Průvodce světem olejů – část I.: Víte, jaké druhy existují a kam se vlastně hodí?

1

Kolik olejů znáte, tolikrát jste kuchařkou! Nebo ne? Schválně, počítejte s námi – kolik druhů olejů bychom našli ve vaší spížce či kuchyni? Slunečnicový? Řepkový? Olivový nebo dokonce sezamový? Pokud jste se dostali k číslu, které je vyšší, než 5, pak můžeme směle tvrdit, že o olejích určitě něco málo víte. Abyste si své obzory ještě více rozšířili, přečtěte si náš článek, ve kterém vás seznámíme s nejznámějšími i těmi méně známými druhy olejů, jejich účinky, ale i možnostmi využití nejen v kuchyni.

Víte, co značí stupeň zakouření?

Abychom se mohli věnovat jednotlivým druhům olejů, musíme si charakterizovat jeden významný pojem, kterým je stupeň, chcete-li bod zakouření či přepálení. Ten představuje důležitý ukazatel správného použití oleje, který by nám všem měl být velmi dobře znám a to alespoň u olejů, s nimiž každý den pracujeme. Každý typ tepelné úpravy vyžaduje jiný druh oleje. A každý olej má jiný stupeň zakouření. Velmi zjednodušeně můžeme říct, že čím více má olej nasycených a mono nenasycených mastných kyselin, tím více je vůči teplu odolnější a proto se hodí k tepelné úpravě. Samotný stupeň zakouření pak definuje teplotu, při které začíná olej kouřit, arasidznehodnocuje se a začíná se chemicky rozkládat na potenciální rakovinotvorné látky.

Arašídový olej – neabsorbuje chutě jiných potravin

Charakteristika: Olej z podzemnice olejné má nažloutlý vzhled, a když k němu přičichnete, ucítíte typickou arašídovou vůni.

Stupeň zakouření: 210 stupňů

Vliv arašídového oleje na naše zdraví: Arašídový olej je jeden z nejzdravějších olejů vůbec. Díky vysokému procentu nenasycených tuků je plný antioxidantů, vitamíne E a fytosterolů, které napomáhají správné funkci srdce.

Použití: Protože má olej vysoký stupeň zakouření, je velmi vhodný pro smažení či fritování. Kromě toho disponuje též jednou unikátní vlastností – neabsorbuje chutě jiných jídel, které v něm smažíte. Hojně se používá v thajské a asijské kuchyni. Vhodný je také do salátů či omáček. Pozor však na jeho chuť – je opravdu velmi výrazná.

Arganový olej – tekutý kámen mudrců

Charakteristika: Arganový olej má tmavě zlatavou barvu a poměrně výrazné aroma. Olej z Argánie Trnité má velmi příjemnou oříškovou chuť, která však v pokrmech může působit poměrně dominantně. Pokud s tímto typem oleje vařit teprve začínáte, přidávejte olejjej ze začátku pouze po malých čajových lžičkách.

Stupeň zakouření: velmi nízký

Vliv arganového oleje na naše zdraví: Tento typ oleje se vyznačuje nezvykle vysokým obsahem vitamínů A, E a F. Jeho složení prospívá nejen našemu srdci, ale též naší pokožce. Pokud jste ji tedy vystavili dlouhodobému působení sluníčka, arganový olej představuje první pomoc i prevenci proti různým druhům rakoviny. Olej dále pomáhá snižovat cholesterol i krevní tlak a brání tvorbě krevních sraženin. Kromě toho působí preventivně proti vzniku a rozvoji zánětů a příznivě působí na obnovu kůže.

Použití: Protože olej disponuje nízkým stupněm zakouření, je vhodný především pro studenou kuchyni. Skvěle doplňuje chuť ryb a drůbeže a přidat jej můžete do salátů, omáček nebo polévek. Vždy však nechte pokrm vychladnout a až poté olej použijte.

Avokádový olej – vysoký stupeň zakouření

Charakteristika: Avokádový olej má typickou nazelenalou barvu. Je podobný olivovému oleji, ale jeho chuť je jemnější a méně nahořklá.

Stupeň zakouření: 270 stupňů

Vliv avokádového oleje na naše zdraví: Avokádový olej je doslova nabitý vitamíny a antioxidanty. Mezi jeho blahodárné účinky patří avokadoschopnost snižovat cholesterol, stejně jako krevní tlak. Některé studie dokonce tvrdí, že napomáhá bojovat s určitými typy rakoviny.

