Ovesné vločky obsahují spoustu bílkovin, nenasycených mastných kyselin, vitamínů B1, B6 a E, železa, vápníku, fosforu a lecitinu. Z tohoto důvodu by se měly konzumovat prakticky každý den. Pokud už máte dost ovesných kaší na sto způsobů a nejrůznějších směsí müsli, pak zkuste společně s námi jednoduchý recept, který vašim chuťovým pohárkům řádně "zamotá" hlavu.
Jak naložit s ovesnými vločkami
Kromě našeho receptu na výborné muffiny, které budou zaručeně chutnat celé rodině, můžete ovesné vločky použít na mnoho jiných způsobů. Asi nejznámějším z nich je pak ovesná kaše, která se připravuje z mléka. Ovesné vločky ale můžete využít i na klasické pečení, jako například na bábovky, dorty, zákusky a další hříšné sladkosti. Stačí pouze odměřit část mouky a část ovesných vloček. V neposlední řadě jsou ovesné vločky také výborné do nejrůznějších ovocných salátů.
Výborné jablečné muffiny s ovesnými vločkami
Co potřebujeme:
300 g bílého jogurtu
200 g jablek
200 g jemných ovesných vloček
70 g celozrnné jemně mleté špaldové mouky
2 vejce
30 g vlašských ořechů
30 g třtinového cukru
30 g medu
2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
vanilkový extrakt (Pozor! Kupujte skutečný vanilkový extrakt, ne pouze jeho náhražku ze supermarketů. Extrakt seženete v obchodech se zdravou výživou).
trochu vloček, slunečnicová a dýňová semínka si nechejte na posypání těsně před vytažením z trouby
Jak na to:
[sociallocker]
Vezměte si velkou mísu, ve které smíchejte ovesné vločky, přes síto prosetou celozrnnou jemnou mletou špaldovou mouku a prášek do pečiva. Přidejte nastrouhaná jablka, mleté ořechy, třtinový cukr, med, vanilkový extrakt, žloutky a jogurt. Z bílků vyšlehejte v další nádobě tuhý sníh, který opatrně vmíchejte do sypké směsi. Vznikne vám tak hustší těsto, kterým naplníte formičky. Před pečením posypte zbytkem vloček a semínky a pečte v troubě přibližně půl hodiny na 180 °C.
[/sociallocker]
Náš tip:
Místo jablek můžete použít například hrušky. Ty mají sice mnohem méně vitamínu C, ovšem na druhou stranu jsou velice bohaté na vitamín B. A místo vlašských ořechů můžete použít jakékoliv jiné ořechy, které vám chutnají, či případně žádné, jste-li alergičtí. Výborné jsou mandle, kešu oříšky či pistácie.