Dopřejte svým dětem to nejlepší: Vločky + 3 lahodné recepty na banánovo-ovesné sušenky

0

Výživa je důležitým faktorem, kterým můžeme my sami ovlivnit vývoj svých dětí. A aby toho nebylo málo, správnou skladbou jídelníčku a vyváženou stravou můžeme dokonce ovlivnit zdravotní stav dítka v dospělosti.

V období růstu a dospívání organismus prochází důležitými fázemi psychomotorického vývoje, roste a zpevňuje se kostra a dotváří se imunitní systém. Proto je nezbytně důležité dbát na správnou a vyváženou stravu, která bude obsahovat všechny důležité a nezbytné prvky, minerály a vitamíny.

Potravina, na kterou se (ne)zapomíná

ovesné vločkyV české kuchyni jsou poměrně netradiční, o to však důležitější surovinou také ovesné vločky (nepleťte si s vločkami z bílé mouky), které vznikají rozdrcením ovesných zrn. Podle zkušeností a výroků výživových poradců i pediatrů je mohou naše ratolesti konzumovat již od 7. či 8. měsíce života.

A proč bychom měli dbát na to, aby byly součástí dětského jídelníčku? Vločky kromě bílkovin, nenasycených mastných kyselin, slizových látek, vitamínů B1, B6 a E obsahují také železo a vápník, fosfor a lecitin. Výjimečné jsou také svým vysokým obsahem vlákniny a dobrou stravitelností.

Ovesné vločky ve zkratce:

  • 66 % sacharidů
  • 16 % hodnotných bílkovin
  • 7 % tuku
  • 12-14 % vlákniny
  • vitamíny A, B1, B2, D, E
  • kyselina listová
  • kyselina pantothenová
  • omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny

Ovesné vločky jako přírodní lékárna

Kromě toho, že jsou ovesné vločky perfektním zdrojem energie, dokážou nás poměrně rychle a na dlouhou dobu zasytit, jsou také známé pro své „stavící“ účinky. Pokud vaše dítko bojuje s průjmem, hrst namočených a uvařených vloček ráno, v poledne a večer dokáže opravdové zázraky. Účinky ovesných vloček jsou dále zřejmé při krčních, hrudních i žaludečních chorobách, při horečkách i léčbě ekzémů. Je skvělou potravinou pro rekonvalescenty i zarputilé dietáře.

Slané i sladké varianty

Protože samotné ovesné vločky nevynikají žádnou specifickou příchutí, jejich využití je velmi různorodé. Uplatnit je můžete nejen při přípravě kaší, v teplé i studené kuchyni, ale dopřát je sobě či svým dítkám můžete také v podobě příloh k masu či zelenině. Jemně namleté ovesné vločky dokonce nahradí i mouku a dá se z nich připravit řada sladkých i slaných pochoutek.

Ovšem použití ovesných vloček se prolíná také do kosmetického průmyslu. Vločky (respektive extrakty z nich) se totiž přidávají do tělových mlék, krémů i sér pro vypnutí a obnovu pokožky. My ale zůstaneme v kuchyni a podíváme se, jaké dobroty z nich můžete pro svou rodinu vykouzlit.

Luxusní ovesné sušenky s banánem a oříšky

Perfektní kombinace banánu a oříšků potěší i ty nejmlsnější jazýčky! Garantujeme, že se po čerstvě upečených sušenkách jenom zapráší. 🙂

domácí sušenkySuroviny:

  • 2 větší zralé banány
  • 1 hrnek ovesných vloček
  • vlašské ořechy
  • hrozinky
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • mletá skořice

Čas přípravy: cca 20 minut

Počet porcí: 2 (cca 12 sušenek)

Postup:

1. Připravíme si zralé banány, které v misce rozmačkáme vidličkou nebo je rozmixujeme v mixéru.

2. Poté k nim přidáme vločky a další ingredience. Důkladně promícháme. Pokud vám směs přijde příliš tekutá, přidejte oříšky nebo skořici. Použít můžete také javorový sirup.

3. Na plech vyložený pečicím papírem tvarujte sušenky, které by měly mít cca 5 cm v průměru.

4. V troubě vyhřáté na 160 °C pečte zhruba 15 minut.

Ovesné sušenky s banánem a lesním ovocem

Co s nadměrnou úrodou borůvek a jiných lesních plodů? Co takhle je usušit a přidat do domácích sušenek! Takový šmrnc vaše domácí sušenky ještě neměly!

Suroviny:

  • 1 hrnek ovesných vloček
  • 2 banány
  • 2 lžíce medu
  • hrst sušených borůvek, ostružin a malin
  • hrst vlašských oříšků

Čas přípravy: cca 30 minut

Počet porcí: 3 (cca 18 sušenek)

Postup:

1. Do mixéru nasypejte ovesné vločky a přidejte banán s medem.

2. Vše důkladně rozmixujte a přimíchejte sušené lesní ovoce a nasekané oříšky.

3. Troubu si předehřejte na 180 stupňů a na plech vyložený pečicím papírem tvořte pomocí lžíce sušenky.

4. Ty nechejte ve vyhřáté troubě péct asi 20 minut.

Banánové sušenky s mlékem a medem

Mléko a slaďoučký med – znáte snad lepší kombinaci? My jsme si ji zamilovali už v dětství a ani dnes na ni nedáme dopustit.

ovesné sušenkySuroviny:

  • 180 g jemných ovesných vloček
  • 3 zralé banány
  • 2 polévkové lžíce mléka
  • 3 polévkové lžíce medu
  • 2 čajové lžičky skořice

Čas přípravy: 30 minut

Počet porcí: 4 porce

Postup:

1. Banány rozmixujte na jemnou kaši v mixéru nebo rozmačkejte vidličkou v misce.

2. K banánům přidejte mléko, med a skořici.

3. Poté přisypte ovesné vločky a vymíchejte do husté konzistence.

4. Hmotu nechte zhruba deset minut odstát a mezitím si rozpalte troubu na 200 °C.

5. Na plech vyložený pečicím papírem tvarujte (nebo vykrajujte) sušenky.

6. V předehřáté troubě pečte asi 20 minut do zezlátnutí.

Další recepty na vás čekají v našem e-booku!

Pokud vám domácí sušenky zachutnaly, pak prozradíme, že další recepty (nejen na ně) naleznete v našem zbrusu novém e-booku, který je plný receptů i originálních pohádkových příběhů pro vaše nejmenší. Stáhnout si ho můžete zde a my se moc těšíme na vaše poznatky a komentáře!

15 super zdravých potravin

Sdílej:

O Autorovi

O základy správné výživy a zásady a zdravého stravování jsem se začala zajímat poměrně nedávno v souvislosti se zdravotními problémy, které mě již nějakou dobu sužovaly. Ačkoli na zázraky nevěřím, sama na sobě pozoruji určité změny, ke kterým nepochybně přispívá současný styl mého stravování.

Na těchto stránkách užíváme cookies. Proti jejich sběru na základě oprávněného zájmu se můžete odvolat na info@vceliste.cz, nebo budeme rádi, když nám jejich užívání odsouhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close