Použití: Jak již bylo zmíněno výše, avokádový olej disponuje vysokým stupněm zakouření. Proto je opět velmi vhodný k pečení či smažení nebo fritování. Protože však má i velmi příjemnou a jemnou chuť, je skvělým doplňkem a onou pomyslnou třešničkou na dortu každého salátu.

Bavlníkový olej – vysoký stupeň zakouření

Charakteristika: Tento olej je typické světle žluté barvy a velmi výrazného aroma. Jeho chuť je v prvních měsících prakticky neutrální. Postupem času však začíná „chytat“ oříškovou příchuť, která však nepřebíjí chuť ostatních potravin, nýbrž ji na sebe váže. 

Stupeň zakouření: 216 stupňů

Vliv bavlníkového oleje na naše zdraví: Bavlníkový olej bohužel nepatří k olejům, na kterých bychom si měli pravidelně pochutnávat. Pro své vlastnosti je dokonce zakázáno přidávat jej do kojenecké výživy. Semena bavlníku totiž obsahují toxické polyfenolické žluté barvivo gossypol, způsobující chudokrevnost a snižující plodnost mužů. Pokud chcete olej v kuchyni používat, čiňte tak velmi zřídka. V malém množství neškodí, jeho každodenní konzumace ovšem není doporučována.

Použití: Bavlníkový olej má poměrně vysoký stupeň zakouření, proto se hodí pro tepelné úpravy jídel a k fritování.

Dýňový olej – elixír života v naší kuchyni

Charakteristika: Dýňový olej poznáte na první pohled.  Jeho velmi hustá konzistence a tmavě zelená barva vám možná nebude dynepřipadat příliš chutná, věřte však, že se jedná o jeden z nejlahodnějších olejů vůbec.

Stupeň zakouření: 140 stupňů

Vliv dýňového oleje na naše zdraví: Olej obsahuje nespočet vitamínů, mastné kyseliny a další tělu prospěšné látky. I přesto, že patří mezi méně známé oleje, je přirozeně bezcholesterolový. Velmi vhodný je tedy pro osoby s vysokým krevním tlakem nebo vysokou hladinou „nezdravého“ cholesterolu. Klinické studie dokauzjí, že právě dýňový olej patří mezi nejvýznamější přírodní antioxidanty a velmi příznivě působí na prostatu.

Použití: Díky nízkému stupni zakouření je dýňový olej velmi vhodný pro studenou kuchyni. Můžete jej přidat do salátů, studených letních polévek nebo jím třeba pokapat carpaccio z řepy či plátky mozzarely u velmi oblíbeného caprese salátu.

Kokosový olej – ideální pomocník při hubnutí

Charakteristika: Také kokosový olej zřejmě poznáte hned na první pohled. Jeho bělavá barva a typická kokosová vůně vás utvrdí okokos jedinečnosti tohoto oleje. Existují ovšem také varianty, které jsou speciální úpravou zbaveny typické kokosové vůně i chuti, která je pro tento olej typická. Otázkou je, zda se o takovém oleji dá ještě mluvit jako o „kokosovém“. 

Stupeň zakouření: 200 stupňů

Vliv kokosového oleje na naše zdraví: Ani tento olej neobsahuje „špatný cholesterol“, je velmi dobře stravitelný, skvěle absorbuje živiny a je nedocenitelným pomocníkem při hubnutí, protože potlačuje chuť na sladké. Tuto vlastnost můžete otestovat na „vlastní kůži“: Když Vás hodní mlsná, dejte si jednu lžičku kokosového oleje. Kromě jiného též povzbuzuje imunitu a podporuje hojení ran.

Použití: Olej můžeme díky jeho vysokému stupni zakouření používat jak ve studené, tak teplé kuchyni. Kokosový olej je ideální na smažení, pečení, ale vhodně doplní též chuť dezertů, moučníků i čerstvých salátů. Perfektní je zejména pro smažení palačinek. Pokrmu dodává jedinečný exotický nádech, proto se hojně využívá v asijské kuchyni.

Sdílej:

O Autorovi

O základy správné výživy a zásady a zdravého stravování jsem se začala zajímat poměrně nedávno v souvislosti se zdravotními problémy, které mě již nějakou dobu sužovaly. Ačkoli na zázraky nevěřím, sama na sobě pozoruji určité změny, ke kterým nepochybně přispívá současný styl mého stravování.