Co by to bylo za Velikonoce bez roztomilého velikonočního beránka? Víte, proč se vlastně na Velikonoce beránci pečou? Symbol beránka je pro Velikonoce tradiční, protože už v pohanských časech působili pastevci na velmi rozsáhlých územích. Židé vnímají ovce jako členy Božího stáda, beránka ovšem i zabíjeli jako památku na vyvedení lidu Izraele z egyptského otroctví.
V křesťanství je naopak symbol beránka spojován s beránkem božím – nevinným, čistým a poslušným člověkem, který byl obětován na kříži a jeho krev zachránila pokřtěné od hříchu a od smrti. My si velikonočním beránkem zpestřujeme slavnostní tabule, ale i příbytky či velikonoční dekorace. Protože ovšem stále více lidí trpí na intoleranci lepku, nejen pro ně dnes přinášíme recept na bezlepkového beránka s mákem.
Velikonoční beránek – co potřebujeme?
- 1 a ½ hrnku pohankové mouky
- 4 lžíce sezamového oleje
- 1 hrnek namletého máku
- ½ kypřícího prášku bez fosfátů
- třtinový cukr nebo agáve sirup (množství podle toho, jak chcete mít beránka sladkého)
- ½ hrnku kokosového mléka
Jak na to?
Připravíme si větší mísu a troubu dáme rozehřát na 180 stupňů. Do mísy vložíme všechny ingredience kromě kypřícího prášku a pohankové mouky. Poslední dvě zmíněné suroviny přesejeme do mísy přes sítko. Těsto důkladně promícháme a nalejeme do máslem či olejem vymazané a moukou vysypané formy na beránka (můžeme použít i silikonovou formu, kterou není potřeba vymazávat). Beránka dáme péct do trouby zhruba na 30 minut. Poté zdobíme dle chuti a potřeby.
Náš tip: Do těsta můžeme vmíchat také rozinky či nasekané oříšky.
V čem jsou použité suroviny prospěšné?
Mák: Je dobré, pokud si doma mák na suché pánvičce opražíte a poté jej sami namelete na domácím mlýnku. Opražením získá plnější chuť, je pro nás lépe stravitelný a tím, že ho pomeleme těsně před konzumací, v něm zůstanou všechny minerály. A vůbec – věděli jste, že mák je jeden z největších rostlinných zdrojů vápníku a železa?
Sezamový olej: Tento druh oleje je výborným regeneračním prostředkem. Ve spojení se slunečnicovým a světlicovým olejem snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Kromě toho obsahuje také vysoký obsah lecitinu, který chrání a povzbuzuje mozkomíšní systém. Působí jako přírodní antidepresivum a posiluje paměť. Více o sezamovém oleji zde.
Kokosové mléko: Tento zázrak v kuchyni pomáhá tělu udržovat si správnou hladinu cukru v krvi, buduje silné kosti, bojuje s anémií a dokonce pomáhá při redukci hmotnosti. Kromě toho uvolňuje svaly a nervy a snižuje riziko zánětu kloubů.