Že se cuketa dá v kuchyni připravit na nespočet způsobů, to asi většina z nás ví. Vždycky nakonec ale najdeme recept, který nás stejně překvapí. Například ten, který jsme pro vás připravili tentokrát. Recept na cuketu plněnou mletým masem.
O cuketě bylo řečeno mnoho, ale přece jen…
Jakmile hospodyňka zjistí, jak různě může v kuchyni s cuketou nakládat, začne se zajímat nejen o to, jak vlastně cuketa chutná, ale z čeho se skládá a co konzumentům přinese. Naštěstí v tomto případě můžeme jmenovat jen pozitiva.
Cuketa je z 94 % tvořena vodou. Ze 100 g cukety získáme i více než 20 g vitamínu C a také beta-karoten, který se v těle přeměňuje na vitamín A. Nezanedbatelné je i množství obsažené vlákniny a příznivá kalorická hodnota – ve 100 g se ukrývá 77 kJ. I to je důvod, proč se konzumace cukety doporučuje při redukčních dietách. Kromě toho je vhodná i při detoxikaci organismu, zvláště pak podporuje správnou činnost ledvin.
Jednu nevýhodu však přece jen má. Pokud si ji nevypěstujeme sami nebo na ni dostaneme chuť v zimě, pěkně si připlatíme. Vypěstovat ji je však snadné, takže pokud máte tu možnost, určitě ji využijte.
Náš tip! Věděli jste, že z cukety se dá připravit i vynikající bábovka? Vyzkoušejte recept na cuketovo-pohankovou bábovku a nechte se překvapit ještě jednou!
Pochutnají si i nároční strávníci
Ačkoli může někdo nad cuketou nejprve ohrnovat nos, nechte všechny, aby sami přišli na to, že váš výtvor je úžasný. Dejte si však pozor při výběru mletého masa a důkladně si pročtěte složení balíčku, který si vložíte do nákupního košíku. Mleté maso by ideálně mělo obsahovat pouze maso, případně sůl. Čím více přidávaných složek, tím horší produkt kupujete. A věřte, že mezi výrobky jsou opravdu velké rozdíly!
Co potřebujeme: 4 cukety, 500g mletého maso mix, 4 stroužky utřeného česneku, 1 pokrájenou cibuli, sůl, pepř, případně sýr eidam nebo slaninu
Jak na to:
- Mleté maso smícháme se všemi ingrediencemi.
- Cukety rozpůlíme podélně na poloviny a vydlabeme dužinu tak, aby nám zbyla asi 1,5 cm tlustá lodička.
- Dužinu zbavíme vody (stlačíme v pěsti) a smícháme s masovou směsí.
- Masovou směs vtlačíme do cukety ve tvaru loďky.
- Cukety dáme na plech a pečeme na 180°C, horkovzdušně přibližně 30-45 minut.
- Pro pány můžeme přidat navrch ještě slaninu, se kterou necháme cukety zapéct, případně na posledních 5 minut pečení na cukety položíme eidam.
- Tradičně se cuketa plněná masem podává s bramborem, doporučujeme však vyzkoušet uvařenou pohanku.
Z uvedeného množství ingrediencí vykouzlíte 8 porcí a ty, které se hned nesní, můžete uchovávat v lednici – vydrží tam i 3 dny a po ohřátí jsou jako čerstvé. Nechte si chutnat!