Jsou zdravé recepty na hubnutí skutečně zdravé?

1

Když se řekne zdravý recept, a ještě k tomu na hubnutí, co se vám vybaví? Kuřecí maso s rýží? Dušená zelenina? Suchary? Každý má o zdravých receptech samozřejmě jinou představu. Jenže to je právě ten největší kámen úrazu. Jelikož každý považuje za zdravé něco jiného, můžete se setkat s recepty, které sice budou pojmenované jako zdraví prospěšné, ovšem se zdravou výživou nebudou mít vůbec nic společného. Proto už samotné vyhledávání směřujte do publikací nebo na internetové stránky, které se už prvotně zaměřují na zdravý životní styl. U všech ostatních zdrojů totiž nemusíte mít jistotu, že se bude jednat o skutečně zdravé jídlo.

Komu jsou zdravé recepty určeny?

Samozřejmě, že je potom i otázkou, kdo by vlastně měl zdravé recepty vyhledávat? Jedná se v prvé řadě o maminky s dětmi. Pro malé děti totiž takový hamburger s hranolky právě vhodný není. Maminky by tedy měly být častými návštěvníky těchto webových stránek nebo podobných kuchařek. Dalšími lidmi, kteří by měli nezdravá jídla vyměnit za zdravější varianty, jsou nemocní lidé, kteří musí držet nejrůznější diety. Taktéž lidé s obezitou by měli na nezdravá a tučná jídla úplně zapomenout. V neposlední řadě by však mezi návštěvníky neměli chybět ani všichni ostatní, protože zdravě by měl jíst naprosto každý, a to bez ohledu na věk, pohlaví, vzhled nebo pbylinkyráci.

Jaké nejčastější chyby dělají lidé, kteří se snaží stravovat zdravě?

Zatím je ve společnosti zakořeněná představa, že jíst zdravě znamená jíst výlučně zeleninové saláty a čerstvou zeleninu místo plnohodnotných jídel. Jenže to není tak úplně pravda. Pokud se vydáte cestou zdravého životního stylu, ke kterému samozřejmě patří i zdravé stravování, nikde v žádných příručkách ani kuchařkách nenajdete, že si máte na talíř naservírovat jednu malou hromádku ledového salátu nebo menší rajče. Další chybou je nepravidelnost v jídle. Když už se dáte na zdravou stravu, snažte se jíst pravidelně. V opačném případě vám zdravá strava nepřinese prakticky žádný užitek. Poslední, ale neméně častou chybu představují naopak obrovské porce jídla. Ani to není dobře! Pokud totiž jíte zdravá jídla, ještě to neznamená, že jich můžete sníst dvakrát víc než obvykle. Proto si hlídejte talíř i z tohoto hlediska.

Jak poznat zdravý recept?

Kromě toho, že by měl být zdravý recept složený zejména z čerstvých surovin, měl by navíc obsahovat všechny základní složky potravy, a to bílkoviny, sacharidy, tuky, vlákninu, vitamíny, stopové prvky a další. Dále by neměl obsahovat žádné polotovary, konzervy, dochucovadla a další „vylepšovadla“. Samozřejmě, že i takový nezdravý recept můžete uvařit na zdravý způsob. Chce to pouze trochu selského rozumu a z klasického vepřo-knedlo-zelo může být rázem zdravější varianta s dušeným vepřovým masem, dušeným hlávkovým zelím (ovšem ne ze sáčku nebo ze zavařovačky) a s bramborem.

Co vyměnit za co?

Takhle se dá samozřejmě vyměňovat spousta ingrediencí. Když například pečete dezert, můžete už při jeho přípravě vyměnit klasický bílý cukr za třtinový, nebo za med. Smetanu můžete v jakémkoliv receptu vyměnit za neslazený jogurt. Pokud máte navíc přístup k domácím jogurtům přímo od farmáře, prakticky ani nepoznáte rozdíl. A ani svačinu nemusíte šidit! Stačí vyměnit klasické pečivo za žitné, a k tomu ještě i celozrnné. V českých kuchařkách se také často setkáte s nejrůznějšími jíškami nebo zahušťováním pomocí smetany. Pokud si chcete stále udržet zdravou linii vaření, vyměňte i tyto přísady za například rozmixovanou zeleninu nebo brambory.

