Že si nedokážete štědrovečerní večeři představit bez bramborového salátu? Souhlasíme, pro nás je tato představa také docela nerealizovatelná. Bramborový salát měl na svátečních tabulích své místo zhruba od 50. let minulého století. Jeho historie je ovšem stará asi 250 let. Původně totiž nešlo o jídlo sváteční, ale o jídlo připravované celoročně, a to zejména ze sezónních potravin a zbytků.
Dnešní varianta bramborového salátu je plná nejrozličnějších surovin, které ale našemu trávení příliš nepřidají. Ba právě naopak. Co takhle letos experimentovat a připravit si bramborový salát bez majonézy, kyselých okurek, vajíčka, ale i samotných brambor? Že takový salát nemá s originálem nic společného a na vaší tabuli se jistojistě neobjeví? Ale jděte! Vyzkoušejte naši odlehčenou variantu a věřte, že budete příjemně překvapení.
Proč bramborový salát bez brambor?
Jistě si klepete na čelo, proč jsme si pro vás přichystali recept na bramborový salát bez brambor. Ve skutečnosti k němu máme hned několik důvodů. Protože se jedná o čistě veganský recept, neobsahuje žádné veganské produkty, ale ani brambory, které představují zdroj složených sacharidů. Ty se ovšem v našem těle poměrně záhy změní na glukózu, která se již řadí k jednoduchým cukrům, díky nimž vzroste naše hladina inzulinu a bezprostředně po jídle bude tělo vysílat další signály, jenž nás donutí ke konzumaci něčeho sladkého. Chcete-li tedy svůj jídelníček odlehčit a dát si bramborovou očistu, je pro vás tato netradiční varianta bramborového salátu doslova jako stvořená.
Co potřebujeme:
- 2 mrkve
- ½ celeru
- 2 petržele
- 6 kvašených (nikoli kyselých) okurek
- 2 hrsti sušeného a uvařeného hrášku
- 1‑2 kusy polentového knedlíku
- 1‑2 balení sojanézy
- umeocet
- sůl na dochucení
Jak na to:
Mrkev a petržel vařte zhruba 10 minut ve slané vodě tak, aby byly tzv. „na skus“. Uvařenou i syrovou zeleninu a polentový knedlík nakrájejte na kostičky.
Hrách namočte nejméně na dvě hodiny do vody (klidně můžete nechat namočený přes noc), vodu vylijte a pro vaření přilejte novou. Do hrnce s hráškem můžete vložit mořskou řasu.
Na dno kastrůlku nalijte olej vhodný k tepelné úpravě (například rýžový, sezamový, řepkový, ghí apod.), osmahněte cibulku nakrájenou na malé kostičky, celer, posolte a bez míchání duste pod pokličkou zhruba 20 minut.
Připravte si větší mísu a veškeré suroviny smíchejte. Na dochucení použijte sojanézu, umeocet a sůl. Po promíchání nechte odpočinout v ledničce.
Náš tip: Zajímavostí tohoto salátu je také obměna majonézy za sojanézu. Mezi její největší výhody patří nízký obsah tuku, obohacení vitamíny a minerály a mnohem snazší stravitelnost.
A jak děláte bramborový salát vy? Pochlubte se nám v komentářích pod tímto článkem!