Tempeh – sójový „hermelín“ s charakteristickou chutí

1

Co si vybavíte, pokud se vedle vás někdo zmíní o produktu zvaném tempeh? Matně tápete v paměti a přemýšlíte, zda má na mysli nějakou rostlinnou stravu, neznámý druh masa nebo snad exotické ovoce, o kterém jste doposud ještě neslyšeli? Samá voda. Tempeh, někdy též označován slůvkem „tempe“, je velmi zjednodušeně řečeno sójový hermelín, který vzniká během speciálního fermentačního procesu. Jak samotný proces vypadá, co všechno tato surovina obsahuje a kdo ji pravidelně zařazuje do svého jídelníčku? To a ještě mnohem více se dozvíte na následujících řádcích.

Kde se vzal, tu se vzal – tempeh

Stejně jako tofu, patří i tempeh k potravinovým výrobkům, jehož „vynalezení“ mají na svědomí oblasti dálného východu. Tempeh je klasickým a velmi oblíbeným pokrmem v Indonésii a na Jávě. Dle historických pramenů a zdrojů přišli lidé na výrobu tempehu vlastně zcela náhodou. Sójové boby si pro pozdější použití ukládali do velkých listů, které byly podobné našemu lopuchu. Zabalené sójové boby následně zanechali v nejteplejším místě svého obydlí. Když je po nějakém čase opětovně odryli, zjistili, že jsou boby prorostlé určitým druhem plísně, která však na jejich zažívání působila nikoli škodlivě, ale naopak blahodárně. Později byly k výrobě tempehu vyčleněny speciální místnosti a přístřešky vystlané slámou, které měly proces zrání urychlit.

Jak tempeh vlastně vzniká?

Prvotní surovinou, bez které by tempeh vůbec nemohl vzniknout, jsou sójové boby. Na rozdíl od sóje nebo jiných bílkovinových náhrad v jídelníčcích vegetariánů a veganů, jsou k procesu výroby používány výlučně celé sójové boby. Ty jsou naloženy do kultury Rhizopus oligosporus nebo Aspergillus oryzae, která jimi následně proroste a příjemně je propojí. Toto spojení tvoří po nějaké době poměrně tvrdou konzistenci vynikající svou bílou barvou a nezaměnitelným aromatem. Během zrání musí mít tempeh dostatek vzduchu a nesnese dlouhé působení světla. Hotový tempeh je následně nutno správně uložit. Správné uložení znamená, že tempeh nakrájený na kousky by neměl ležet „na sobě“, ale měl by být uložen odděleně a nejlépe ve vertikální poloze. Při té horizontální totiž vzniká větší tlak, jenž by mohl jednotlivé plátky poškodit nebo úplně znehodnotit.

Co tempeh obsahuje?

Patříte-li mezi vegany, vegetariány, musíte dodržovat přísnou bezlepkovou dietu, případně vám nedělají dobře klasické mléčné výrobky nebo se jednoduše chcete stravovat zdravě či vyzkoušet něco nového a netradičního, pak vězte, že tempeh je tou správnou volbou. Díky procesu fermentace totiž obsahuje notné zásoby vitamínů skupiny B, které vegetariánům a veganům bohužel často chybí. Kromě toho je také skvělým zdrojem lehce vstřebatelného vápníku a hořčíku, lecitinu a vitamínu E.

Tempeh „na zdraví“

Pokud jste se pro konzumaci tempehu z nějakého důvodu rozhodli, pak svého rozhodnutí nemusíte litovat. Jelikož je tato potravina nízkotučná (obsahuje pouze 157 kalorií na 100 gramů) a neobsahuje prakticky žádný cholesterol, jedná se o produkt, jenž může být zařazen do různých typů redukčních diet. Kromě toho nám může jeho konzumace pomoci odbourat anémii, různorodé onemocnění střev, osteoporózu, arteriosklerózu nebo pomoci při nedostatku vitamínu B12. Mnohé zdroje také hovoří o tom, že tempeh také chrání před celou řadou nádorových onemocnění.

