Těstovina, která je často doporučována jako zdravější alternativa nezdravých nebo méně zdravých příloh. Není vyloženě dietní, ale svým nízkým glykemickým indexem a dlouhodobým sytícím efektem si vydobyla přízeň u dietologů i všech, kteří se snaží jíst zdravě nebo hubnout. To a mnohem více se dá shrnout jedním slovem. Kuskus.
Proč kuskus zařadit do jídelníčku
Nehledě na to, že kuskus dokáže člověka na dlouho zasytit a díky jeho nízkému glykemickému indexu nemáme brzy hlad, případně nás nehoní chuť na sladké, je také snadno stravitelný a je výborným zdrojem vlákniny, kterou ke správnému trávení potřebujeme. Někoho může zase zaujmout jeho rychlá a nenáročná příprava – kuskus se nevaří, pouze se zalije vroucí vodou nebo bujónem a nechá se odstát, poté ho můžeme připravit na slano, na sladko, na kyselo… Zkrátka jakkoli, jak uznáme za vhodné.
Vláknina však není to jediné, co můžeme z kuskusu efektivně čerpat. Obsahuje širokou škálu vitamínů, kyselin i minerálních látek. Ve 100 g kuskusu se skrývá 376 kcal (nebo chceme-li 1579 kJ), 22 g sacharidů, 4,5 g bílkovin a 1 g tuku. Do tvrdé diety se tedy příliš nehodí, ale jako součást jídelníčku při zdravém životním stylu je vítaný. Vhodný je zejména ve dnech, kdy máme naplánovanou fyzickou aktivitu. Kuskusu najdeme v regálech obchodů několik druhů. O tom, proč je z nich nejpřínosnější ten celozrnný, se můžete dočíst v našem článku Hledáte perfektní a zdravé zasycení? Zkuste kuskus s rajčaty a olivami. Rovnou můžete kuskus vyzkoušet díky receptu, který v článku najdete.
Sladký, slaný, kyselý? Vyzkoušejte, jaký recept chcete!
Na internetu se to recepty obsahujícími kuskus jen hemží. Kromě zmíněného kuskusu na slano s rajčaty a olivami můžeme vřele doporučit přípravu na sladko k snídani – díky sacharidům v kuskusu obsaženým se budete cítit plní energie, vláknina společně s bílkovinami vám dodá dlouhotrvající pocit příjemného zasycení. Pro náš tip na snídani z kuskusu rozklikněte článek Kuskus a dieta – jde to vůbec dohromady? a přesvědčte se sami, že to, co je zdravé, může být i chuťově vynikající.
Závěrem
Kuskus může být výbornou přílohou i samotným hlavním pokrmem, osvědčil se i jako součást salátů. Jeho nespornou výhodou je to, že se může stát součástí jakéhokoli jídla – slaného, sladkého i dalších. Pro jeho jednoduchou přípravu si ho oblíbily nejen hospodyňky, ale i cestovatelé a sportovci, kteří se vydávají na vícedenní túry – ti ho vnímají jako ideální. Kuskus zkrátka přelijí horkou vodou nebo bujónem, vyčkají a pak už jen doplňují energii. Obsah vlákniny, vitamínů, minerálů a kyselin je dalším důvodem, proč dát kuskusu šanci.
Ať už jsou vaše pohnutky jakékoli, například chcete vyzkoušet něco zdravého, přejeme vám spoustu delikátních zážitků s kuskusem, které budete muset pro velký úspěch opakovat!