10 receptů na domácí dipy, které se vám budou hodit (ne)jen na grilování

0

První sluneční paprsky lákají k návštěvě venkovních zahrádek, kde si v těsné blízkosti rozkvetlých stromů pochutnáváme na vychlazeném pivečku, vyrážíme za sportem či venkovní zábavou. Ti odvážnější z nás dokonce plánují víkendové grilovačky. Je-li to i váš případ, pak jsou následující řádky určeny právě vám! Máme pro vás rovnou 10 receptů na luxusní dipy, které se vám budou hodit nejen při venkovním grilování!

1: Ďábelská omáčka pro „plechohuby“

paliva omackaPotřebujeme:

  • Jednu menší cibulku
  • Větší sterilovanou okurku
  • 1 lžíci majonézy
  • 2 lžíce tatarky
  • 1 lžíci zakysané smetany (můžete nahradit bílým jogurtem)
  • Chilli
  • Sladkou papriku
  • Sůl
  • Pepř

Postup: Do větší misky nasypejte nadrobno pokrájenou cibulku a okurku, přimíchejte majonézu, tatarku a zakysanou smetanu (případně jogurt), dle chuti přidejte chilli a sladkou papriku a na závěr dochuťte solí a pepřem.

Náš tip: Dip se skvěle hodí nejen k masům, ale také hranolkům či americkým bramborám.

2: Kari dip

kari omáčkaPotřebujeme:

  • 250 ml bílého jogurtu
  • 2 lžíce majonézy nebo tatarky
  • 1 lžičku kari
  • Svazek jarní cibulky
  • Sůl a pepř

Postup: Do větší mísy přidejte jogurt, majonézu, kari, sůl a nadrobno nakrájenou cibulku. Dochuťte pepřem a nechte odpočinout v ledničce.

Náš tip: Dip je perfektní ke steakům, grilovaným bramborám se slaninou a houbám na grilu.

3. Dip se smetanou a česnekem

jogurtový dipPotřebujeme:

  • 150 ml zakysané smetany
  • 3 stroužky česneku
  • Sůl
  • Limetkovou šťávu na dochucení

Postup: Smetanu, prolisovaný česnek, sůl a limetkovou šťávu důkladně promíchejte. Dochutit můžete čerstvými bylinkami, solí a pepřem.

Náš tip: Dip se perfektně vyjímá ve společnosti grilovaného masa a zeleniny. Perfektní je třeba do tortil nebo kebabu.

4. Mexický dip

dip ke smaženémuPotřebujeme:

  • 200 g nakládaných oloupaných či sušených rajčat
  • 1 menší červenou cibuli
  • 1 stroužek česneku
  • 1 červenou papriku
  • 1 chilli papričku
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 50 ml vývaru
  • Třtinový cukr
  • Sůl
  • Pepř

Postup: Rajčata důkladně rozmačkejte. Cibuli nakrájejte na menší kostičky a česnek důkladně rozetřete se solí. Papriku a chilli papričku rozpulte, odstraňte semínka a opět nadrobno nakrájejte. V hrnci povařte s protlakem a vývarem zhruba čtvrt hodiny. Dochuťte cukrem, solí a pepřem.

Náš tip: Mexický dip je perfektní zejména k hamburgerům či na hranolky.

5. Koprovo-česnekový dip

Potřebujeme:

  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • Snítky kopru
  • 1 stroužek česneku
  • Sůl
  • Pepř

Postup: Do kelímku od jogurtu či misky přidáme nadrobno posekaný kopr a rozetřený česnek. Důkladně promícháme a dochutíme solí a pepřem.

Náš tip: Jogurt můžete nahradit zakysanou smetanou. Dip je perfektní k zelenině, ale i grilovaným steakům. Skvěle se hodí také na americké brambory.

6. Jogurtový dip s limetkou a bylinkami

Potřebujeme:

  • 1 limetku
  • Bílý jogurt
  • Pepř
  • Sůl
  • Koriandr
  • Šalvěj

Postup: Čerstvé bylinky si na drobno nasekáme. Smícháme s jogurtem, do kterého vymačkáme šťávu z jedné limetky (můžeme přidat i trošku nastrouhané limetkové kůry). Přidáme sůl, pepř a necháme v lednici alespoň půl hodiny odpočinout.

Náš tip: Perfektní dip k salátům a masu! Můžete ho použít také jako dressing do hamburgerů.

7. Křenový dip

omáčkyPotřebujeme:

  • 4 lžíce majonézy
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžíce strouhaného křenu
  • Pepř a sůl na dochucení

Postup: Majonézu, smetanu a křen smíchejte dohromady. Dochuťte solí a pepřem a nechte odpočinout v lednici.

Náš tip: Dip se perfektně hodí zejména ke grilovanému hovězímu či vepřovému masu.

8. Dip z dijonské hořčice

Potřebujeme:

  • Zakysanou smetanu
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 lžíci dijonské hořčice
  • Sůl a pepř

Postup: Zakysanou smetanu s majonézou a hořčicí smícháme, dochutíme solí a pepřem a necháme odpočinout v lednici. Přidat můžeme také čerstvě nasekané bylinky nebo naložená hořčičná semínka.

Náš tip: Dip je perfektní na grilované brambory nebo hranolky. Své využití najde ovšem i ve společnosti zeleniny – ať té čerstvé nebo grilované.

9. Bylinkový dip s limetkou

Potřebujeme:

  • Snítku bazalky
  • Snítku oregana
  • Trs pažitky
  • Snítku hladkolisté petrželky
  • Zakysanou smetanu
  • Lžičku tatarské omáčky
  • Sůl a pepř
  • Šťávu z limetky

Postup: Čerstvé bylinky nadrobno nasekejte a smíchejte je v misce se zakysanou smetanou a tatarkou. Dochuťte šťávou z limetky, přidejte dle chuti sůl a pepř a nechte odpočinout.

Náš tip: Dip je ideální ke grilovanému masu (zvláště vepřovému a hovězímu), do hamburgerů, ale i do salátů!

olivové misky10. Olivový dip

Potřebujeme:

  • 6 větších lžic vypeckovaných černých oliv
  • 4 lžíce tatarské omáčky
  • 1 stroužek česneku
  • Vinný ocet na dochucení
  • Nasekané čerstvé bylinky
  • Sůl a pepř

Postup: Olivy rozkrájíme na maličké kousíčky (můžeme na chvíli vložit do mixéru), smícháme je s tatarskou omáčkou, přidáme prolisovaný česnek, vinný ocet, čerstvé bylinky a na dochucení sůl s pepřem. V ledničce necháme alespoň půl hodiny odpočinout.

Náš tip: Dip se skvěle hodí do pita chlebu, tortilly, ale i do hamburgerů.

Pochlubte se nám svým oblíbeným dipem

A na závěr prosíme o pomoc vás – naše čtenáře. Pochlubte se nám do komentářů pod tímto článkem se svým nejoblíbenějším dipem a inspirujte ostatní čtenáře nebo samotnou redakci! Ty nejzajímavější dipy osobně odzkoušíme hned, jak k tomu budeme mít příležitost!

Sdílej:

O Autorovi

O základy správné výživy a zásady a zdravého stravování jsem se začala zajímat poměrně nedávno v souvislosti se zdravotními problémy, které mě již nějakou dobu sužovaly. Ačkoli na zázraky nevěřím, sama na sobě pozoruji určité změny, ke kterým nepochybně přispívá současný styl mého stravování.