Zelený hrášek je ne nadarmo označován za účinnou vitaminovou bombu. Pokud se plánujete v brzké době vrhnout na jarní detox, určitě tento maličký zelený zázrak zařaďte do svého jídelníčku. Je úplně jedno, zda patříte mezi aktivní sportovce, maminky na mateřské dovolené, úspěšné managery či dítka školou povinná – hrášek je jedna ze „superpotravin“, která je bohatá na vitamíny, minerály, ale i bílkoviny. Vegetariáni hráškem kvůli vysokému obsahu bílkovin nahrazují maso. Těhotné ženy jej pak konzumují v souvislosti s vysokou hladinou kyseliny listové. A ti, kteří se mu doposud vyhýbali, možná naleznou zalíbení v následujících 5 receptech, které máme v redakci osobně odzkoušené!
Zelené zajímavosti o hrášku:
- Hrášek je bohatým zdrojem antioxidantů.
- Hrášek obsahuje vysoký podíl karotenů, čímž chrání náš zrak a sliznice.
- Díky vysokému obsahu vlákniny na dlouho zasytí a detoxikuje.
- Obsahuje velké množství vitamínu C.
- Obsahuje nukleonové kyseliny, které působí regeneračně na náš organismus.
- Tepelnou úpravou hrášek ztrácí až 90 % cenných vitamínů.
- Lusky můžete spařit a konzumovat je jako přílohu či v salátech.
Proč zařadit do svého jídelníčku hrášek?
Půl hrníčku zeleného hrášku obsahuje více než 20 % denní dávky vitamínu C, 10 % β-karotenu a 8 % denní dávky železa. Kromě toho obsahuje také bohatou zásobu bílkovin, spoustu vlákniny, která nás na delší dobu zasytí, a je známým zdrojem draslíku. Konzumace hrášku v odpoledních či večerních hodinách zvýší vaši soustředěnost, dodá vám potřebnou energii, a dokonce dokáže zbavit únavy. Máme pro vás 5 receptů, jak zelený hrášek upravit a pochutnat si na něm!
1. Luxusní hráškový krém
Potřebujeme:
- 500 g hrášku (mraženého, v sezóně čerstvého)
- lžíci másla
- 1 větší cibuli
- 2 stroužky česneku
- 2 větší brambory
- vývar nebo vodu
- sůl
- pepř
- kari
- muškátový oříšek
- vysokoprocentní smetanu (v odlehčené variantě nemusí být)
Příprava:
Připravíme si větší hrnec, do kterého vložíme lžíci másla. Na másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku a česnek, vedle v hrnci uvaříme na kostičky nakrájené brambory, do hrnce přisypeme hrášek, necháme rozvonět, zalijeme vývarem (popř. vodou), přidáme brambory, vše důkladně rozmixujeme, dochutíme solí, pepřem, nastrouhaným muškátovým oříškem a špetkou kari. Dále již nevaříme, aby si hrášek uchoval svou krásně zelenou barvu.
Náš tip: Podáváme s hoblinkami parmazánu a máslovými krutóny.
2. Špagety se šunkou a hráškem
Potřebujeme:
- 400 g špaget
- 100 g mladého hrášku
- 50 g rukoly
- 6 plátků šunky
- 4 jarní cibulky
- olivový olej
- sůl na dochucení
Postup: Do hrnce s osolenou vroucí vodou nasypeme špagety a uvaříme podle návodu. V hrnci povaříme zhruba 4 minuty zelený hrášek, který poté ihned přesypeme do ledové vody (aby si uchoval krásně zelenou barvu). Hrášek scedíme a přidáme ke špagetám. Nasekáme si jarní cibulku, šunku a rukolu. Vše se špagetami a hráškem promícháme a zakápneme olivovým olejem.
Náš tip: Talíř s těstovinami můžete dozdobit parmazánovými hoblinkami nebo čerstvými bylinkami.
3. Hummus ze zeleného hrášku
- 300 g zeleného hrášku
- 300 g cizrny
- sezamovou pastu
- česnek
- petrželku
- citronovou šťávu
- olivový olej
- sůl
- pečivo
Postup: V mixéru rozmixujeme cizrnu se zeleným hráškem. Ke směsi přidáme sezamovou pastu, rozetřený česnek, posekanou petrželku a citrónovou šťávu. Zakápneme olivovým olejem a dochutíme solí.
Náš tip: Pokrm můžete konzumovat samotný, nebo jej namazat na bílé pečivo.
4. Lehký hráškový salát
Potřebujeme:
- 400 g zeleného hrášku
- rukolu
- pár mátových lístků
- pažitku
- červenou cibuli
- vejce
- citronovou šťávu
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup: Do velké mísy natrháme rukolové a mátové lístky, přidáme hrášek a nasekanou pažitku či další bylinky. Na pánvičce osmahneme na kolečka nakrájenou červenou cibuli. V hrnci přivedeme k varu vodu, nalijeme do ní asi 1 dcl octa, promícháme a do víru vložíme rozklepnuté vejce. Zhruba po 4 minutách naběračkou s otvory přendáme do mísy s čistou vodou a po okapání klademe na salát. Posypeme cibulkou a zakápneme dresingem z olivového oleje a citronové šťávy.
Náš tip: Podávejte s bagetkou osmaženou na bylinkovém másle s česnekem.
5. Hrášek s příchutí Mexika
Potřebujeme:
- 3 větší masitá rajčata
- 400 g čerstvého hrášku
- 50 g másla
- 30 ml vývaru
- 3 stroužky česneku
- 1 větší cibuli
- sůl
- mletý černý pepř
- čerstvou pažitku
Postup: Rajčata nejdříve spaříme a zbavíme je semínek. Oloupeme je a nakrájíme na menší kostičky společně s cibulí. Připravíme si rozehřátou pánev s máslem a osmahneme česnek, který odložíme bokem. Dozlatova osmažíme cibulku, přidáme rajčata, hrášek a vývar. Necháme podusit asi 10 minut a dochutíme solí, pepřem a čerstvými nasekanými bylinkami.
Náš tip: Směsí můžete přelít špagety, nebo ji podávat jako přílohu k masu či rybě.
Luštěnina, nebo zelenina?
Možná vás při pročítání těchto řádků několikrát napadlo, zda je vlastně hrášek luštěninou nebo zeleninou. Odhalení tohoto tajemství jsme si záměrně nechali až na konec (to abychom vás napnuli, samozřejmě J). Zelený hrášek je pro svůj bohatý podíl vitamínů a minerálů považován za zeleninu, hrách sušený má vyšší energetickou hodnotu a je označován jako luštěnina.
Máte rádi hrášek? Podělte se s námi o svůj oblíbený recept!