Babské rady: jak si poradit se syndromem karpálního tunelu

0

Mravenčení a pálení prstů, jejich oslabená citlivost nebo trnutí a bolesti při činnosti i v klidu. To jsou příznaky syndromu karpálního tunelu. Syndrom karpálního tunelu neboli tzv. útlakový syndrom trápí mnoho lidí a příčin existuje hned několik. Zbavit se tohoto problému přitom nemusí být složité.

Co je to syndrom karpálního tunelu?

Samotný karpální tunel si můžeme představit jako štěrbinu v zápěstí, jíž ze 3 stran obléhají kosti a z jedné strany vaz. V tomto tunelu jsou ukryty ohýbače prstů a střední nerv. Syndrom karpálního tunelu neboli útlakový syndrom vzniká právě poškozením středního nervu (latinsky nervus medianus). Pokud dlouhodobě dochází k tlaku na zápěstí, dojde ke zbytnění vazu, který kryje karpální tunel. Vaz potom stlačuje střední nerv. Při dlouhodobém stlačení tohoto nervu se potom dostaví zmíněné pálení a mravenčení prstů, potíže s jejich citlivostí a pohyblivostí.

bolest zápěstíPříčiny – práce na počítači i hormonální změny

Bezpochyby nejčastější příčinou syndromu karpálního tunelu je dlouhodobá práce na počítači, při níž nedbáme na vhodné postavení ruky na myši i na klávesnici. To však není jediná příčina nepříjemné komplikace. Na vině mohou být i hormonální změny během těhotenství, přechodu nebo při užívání hormonální antikoncepce. Syndrom se také objevuje po úrazech zápěstí, zánětu šlach nebo vazů v oblasti zápěstí. Může být také součástí artritidy nebo diabetu.

Syndrom karpálního tunelu se vyskytuje asi 4x častěji u žen než u mužů a podle průzkumů jím trpí asi 35 000 lidí u nás. Obvykle se s ním potýkáme na dominantní ruce, tedy praváci na pravé ruce, leváci na levé.

Babské rady – led, masáž a ananas

Jestliže patříte k lidem, kteří se syndromem karpálního tunelu bojují, měli byste znát způsoby, jak si od nepříjemných pocitů spojených se syndromem lze ulevit. Zde je několik triků, jak na to:

  • ledování při bolestech
  • častější přestávky při práci, při níž zápěstí namáháme
  • ohýbání prstů, třepetání rukama
  • masírování – k tomu je vhodná měsíčková mast s propolisem
  • příjem většího množství vitamínu B6 – najdeme ho v játrech, vepřovém masu, makrelách, v droždí, vejcích, banánech, v avokádu, zelí, mrkvi, ořechách, ve špenátu nebo kapustě apod.
  • konzumace ananasu – obsahuje enzym bromelin, který posiluje účinky vitamínu B6

banner_2

Nejlepší je se i v tomto případě soustředit na prevenci, zvláště pokud jste si jisti, že patříte do některé z rizikových skupin. K prevenci patří:

Když je nutný chirurgický zákrok

Jakmile potíže přetrvávají a začínají být nesnesitelné, rozhodně není vhodné oddalovat návštěvu lékaře. Ten pravděpodobně doporučí konzervativní léčbu, tedy ledování, znehybnění ruky nebo fyzioterapii. Pokud ale ani to nepomůže, přichází na řadu chirurgický zákrok. Obecně se jedná o nenáročnou operaci trvající asi 30 minut, při níž lékař prořízne příčný vaz v zápěstí a uvolní tak struktury uložené v karpálním tunelu.

Zákrok je ve většině případů prováděn ambulantně a pacient může po výkonu odejít domů. K úlevě dojde asi po 2 dnech od zákroku a ruka se navrací k plnému fungování zhruba 3 měsíce. Pooperační hojení lze pozitivně ovlivnit masáží jizvy.

Závěrem

Stejně jako u všech život neohrožujících zdravotních komplikací můžeme nejprve spoléhat na babské rady, ale pokud problémy přetrvávají, je nejlepším řešením klasická medicína. Co se syndromu karpálního tunelu týče, chirurgický zákrok bývá nejrychlejším řešením, které nás problému může zbavit už navždy. Jestliže ale máme potíže jen pár dní a chirurgicky je řešit nechceme, pomohou nám masáže, častější pauzy při práci a studené či ledové obklady. Vyzkoušejte zmíněné babské rady, ať se se syndromem karpálního tunelu příliš netrápíte!banner_2

Sdílej:

O Autorovi

Málokoho by napadlo úmyslně si ubližovat. Vybírejme si proto z nepřeberného množství potravin ty, které nám nejen neubližují, ale ty, které nám dokonce prospívají a blahodárně působí na naše tělo i mysl.

Tyto stránky používají cookies. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close