Chutná a zdravá fazolová polévka s kukuřicí a rajčaty

1

Kolik druhů fazolí znáte? Klasické bílé, obří červené fazole a někteří znalci možná ještě fazole černé. Ale víte, že existují třeba fazole čeledi mungo nebo fazole Navy a Černé oko? Tyto druhy fazolí nejsou v našich končinách příliš známé, ovšem i z těch lze připravit mnoho chutných a zdravých pokrmů. Celkově je známo na 500 různých druhů fazolí. My se však v tomto článku zaměříme výlučně na nejznámější a nejrozšířenější odrůdu – fazole bílé.

fazolova polevkaJak naložit s fazolemi

Kromě toho, že je tato významná luštěnina součástí celé řady typických českých polévek, také je z ní vyráběna nepříliš známá fazolová mouka. Na rozdíl od jiných druhů luštěnin však nelze fazole zpravidla konzumovat v jejich syrovém stavu. Tepelně neupravené plody totiž obsahují toxickou látku phasin, která může citlivějším jedincům způsobit nepříjemné zažívací problémy. Proto je vhodné plody tepelně upravit a konzumovat je jako součást polévek, salátů nebo je podávat jako samotnou přílohu.

Lahodná fazolová polévka

Co potřebujeme

1,5 l vody
150 g bílých nebo jakýchkoli jiných fazolí dle chuti
60 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
2 ks větších brambor nakrájených na kostičky
mletá paprika
2 ks nakrájených spařených rajčat
kukuřici z konzervy
mletý pepř
česnek
sůl

Jak na to

Fazole několikrát pečlivě propláchneme a zalijeme je vodou. Necháme je nasáknout a poté vaříme téměř do měkka. Zvlášť si vedle v hrnci uvaříme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu, spařená rajčata, kukuřici a brambory. Do polévky nepřidáváme jíšku, ale před dovařením odebereme cca její 1/3, kterou rozmixujeme a vlijeme zpět do hrnce. Tím dosáhneme zahuštění i bez použití jíšky, kterou tvoří zejména nepříliš dietní mouka. Do polévky přidáme mletý pepř, papriku, česnek utřený se solí a za občasného míchání vaříme ještě cca 15 minut. Nakonec přidáme povařené fazole a ještě malou chvilku povaříme.

Náš tip

[sociallocker] Fazole můžeme použít buď v konzervě anebo sušené z pytlíku. Doporučujeme však spíše ty sušené, protože pak skutečně víte, že budete jíst jen fazole. Ty je ale třeba dopředu namočit a nechat změknout. Stačí čtyři hodiny, ale pokud budeme přemýšlet víc dopředu, můžeme je nechat namočené i celý den. Ideálně však v takovém případě alespoň jednou vyměníme v hrnci s fazolemi vodu.  Pokud nemáme čas, použijeme fazole z konzervy, jejíž součástí může být třeba rajčatová nebo chilli šťáva, která dodá pokrmu netradiční chuť. V takovém případě se však již nejedná o zcela dietní polévku, protože konzervy obsahují zbytečné množství cukru, konzervantů a dalších dochucovadel.[/sociallocker]

Sdílej:

O Autorovi

O základy správné výživy a zásady a zdravého stravování jsem se začala zajímat poměrně nedávno v souvislosti se zdravotními problémy, které mě již nějakou dobu sužovaly. Ačkoli na zázraky nevěřím, sama na sobě pozoruji určité změny, ke kterým nepochybně přispívá současný styl mého stravování.

Na těchto stránkách užíváme cookies. Proti jejich sběru na základě oprávněného zájmu se můžete odvolat na info@vceliste.cz, nebo budeme rádi, když nám jejich užívání odsouhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close