Výživa je důležitým faktorem, kterým můžeme my sami ovlivnit vývoj svých dětí. A aby toho nebylo málo, správnou skladbou jídelníčku a vyváženou stravou můžeme dokonce ovlivnit zdravotní stav dítka v dospělosti.
V období růstu a dospívání organismus prochází důležitými fázemi psychomotorického vývoje, roste a zpevňuje se kostra a dotváří se imunitní systém. Proto je nezbytně důležité dbát na správnou a vyváženou stravu, která bude obsahovat všechny důležité a nezbytné prvky, minerály a vitamíny.
Potravina, na kterou se (ne)zapomíná
V české kuchyni jsou poměrně netradiční, o to však důležitější surovinou také ovesné vločky (nepleťte si s vločkami z bílé mouky), které vznikají rozdrcením ovesných zrn. Podle zkušeností a výroků výživových poradců i pediatrů je mohou naše ratolesti konzumovat již od 7. či 8. měsíce života.
A proč bychom měli dbát na to, aby byly součástí dětského jídelníčku? Vločky kromě bílkovin, nenasycených mastných kyselin, slizových látek, vitamínů B1, B6 a E obsahují také železo a vápník, fosfor a lecitin. Výjimečné jsou také svým vysokým obsahem vlákniny a dobrou stravitelností.
Ovesné vločky ve zkratce:
- 66 % sacharidů
- 16 % hodnotných bílkovin
- 7 % tuku
- 12-14 % vlákniny
- vitamíny A, B1, B2, D, E
- kyselina listová
- kyselina pantothenová
- omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny
Ovesné vločky jako přírodní lékárna
Kromě toho, že jsou ovesné vločky perfektním zdrojem energie, dokážou nás poměrně rychle a na dlouhou dobu zasytit, jsou také známé pro své „stavící“ účinky. Pokud vaše dítko bojuje s průjmem, hrst namočených a uvařených vloček ráno, v poledne a večer dokáže opravdové zázraky. Účinky ovesných vloček jsou dále zřejmé při krčních, hrudních i žaludečních chorobách, při horečkách i léčbě ekzémů. Je skvělou potravinou pro rekonvalescenty i zarputilé dietáře.
Slané i sladké varianty
Protože samotné ovesné vločky nevynikají žádnou specifickou příchutí, jejich využití je velmi různorodé. Uplatnit je můžete nejen při přípravě kaší, v teplé i studené kuchyni, ale dopřát je sobě či svým dítkám můžete také v podobě příloh k masu či zelenině. Jemně namleté ovesné vločky dokonce nahradí i mouku a dá se z nich připravit řada sladkých i slaných pochoutek.
Ovšem použití ovesných vloček se prolíná také do kosmetického průmyslu. Vločky (respektive extrakty z nich) se totiž přidávají do tělových mlék, krémů i sér pro vypnutí a obnovu pokožky. My ale zůstaneme v kuchyni a podíváme se, jaké dobroty z nich můžete pro svou rodinu vykouzlit.
Luxusní ovesné sušenky s banánem a oříšky
Perfektní kombinace banánu a oříšků potěší i ty nejmlsnější jazýčky! Garantujeme, že se po čerstvě upečených sušenkách jenom zapráší. 🙂
- 2 větší zralé banány
- 1 hrnek ovesných vloček
- vlašské ořechy
- hrozinky
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- mletá skořice
Čas přípravy: cca 20 minut
Počet porcí: 2 (cca 12 sušenek)
Postup:
1. Připravíme si zralé banány, které v misce rozmačkáme vidličkou nebo je rozmixujeme v mixéru.
2. Poté k nim přidáme vločky a další ingredience. Důkladně promícháme. Pokud vám směs přijde příliš tekutá, přidejte oříšky nebo skořici. Použít můžete také javorový sirup.
3. Na plech vyložený pečicím papírem tvarujte sušenky, které by měly mít cca 5 cm v průměru.
4. V troubě vyhřáté na 160 °C pečte zhruba 15 minut.
Ovesné sušenky s banánem a lesním ovocem
Co s nadměrnou úrodou borůvek a jiných lesních plodů? Co takhle je usušit a přidat do domácích sušenek! Takový šmrnc vaše domácí sušenky ještě neměly!
Suroviny:
- 1 hrnek ovesných vloček
- 2 banány
- 2 lžíce medu
- hrst sušených borůvek, ostružin a malin
- hrst vlašských oříšků
Čas přípravy: cca 30 minut
Počet porcí: 3 (cca 18 sušenek)
Postup:
1. Do mixéru nasypejte ovesné vločky a přidejte banán s medem.
2. Vše důkladně rozmixujte a přimíchejte sušené lesní ovoce a nasekané oříšky.
3. Troubu si předehřejte na 180 stupňů a na plech vyložený pečicím papírem tvořte pomocí lžíce sušenky.
4. Ty nechejte ve vyhřáté troubě péct asi 20 minut.
Banánové sušenky s mlékem a medem
Mléko a slaďoučký med – znáte snad lepší kombinaci? My jsme si ji zamilovali už v dětství a ani dnes na ni nedáme dopustit.
- 180 g jemných ovesných vloček
- 3 zralé banány
- 2 polévkové lžíce mléka
- 3 polévkové lžíce medu
- 2 čajové lžičky skořice
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4 porce
Postup:
1. Banány rozmixujte na jemnou kaši v mixéru nebo rozmačkejte vidličkou v misce.
2. K banánům přidejte mléko, med a skořici.
3. Poté přisypte ovesné vločky a vymíchejte do husté konzistence.
4. Hmotu nechte zhruba deset minut odstát a mezitím si rozpalte troubu na 200 °C.
5. Na plech vyložený pečicím papírem tvarujte (nebo vykrajujte) sušenky.
6. V předehřáté troubě pečte asi 20 minut do zezlátnutí.
Další recepty na vás čekají v našem e-booku!
Pokud vám domácí sušenky zachutnaly, pak prozradíme, že další recepty (nejen na ně) naleznete v našem zbrusu novém e-booku, který je plný receptů i originálních pohádkových příběhů pro vaše nejmenší. Stáhnout si ho můžete zde a my se moc těšíme na vaše poznatky a komentáře!