Rybí polévka je jeden z chodů, který by rozhodně neměl chybět na štědrovečerní tabuli v žádné české domácnosti. Ačkoli je česká kuchyně obyčejně nezdravě zahušťovaná moukou a smetanou, my vám ji nabízíme ve zdravé variantě, na které si nevídaně smlsnete, než Ježíšek zazvoní z vedlejšího pokoje od stromečku.
Co potřebujeme:
- na polévku: 2-3 skelety z bělomasé ryby, 1 cibuli, 1 paličku česneku, 2 mrkve, 2 lžíce oleje, 1 fenyklovou bulvu, ½ lžičky anýzu, 50 ml suchého bílého vína, sůl, 1 bobkový list, 4 kuličky nového koření, 4 kuličky pepře
- na knedlíčky: 4 hrsti ovesných vloček, 2 lžíce celozrnné mouky, sůl a pepř, 1 lžíci nasekaného kopru, špetku muškátového květu, rybu
Jak na to:
- nejprve si připravíme rybí vývar
- rybí skelety dáme na pekáč, cibuli i se slupkou a česnek rozřízneme napůl a řeznou stranou nahoru je položíme k rybím kostem – to vše v předehřáté troubě pečeme na 200°C, nasucho, asi 30 minut
- v hrnci na oleji orestujeme nakrájenou mrkev, přidáme půlku fenyklu a koření a chvíli mícháme
- směs zalijeme 0,25 l vody, přidáme kosti, cibuli a česnek z pekáče, osolíme a přivedeme mírně pod bod varu
- během varu sbíráme pěnu a za 3-5 hodin přecedíme přes pláténko – vznikne čirý vývar čajové barvy
- ovesné vločky spaříme vodou tak, aby nasákly, ale voda nebyla vidět na okraji misky
- k vločkám přidáme zbytek ingrediencí na knedlíčky
- navlhčíme si ruce a vytvarujeme z knedlíčky, které potom vaříme, dokud nevyplavou na povrch (asi 5 minut)
- zbytek fenyklu a mrkve nakrájíme na nudličky a uvaříme ve vývaru
- jakmile zelenina změkne, přidáme víno
- můžeme servírovat
Náš tip! Výbornou rybí polévku vytvoříte z candáta nebo pangasia a místo knedlíčků si můžete připravit krutony z žitného pečiva.
Nevzdávejte se zdravých receptů ani o Vánocích. Ne vždy sice tradiční pokrm můžeme připravit zdravě, minimálně to ale stojí za zamyšlení!