Detoxikace organismu je tou nejlepší cestou ke zdraví. Nemusí přitom jít o žádné násilné postupy a nepříjemné procedury, jde to relativně snadno. Prvním krokem je začít…
Detoxikace je způsobem, jak se zaměřit na své tělo a jeho potřeby. Chce to jen ztišit se a naslouchat. Inspiraci lze hledat i v přírodních cyklech a nekonečné moudrosti přírody. Příroda je také neomezenou studnicí zdraví, zvláště v době podzimní sklizně. Stačí jenom sáhnout po úžasných podzimních plodech, které jsou nám nyní blíže než kdykoliv předtím. Moudrá příroda nám je předkládá právě v době, kdy potřebujeme načerpat sílu na blížící se zimní období. Představují způsob, jak si uchovat energii slunečních paprsků i na dny, ve kterých budou chybět. Řada z podzimních pochoutek má příznivý vliv na metabolické pochody a trávení, navíc účinně podporuje detoxikační procesy. Jde třeba o lahodná jablka, typické ovoce podzimu.
Podzim je ideální dobou na detoxikaci. Ta totiž pomůže lépe zvládnout přechod mezi horkým, sluncem zalitým létem, a mrazivou zimou s omezeným množstvím světla a nedostatkem přirozených zdrojů bioaktivních látek. Detoxikace aktivuje organismus, vrátí mu vitalitu a posílí imunitu. V době podzimních plískanic, depresivního počasí a chřipkových epidemií tak jistě přijde vhod.
Čtěte: Podzimní příprava organismu proti nachlazení
Jak na podzimní detox?
Detoxikace organismu může nabývat mnoha různých podob. Spojuje je společný cíl, kterým je zbavit tělo toxinů. Jde nejenom o toxiny, které jsou odpadním produktem metabolismu lidského těla, ale také ty, které do těla dostáváme prostřednictvím zatěžující stravy, rafinovaných potravin, aditiv, konzervantů a barviv. Jde také o toxiny ze znečištěného ovzduší, vody nebo půdy, chemické látky pocházející z léčiv nebo drog. Detoxikace se týká i mikroorganismů, bakterií, virů, plísní a nejrůznějších infekčních ložisek. Má také zbavit toxinů, které mají původ ve stresu, negativních emocích a nezdravém životním stylu.
- Detoxikace na jedné straně znamená eliminaci přijatých toxinů,
- na druhé straně pak představuje kroky vedoucí k aktivaci detoxikačních procesů.
Toxinům se v dnešní době zcela vyhnout nedá. Máme však k dispozici prostředky, které detoxikaci, tedy vylučováním toxinů z těla, umějí podpořit. Najdeme je i mezi podzimním ovocem a zeleninou. Jen se správně dívat. Taková jablka, švestky, zelí nebo červená řepa patří k těm nejúčinnějším detoxikačním potravinám. Navíc se dají ideálně kombinovat s dalšími detoxikačními pomocníky, třeba citronem, zázvorem, koriandrem nebo skořicí.
Imunita, regenerace i zdravé trávení
Chcete se zbavit únavy a získat novou vitalitu do podzimních dnů? Odlehčete jídelníček od prázdných kalorií a dejte si energií nabité ovoce! Vynechejte tučné pokrmy, nezdravé tuky, maso, bílou mouku, cukr, sůl, alkohol a kofein a sáhněte po voňavých podzimních jablcích. Přestože jsou často neprávem opomíjena, pořád patří mezi nejzdravější ovoce našich končin.
Dají se snadno obstarat chemicky neošetřená, jsou cenově dostupná a také je lze dlouhodobě skladovat. Jablka navíc nabízejí nespočet variací barev, chutí a vůní, stejně jako možností kulinářského využití.
Jablka povzbuzují metabolismus, příznivě působí na celou trávicí soustavu a dokonce dokážou ulevit od některých zažívacích potíží. Prospěšné jsou také pro kardiovaskulární soustavu nebo mozkovou činnost. Hojí podrážděné nervy, zklidňují psychiku a přinášejí radost.
Jablka jsou zdrojem celého spektra vitamínů, minerálních látek, enzymů, flavonoidů či organických kyselin. Cenné složení jim dává protizánětlivé, antioxidační a regenerační účinky. Jablka také posilují imunitu.
Díky obsaženému pektinu se starají o očistu střev. Pektin povzbuzuje střevní peristaltiku a podílí se na vylučování toxinů z těla.
Náš tip – nápoje znásobí výsledky detoxikace
Nedílnou součástí každé detoxikace je dostatečný příjem tekutin, nejlépe v podobě čisté pramenité vody. Během detoxikace se doporučuje vypít denně 2 – 3 l vody. Metabolické pochody totiž probíhají ve vodě a vylučování škodlivých látek ven z těla je možné jenom prostřednictvím vody.