V jaké podobě tempeh zakoupíme?

Pokud doposud nemáte s konzumací tohoto sójového výrobku žádné zkušenosti, s největší pravděpodobností nejspíš nebudete ani vědět, kam pro tento sójový výrobek zamířit. Tempeh seženete ve větších super a hyper marketech, ale zejména v ochodech se zdravou stravou. Zde můžete objevit tempeh přírodní, marinovaný nebo uzený či lehce předsmažený. Napoprvé sáhněte třeba po jeho uzené, marinované nebo smažené podobě. Později přejděte k jeho přírodní „verzi“, která má svou specifickou chuť i vůni.

Jak tempeh upravovat?

Způsobů úpravy tempehu je celá škála. Konzumace je možná v jeho syrové podobě (přírodní bílý tempeh vyžaduje úpravu), ale i v mnohých upravených variantách. Jeho chuť skvěle vynikne v kombinaci s luštěninami nebo sezónní zeleninou. Přidává se také do různých polévek (například zelňačka či čočková polévka s tempehem) a skvělý je také osmažený s rýží nebo nudlemi. Na závěr jsme si pro vás připravili jeden recept, který konzumujeme také u nás v redakci a nedáme na něj dopustit.

Zeleninová čína se zeleninou a tempehem

Tento recept koluje již nějakou dobu po internetu a pravděpodobně zachutná i odpůrcům zeleniny a sójových výrobků. Recept skvěle doplňuje rýže a křehká sezónní zelenina, kterou si doma sami vypěstujete nebo pořídíte třeba na farmářských trzích.

Co potřebujeme:

  • 200 g marinovaného nebo uzeného tempehuporek
  • 1 větší mrkev nebo kousek dýně
  • ½ půlka pórku – zelenou i bílou část
  • 1 střední cibuli
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • 1 vrchovatou lžíci kukuřičného škrobu
  • sójová omáčku Shoyu
  • 2 dcl studené vody

Jak na to:

V první řadě si nakrájejte mrkev či dýni na maličké proužky. Stejně tak pokrájejte i cibuli a pórek. Tempehu „vetkněte“ váš oblíbený tvar. Na oleji zpěňte cibuli s mrkví nebo dýní a trochu osolte. Po chvíli restování přidejte pórek a tempeh. Dávejte si pozor na to, ať zeleninu s tempehem nerestujete zbytečně dlouho. Na závěr smíchejte vodu se lžící kukuřičného škrobu a 2 lžícemi sójové omáčky. Vzniklou směsí přelijte zeleninu s tempehem a nechte 2 až 3 minuty provařit. Pokud by se stalo, že je omáčka příliš hustá, zřeďte ji trochou horké vody.

Troufnete si?

Tak co? Přesvědčili jsme vás? Pokud stále přemýšlíte, zda do tempehu „jít“, či nikoli, věřte, že za vyzkoušení nic nedáte. Ono cpát se masem od rána do večera, to našemu tělu příliš dobře nedělá. Zkuste proto pro jednou klasickou krkovičku nebo kuřecí stehýnko nahradit jeho alternativou, kterou může být právě tempeh nebo tofu, jemuž bude zajisté věnován některý z našich příštích článků.

Share.

About Author

O základy správné výživy a zásady a zdravého stravování jsem se začala zajímat poměrně nedávno v souvislosti se zdravotními problémy, které mě již nějakou dobu sužovaly. Ačkoli na zázraky nevěřím, sama na sobě pozoruji určité změny, ke kterým nepochybně přispívá současný styl mého stravování.

Na těchto stránkách užíváme cookies. Proti jejich sběru na základě oprávněného zájmu se můžete odvolat na info@vceliste.cz, nebo budeme rádi, když nám jejich užívání odsouhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close