Brokolicová polévka – lehký, zdravý a chutný tip na oběd i večeři

1

Ne, nenechte se odradit brokolicí v titulku článku! S naším receptem totiž hravě hodíte za hlavu to zelené cosi v čemsi, co jste dostali čas od času na talíř ve školní jídelně a doma se doráželi rohlíky. Sledujte.

Skvělá polévka pro skvělý den

Co potřebujeme:

1,5 l vývaru
750 g brokolice
10 g másla
stroužek česneku
2 velké brambory
na dochucení pepř a sůl
muškátový oříšek

Jak na to:

brokolici omyjeme a rozdělíme na růžičky
košťály oloupeme a nakrájíme na malé plátky
česnek nasekáme a podusíme ho na rozpáleném tuku s nakrájenými košťály
brambory oloupeme a pokrájíme na menší kostky
poté přidáme růžičky brokolice a vaříme 10 minut
následně brokolici s vývarem a bramborami rozmixujeme
podle chuti dochucujeme

brokoliceProč brokolice

Společnost je pravděpodobně rozdělena na ty, kteří brokolici nepozřou, a na ty, kteří ji milují. Ti druzí mají výhodu, že milují něco skvělého, zdravého a prospěšného. Brokolice obsahuje velké množství vitamínu C a látek s prokazatelnými antioxidačními účinky, např. lutein. Opomenout nemůžeme ani obsah vitamínů E a K a kyseliny listové. Z minerálních látek brokolici obohacuje draslík, vápník, hořčík nebo zinek. Ani vápnina nezůstává v této zelenině pozadu, obsahuje jí asi 3g ve 100 g brokolice.

Díky svému složení chrání lidské tělo před zácpou, má baktericidní účinky a působí proti vzniku národových onemocnění a kardiovaskulární chorob.

Na tisíc způsobů

Brokolice je zdravá, jak jsme si už řekli. Je ale také velmi variabilní potravinou, takže kromě polévky ji můžeme připravit na další způsoby. Oblíbenou variantou je brokolice vařená v páře posypaná sýrem, dá se zapéct či jinak připravit s bramborami nebo těstovinami, vhodná je jako lehký doplněk k masu nebo do salátu.

Ať už vyzkoušíte naši polévku nebo brokolici na jiný způsob, přejeme vám dobrou (zdravou) chuť!

Zdroj úvodní fotografie: zenyprozeny.cz

Sdílej:

O Autorovi

Málokoho by napadlo úmyslně si ubližovat. Vybírejme si proto z nepřeberného množství potravin ty, které nám nejen neubližují, ale ty, které nám dokonce prospívají a blahodárně působí na naše tělo i mysl.

  • brunette

    Vím, že brokolice je asi jedna z nejzdravějších potravin, ale možná právě proto mi nechutná. 🙁 To už je lepší květák.

Tyto stránky používají cookies. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close