Jsou biopotraviny zdravější? Zapeklitá otázka s nejednoznačnou odpovědí

0

krávaBio jako by se stalo zaříkávadlem posledních let. Biopotraviny u nás zažily svůj boom a některé z nás pořád lákají. Ne všichni ale vědí, čím se od „běžných“ potravin liší, a věří mýtům, na nichž není ani špetka pravdy. Podívejte se s námi na biopotraviny zblízka a mějte na paměti, že nemusí být všechno zlato, co se za biopotravinu vydává.

Co je to biopotravina a čím se liší od ostatních potravin

Ekologické potraviny jsou produkty ekologického zemědělství, které se od toho klasického odlišuje způsoby, jakými bojuje proti škůdcům, plevelu a chorobám, jimž se rostliny nedokážou samy vyhnout. Zapovězena jsou veškerá syntetická hnojiva, a co se chovu zvířat týče, platí zákaz používání růstových hormonů a jiných hormonálních přípravků. Tímto šetrným způsobem biopotraviny vznikají. Patří mezi ně mléko, vejce, zvířata, obiloviny, ovoce, zelenina a další.

Mnohé z nás by mohlo překvapit, že i biopotraviny obsahují některá éčka – jde však o látky, které se zcela běžně vyskytují v přírodě, případně jsou z přírodních surovin vyrobené. Zmínit můžeme například karubin, kyselinu mléčnou, citrónovou nebo askorbovou.

Poznávací znamení biopotravin

Chcete biopotraviny? Jak je tedy poznat? U nás naštěstí docela jednoduše, na rozdíl například od Německa, kde je označování trochu chaotičtější. Podle zákona o ekologickém zemědělství musí být u nás každá biopotravina označena slovem BIO nebo jiným slovem či slovním spojením, které na tento princip produkce odkazuje a z něhož je patrné, že se o biopotravinu jedná.

Biozebra_barevnaV České republice existují tři společnosti, které biopotraviny kontrolují. Na výrobcích potom najdeme kód konkrétní společnosti, která potravinu zkontrolovala, a tzv. biozebru. Teprve s ní si můžeme být jisti, že jde opravdu o biopotravinu.

Seurolistvé označení má i Evropská unie a všechny biopotraviny, které byly vyrobeny v některé členské zemi, na sobě musí mít označení tzv. bio listu.

Bio bůček – stále bůček

Spousta lidí v marketech raději sahá po bio verzích nejrůznějších surovin či pokrmů, aby ulehčila svému svědomí, že hřeší proti zdravé stravě. Pokud mezi ně patříte, přišel ten pravý čas vás vyvést z omylu – je jedno, jestli si k obědu dáte bůček, nebo biobůček. Pořád půjde o bůček. Jak to?

Je to logické, jen si to mnohdy nepřipouštíme. To, že je potravina biopotravinou, neznamená, že má jiné nutriční hodnoty, například obsahuje méně tuků nebo sacharidů. Zakoupením biopotraviny získáváte to samé, co byste získali zakoupením její běžné verze. Rozdíl je v tom, jak bylo o produkt pečováno a čím prošel.

Jiná chuť a jiný vzhled ano. Ale lepší?

Názory na odlišnost chuti biopotravin a běžných potravin se shodují – v chutích je rozdíl. Biopotraviny chutnají jinak a říká se, že lépe, právě kvůli šetrnému zacházení, jakého se jim dostalo. Jenže na druhou stranu si musíme uvědomit, že ne každému se mohou zdát biopotraviny chuťově lepší. Běžně totiž jíme potraviny s glutamáty a zvýrazňovači chutí, takže nám nakonec biopotraviny mohou přijít takříkajíc „bez chuti a bez zápachu“.

Podobně můžeme mluvit i o vzhledu biopotravin – ne vždycky mají tvar, na jaký jsme zvyklí, nebo barvu, jakou bychom očekávali.

Jsou biopotraviny drahé? Záleží na přístupu k nim

Že je třeba si za biopotraviny připlatit, je známá věc. Také máme všichni možnost volby, zda to uděláme, nebo raději sáhneme po levnější verzi potraviny, protože nám nevadí způsob, jakým bylo nakládáno s produktem, z něhož potravina vznikla. Důležité je se v této chvíli zamyslet nad tím, kolik toho sníme. Pokud totiž jíme střídmě a nevyžadujeme každý den biojogurt nebo biotvaroh, účty za nákupy nás opravdu nezruinují. Jíst méně, ale kvalitněji je tou nejlepší cestou, jak za potraviny neutratit jmění, a přitom mít ty bio.

5 důvodů, proč biopotraviny konzumovat

Sepsali jsme pro vás 5 důvodů, proč byste měli biopotraviny vyzkoušet. Najděte si mezi nimi ten svůj – alespoň jeden:

  • jablkaneobsahují škodlivá éčka
  • neobsahují geneticky modifikované organismy
  • neobsahují antibiotika a zbytky růstových hormonů
  • ekofarmáři přistupují šetrně k životnímu prostředí – k vodě, vzduchu i půdě
  • ekofarmáři nepoužívají pesticidy
  • nákupem českých biopotravin podporujeme české farmáře, ti pak mohou být ekonomicky aktivnější a mohou rozšiřovat sortiment

Dejte biopotravinám šanci a poté se rozhodněte

Předně si znovu uvědomme, že biopotraviny mohou být zdravější, ale většinou nejsou dietní, jak se mnozí lidé domnívají. Jejich konzumace je spíše vyjádřením přesvědčení, že pěstovat či chovat jde i bez látek, které jsou škodlivé nejen pro nás, ale pro životní prostředí. Jestliže nejste s to si uvědomit pravou podstatu ekologického zemědělství, biopotraviny vás nejspíš nenadchnou. V opačném případě je dobrý pocit zaručen. Zamyslete se nad nimi!

Sdílej:

O Autorovi

Málokoho by napadlo úmyslně si ubližovat. Vybírejme si proto z nepřeberného množství potravin ty, které nám nejen neubližují, ale ty, které nám dokonce prospívají a blahodárně působí na naše tělo i mysl.

Tyto stránky používají cookies. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close