeleniny (s výjimkou brambor, rajčat, paprik a dalších druhů čeledi lilkovitých) a 5 až 10 % jídelníčku mohou tvořit luštěniny a potraviny ze sóje (tofu, miso a tempeh). To vše by měly vhodně dochutit mořské řasy.
Velmi omezeně jsou povoleny ryby a mořské plody, lokální ovoce a ořechy. Makrobiotika nedoporučuje konzumaci mléka a mléčných výrobků, vajec, drůbeže, cukru, polotovarů, masa, tropického ovoce, bylinkových čajů, aromatických koření, ovocných džusů a některých druhů zeleniny. Pít by měl člověk pouze tehdy, trpí-li pocitem žízně. Vyhnout by se měl ale konzumaci alkoholu a kávy.
Jak vypadá tradiční hostina makrobiotika?
Jídlo si makrobiotik vskutku vychutnává. Jí pomalu, s rozmyslem, každé sousto důkladně (alespoň 50×) pokousá. Téměř všechny konzumované potraviny procházejí u makrobiotiků důkladnou tepelnou úpravou. Zde můžeme zpozorovat základní rozpor třeba s vegetariány, jejichž skladba jídelníčku je založena zejména na čerstvých potravinách.
Chcete začít s makrobiotikou? Víme, jak na to!
- Odpovězte si na otázku, proč vlastně chcete s makrobiotikou začít.
- Zjistěte, zda máte dostatečnou podporu ve svém okolí.
- Jezte jídlo, které roste ve vašem pásmu a odpovídá příslušnému ročnímu období.
- Nakupte si do zásoby chemicky neošetřené potraviny.
- Najděte si nový koníček, začněte cvičit a chodit na masáže či aromaterapii nebo na muzikoterapii.
- Ke každému jídlu přidávejte různé druhy zeleniny.
- Vylučte kávu a alkohol. Zkuste omezit také bylinné čaje.
- Vylučte ze svého jídelníčku jednoduché cukry, bílou mouku, mléko a mléčné výrobky, vajíčka, maso a výrobky z něj.
- Osvojte si principy jin a jang a pochopte jejich vzájemnou symbiózu.
- Plánujte si pestrý a bohatý jídelníček.
- Nenechte se odradit případným jednorázovým selháním.
- Myslete pozitivně a rozvíjejte se!
- Nezapomínejte na důkladné žvýkání každého sousta.
- Nesrovnávejte se s ostatními. Využijte pomoci zkušeného lektora makrobiotiky.
Makrobiotika (není) pro každého
Pokud o makrobiotice vážně uvažujete, mějte na paměti, že vám tento výživový směr nemusí sednout a s filosofií se nemusíte tak jednoduše ztotožnit, jak jste si to na začátcích plánovali. Pokud během makrobiotickéhio stravování pocítíte jakékoli zdravotní komplikace či neduhy psychického rázu, promluvte si o nich s ošetřujícím lékařem nebo vyhledejte pomoc zkušeného lektora makrobiotiky. Nic nedělejte násilím a do ničeho se nenuťte. V takovém případě by se totiž makrobiotika zcela minula účinkem.
Máte s makrobiotikou osobní zkušenosti? Podělte se o ně s ostatními v diskuzi pod tímto článkem!