Vylučování škodlivin můžete podpořit i jablečným octem, kterým vodu současně ochutíte. Jednoduchý nápoj z jablečného octa může podstatně zvýšit účinky detoxikace. Připravíte ho tak, že v 500 ml vody rozmícháte 2 polévkové lžíce jablečného octa a netradiční jablečný nápoj zařadíte do svého pitného režimu. Sklenku si můžete dát hned ráno nalačno, aktivuje celý organismus. Obdobně funguje také voda s pár kapkami citronové šťávy.
Pro zvýšení účinků detoxikačních programů byl vytvořen i nápoj prodetox. Jde o celý komplex detoxikačních látek, založený výhradně na přírodní bázi. Mj. obsahuje jablečný pektin, ten spolu s jitrocelovými semínky (psylliem) a guarovou gumou zastupuje v nápoji vlákninu. Dalšími složkami detoxikačního nápoje jsou pak očistné bylinky (bodlák, vojtěška, máta, zázvor, fenykl, ořešák, proskurník aj.), minerální jíl nebo karotenoidová směs s antioxidačním efektem. Vše završuje více než stovka milionů přátelských probiotických bakterií, které normalizují stav střevní mikroflóry.
Zkušenosti lidí s prodetoxem najdete zde!
Jablečná pochoutka, která vám udělá dobře
Jednoduchá detoxikační kúra spočívá v tom, že 3 – 5 dnů konzumujeme pouze jablka. Může se to zdát příliš jednostranné, avšak jablka nemusejí být stejného druhu. Navíc nabízejí různé kulinářské variace. Dají se konzumovat přímo syrová, také v podobě šťávy, strouhaná, sušená, vařená nebo pečená.
Jablka jsou nejzdravější i se slupkou – v případě, že jsou chemicky neošetřená, pocházejí z ekologického zemědělství nebo domácích zdrojů.
Citlivým jedincům syrová jablka nemusejí ve větších dávkách svědčit, lepší stravitelnost nabízejí vařená – třeba dle našeho receptu.
Rychlý kompot z jablek a koření – recept
Z čerstvých jablek lze připravit lahodný rychlý kompot, pochoutku, která udělá dobře i vašemu zažívání. Loupaná, na kousky nakrájená jablka jednoduše krátce povaříte ve vodě.
Jedí se potom za studena, i s vodou, ve které se vařila.
Jablečnou chuť můžete zpestřit i špetkou skořice, hřebíčkem, kurkumou nebo koriandrem (lze využít jen některé nebo všechno koření, v různých poměrech). Voňavé koření prospěje i trávení a povzbudí detoxikaci.
Jablka se v rámci detoxikace zásadně nesladí bílým cukrem. Pokud je potřebujete dosladit, sáhněte po medu.
Přírodní šťávy, které aktivují metabolismus
Již byla řeč o tom, že z jablek se dá připravit také vynikající šťáva. Sladkou šťávu lze obohatit i dalšími ingrediencemi, které se postarají o to, aby metabolismus v těle běžel na nejvyšší obrátky. Tyto šťávy, smoothies – chcete-li, vám dodají řadu bioaktivních látek, také novou energii a chuť do všech detoxikačních aktivit.
Zde jsou ty nejzdařilejší podzimní recepty, které zaručeně povzbudí metabolismus a detoxikační procesy.
Červené smoothie – recept
Budeme potřebovat jablko, mrkev, červenou řepu, citron a pomeranč.
Nejprve povaříme oloupanou, na kousky nakrájenou červenou řepu do měkka. Mezitím jablko očistíme, zbavíme ho jadřince a nakrájíme ho na kousky, na kousky nakrájíme i ostrouhanou mrkev. Z citronu a pomeranče vymačkáme šťávu. Nakonec na kousky nakrájenou zchladlou řepu, všechny ostatní ingredience a šťávu z citrusů spolu rozmixujeme dohladka.
Koriandrové smoothie – recept
Budeme potřebovat 2 jablka, kousek zázvoru, hrst koriandrových lístků a hrst čerstvého špenátu.
Jablka a zázvor očistíme, nakrájíme na kousky, a spolu se zelenými lístky vše důkladně rozmixujeme.
Švestkové smoothie – recept
Vedle jablka si připravíme asi 5 švestek a pomeranč.
Jablko očistíme a nakrájíme, švestky vypeckujeme. Ovoce potom rozmixujeme se šťávou z pomeranče. Můžeme ještě okořenit skořicí.
Jaký bude ten váš recept na podzimní detox? Nebojte se podzimních pochoutek. Jídelníček zpestří barvami, chutí a také detoxikačními vlastnostmi. Jen do toho!