Věděli jste, že červená řepa nám může pomáhat při hubnutí? Nenápadná kořenová zelenina, kterou většina z nás poprvé ochutnala ve školce, kde byla oblíbenou zeleninovou přílohou, skrývá netušené možnosti.
Červená řepa podporuje imunitní systém a růst tkání, napomáhá regeneraci organismu a používá se při léčbě rakoviny. Je bohatá na křemík – tomu vděčíme za dobrý stav pokožky, vlasů a nehtů. Kyselina listová v řepě obsažená zase blahodárně působí na srdce a kardiovaskulární systém. Pomoc trávicí soustavě nabízí vláknina, se kterou řepa také nešetří. Mějme však na paměti, že nejvíce těchto látek najdeme v syrové řepě, vařením se bohužel vytrácejí. Červená řepa má ještě spoustu jiných pozitiv – podporuje nervový systém a tvorbu inzulínu, čistí krev (ano, to je ten argument ze školky, proč máme tu nedobře upravenou řepu sníst), pomáhá při rekonvalescenci při klíšťové encefalitidě a borelióze a podobně. Kromě křemíku obsahuje také draslík, hořčík, mangan, zinek, železo a vitamíny.
Pozor!
Řepu musí s opatrností konzumovat diabetici a osoby s močovými kameny, protože obsahuje hodně cukru.
Červená řepa při dietě
Ačkoli se po červené řepě dá jednoduše sáhnout v samoobsluze, její konzumace, pokud má posloužit k redukci váhy, bychom měli konzultovat s výživovým poradcem, protože je důležité vědět, jaké metabolické typy jsme. Od toho se odvíjí například množství, které denně můžeme spořádat. Metabolický typ sacharidový si může dopřát spoustu zeleniny i ovoce, a to i ve velkém množství a s velkým podílem sacharidů v něm. Červená řepa mu nebude dělat problém. Jinak je to ale u metabolického typu proteinového. Ten je předurčen spíše ke konzumaci rozmanitých druhů masa, jen některých druhů ovoce a zeleniny (např. jablka, hrušky, banány, květák, brambory). Metabolický typ smíšený, jak již název napovídá, je kombinací dvou zmíněných typů.
Čím přispívá k redukci váhy
Červená řepa při dietě přispívá mnoha způsoby:
Zabraňuje zácpě
Pomáhá udržovat přirozené prostředí ve střevech
Pomáhá odstraňovat škodlivé látky z těla
Snižuje ukládání tuků ve vnitřních orgánech
Podporuje látkovou výměnu
Pomáhá vylučovat vodu a kyseliny
Sbohem, řepo ze školní jídelny!
Řepa, pokud se pečlivě připraví, se může stát delikatesou. Lze ji například smíchat i se šťávou s cottage sýrem, citronem, solí, bazalkou, octem balsamico a olivovým olejem. Výsledek je famózní.
Salát s kozím sýrem a pečenou červenou řepou
Další osvědčenou alternativou je tento recept.
Co potřebujeme:
[sociallocker]dvě lžičky čerstvého tymiánu
dvě lžičky octa balsamico
dvě lžíce olivového oleje
dvě lžíce medu
500 g syrové nebo předvařené řepy
sůl a pepř
sáček polníčku
hrst rukoly
250 g čerstvého ovčího sýra
citronovou kůru
hrst slunečnicových semínek (nasucho opražených)[/sociallocker]
Jak na to:
Předehřejeme troubu na 200°C
Smícháme tymián, olej, ocet a med a přidáme nakrájenou řepu
Promícháme, osolíme a opepříme
Dáme do zapékací mísy nebo na plech
Pečeme 25 minut (řepa musí být lesklá a lepkavá), syrovou řepu oloupeme a pečeme asi 45 minut
Na talíř rozložíme rukolu a polníček, na ně pokládáme kozí sýr
Řepu necháme trochu vychladnout a posypeme ji semínky a citrónovou kůrou
Podle chuti osolíme a opepříme
Vše zakapeme olejem a vypečenou šťávou z řepy
Jednoduché, ale vynikající!