Další ze série polévek, kterou vám můžeme vřele doporučit, je pórková polévka. Je lahodná, zdravá a s nadcházejícími podzimními a zimními dny jistě oceníte chutné jídlo, které vás navíc příjemně prohřeje.
Pórek nám má co nabídnout
Pórek je další z řady surovin, které by v našem jídelníčku neměly chybět. Ocení jej zejména lidé, kteří trpí dnou a revmatickou artritidou. Pórek totiž odvodňuje a tím snižuje riziko tvorby krystalků kyseliny močové, které jsou příčinou bolestivých otoků především v oblastech kloubů. Jeho močopudné vlastnosti ale nejsou tím jediným pozitivem. V pórku obsažený fosfor příznivě ovlivňuje mozkovou činnost a do jisté míry chrání cévy před projevy jejich stárnutí. Pórek je také bohatým zdrojem draslíku a kyseliny listové.
Věděli jste, že…
- v bílé části pórku je dvojnásobné množství vitamínů než v části zelené?
- draslík organismu prospívá zejména tím, že udržuje přiměřené napětí ve svalech?
- kyselina listová napomáhá správnému dělení buněk a zachování tělesných tkání?
Připravte si dokonale zdravou pórkovou polévku
Jak jsme slíbili, tak i činíme. Představujeme vám recept na pórkovou polévku. Na její přípravu nebudete potřebovat spousty másla a mouky, jak tomu bývá u mnohých podobných receptů.
Co potřebujeme: 1 pórek, 3 brambory, 1 cibuli, řepkový olej, 1,5 l zeleninového vývaru nebo kvalitní bujón rozpuštěný v tomto množství vody, sůl a muškátový oříšek
Jak na to:
- nakrájenou cibuli osmažíme na řepkovém oleji
- přilijeme k ní vývar, přidáme nakrájené brambory a nakrájený pórek
- směs osolíme a dochutíme špetkou muškátového oříšku
- vaříme 15-20 minut, dokud nejsou brambory měkké
Náš tip! Pro zahuštění polévky můžeme jednu polovinu rozmixovat a obě poloviny poté smíchat dohromady. Vznikne nám tak oku lahodící polévka jako na úvodní fotografii.
Přejeme vám příjemný gastronomický zážitek a doufáme, že díky tomuto receptu zařadíte pórek do svého jídelníčku častěji.