Že si Vánoce bez vanilkových rohlíčků nedokážete představit? Souhlasíme, my také ne! Jejich vůně, ať už při pečení nebo po naservírování na talíř, je jednoduše neodolatelná. A chuť – o té nemá cenu dlouho polemizovat! První vanilkové rohlíčky se pekly v císařsko-rakouské cukrárně s honosným názvem Demel, kterou můžete ve Vídni navštívit i dnes. Cukrárnu vedl restauratér tureckého původu Attila Dogudan, který také světu odtajnil recepturu s jedinečným spojením těch nejvybranějších surovin. A my jsme se nechali inspirovat! Dnes vám přinášíme zdravou obměnu klasických vanilkových rohlíčků, pro jejichž výrobu nespotřebujeme ani zrnko klasického cukru. Výsledek ovšem bude jako vždy dokonalý. Nevěříte? Pusťte se s námi do pečení!
Co potřebujeme :
- 120 g bio jemné celozrnné pšeničné mouky špaldové
- 90 g másla
- 50 g strouhaných lískových nebo vlašských oříšků
- 30 g sušeného sójového nápoje s příchutí vanilky
- 1 žloutek
- 3 kapky citronového oleje
- 1–2 sáčky „vanilkového cukru light“ (fruktóza s vanilkou) na obalení
Postup:
Všechny suroviny kromě vanilkového cukru na obalování smícháme v míse, kde vypracujeme těsto. Těsto necháme odpočinout v ledničce minimálně hodinu (ideálně odložíme na noc).
Ručně nebo pomocí speciálního mlýnku s nástavcem vyrobíme rohlíčky, které klademe na plech. Troubu předehřejeme na 200 stupňů a rohlíčky pečeme zhruba 10 až 15 minut.
Upečené rohlíčky necháme maličko vychladnout a ještě za tepla je cukrujeme rozmixovaným cukrem light. Jakmile rohlíčky sundáme z plechu, můžeme je dodatečně v cukru obalit.