Kde najdete skutečně zdravé recepty?

Jenže teď je otázkou, kde tyto skutečně zdravé recepty najdete? Rozhodně nevěřte každému „blogísku“ a jakékoli webové stránce, která propaguje nejrůznější recepty. Vždy pamatujte na to, že všechny zdravé recepty nemusí být zdravé! S čistým svědomím vám zde však můžeme doporučit dvě korenistránky, na kterých najdete skutečně zdravé a výborné recepty. Jedná se např. o weby varimezdrave.cz a kitchenette.cz. Na obou najdete nespočet receptů, nápadů a inspirací, které ozvláštní vaše každodenní kulinářské umění.

Co jíst kdy?

Teď, když už víte, jak by měl zdravý recept vypadat a kde jej najít, si můžeme říci, co byste tedy vlastně měli jíst a k tomu v jakou denní dobu. Polední a večerní jídlo byste měli vždy doplnit o zeleninu. K tomu polednímu potom zvolte nejlépe čerstvou, na večer sáhněte raději po dušené nebo blanšírované, protože mnoho druhů čerstvé zeleniny může nadýmat, což není na večer právě ideální. Zdravé recepty na hubnutí by pak měly být v dopoledních hodinách bohatší na sacharidy, kdežto odpoledne a večer zase na bílkoviny.

Recepty pro inspiraci na závěr

Nakonec si zde popíšeme tři zdravé recepty, a to konkrétně recept na květákovou polévku, tuňákové rizoto a na Cottage sýr na sladko. Všechny tyto recepty najdete na stránkách pruvodcevyzivou.cz.

Květáková polévka – lehká, rychlá, naprosto bezchybná!

Na náš první zdravý recept, květákovou polévku, budete potřebovat pouze půlku květáku, tři velké brambory, rostlinný olej (nejlépe olivový), kvalitní zeleninový vývar, sůl, pepř a špetku muškátového oříšku. A jak na to? Nejdříve si květák nakrájejte a následně opečte v hrnci na rostlinném oleji. Pak ho zalijte vývarem a přidejte na kostičky nakrájené brambory. Nechte povařit asi 20 minut, až bude květák úplně měkký. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a máte hotovo!

Lepší tuňákové rizoto jste ještě nejedli!

Tuňák je ryba, která je sama o sobě naprosto výborná. Když k němu navíc ještě přidáte rýži natural, kukuřici, hrášek, nízkotučný eidam a sůl, vznikne vám naprosto famózní rizoto! Nejprve uvaříte rýži podle návodu na obalu, potom do ní přidáte tuňáka, kukuřici a hrášek. Nakonec opět dochutíte solí a posypete eidamem.med

Sladká tečka na závěr

Co by to bylo za menu, kdyby se neobjevil dezert? Jeden si tedy připravte! Budete na něj potřebovat buď ovoce, med a ořechy, nebo pečivo a skořici. Záleží na vás, jakou variantu si budete chtít připravit. My si zde popíšeme tu s ovocem. Stačí smíchat Cottage například s ananasem, hroznovým vínem nebo s broskví a máte jednoduchý, ale zároveň i výborný dezert.

Sdílej:

O Autorovi

O základy správné výživy a zásady a zdravého stravování jsem se začala zajímat poměrně nedávno v souvislosti se zdravotními problémy, které mě již nějakou dobu sužovaly. Ačkoli na zázraky nevěřím, sama na sobě pozoruji určité změny, ke kterým nepochybně přispívá současný styl mého stravování.

Na těchto stránkách užíváme cookies. Proti jejich sběru na základě oprávněného zájmu se můžete odvolat na info@vceliste.cz, nebo budeme rádi, když nám jejich užívání odsouhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close