10 receptů na domácí dipy, které se vám budou hodit (ne)jen na grilování

0

První sluneční paprsky lákají k návštěvě venkovních zahrádek, kde si v těsné blízkosti rozkvetlých stromů pochutnáváme na vychlazeném pivečku, vyrážíme za sportem či venkovní zábavou. Ti odvážnější z nás dokonce plánují víkendové grilovačky. Je-li to i váš případ, pak jsou následující řádky určeny právě vám! Máme pro vás rovnou 10 receptů na luxusní dipy, které se vám budou hodit nejen při venkovním grilování!

1: Ďábelská omáčka pro „plechohuby“

paliva omackaPotřebujeme:

  • Jednu menší cibulku
  • Větší sterilovanou okurku
  • 1 lžíci majonézy
  • 2 lžíce tatarky
  • 1 lžíci zakysané smetany (můžete nahradit bílým jogurtem)
  • Chilli
  • Sladkou papriku
  • Sůl
  • Pepř

Postup: Do větší misky nasypejte nadrobno pokrájenou cibulku a okurku, přimíchejte majonézu, tatarku a zakysanou smetanu (případně jogurt), dle chuti přidejte chilli a sladkou papriku a na závěr dochuťte solí a pepřem.

Náš tip: Dip se skvěle hodí nejen k masům, ale také hranolkům či americkým bramborám.

2: Kari dip

kari omáčkaPotřebujeme:

  • 250 ml bílého jogurtu
  • 2 lžíce majonézy nebo tatarky
  • 1 lžičku kari
  • Svazek jarní cibulky
  • Sůl a pepř

Postup: Do větší mísy přidejte jogurt, majonézu, kari, sůl a nadrobno nakrájenou cibulku. Dochuťte pepřem a nechte odpočinout v ledničce.

Náš tip: Dip je perfektní ke steakům, grilovaným bramborám se slaninou a houbám na grilu.

3. Dip se smetanou a česnekem

jogurtový dipPotřebujeme:

  • 150 ml zakysané smetany
  • 3 stroužky česneku
  • Sůl
  • Limetkovou šťávu na dochucení

Postup: Smetanu, prolisovaný česnek, sůl a limetkovou šťávu důkladně promíchejte. Dochutit můžete čerstvými bylinkami, solí a pepřem.

Náš tip: Dip se perfektně vyjímá ve společnosti grilovaného masa a zeleniny. Perfektní je třeba do tortil nebo kebabu.

4. Mexický dip

dip ke smaženémuPotřebujeme:

  • 200 g nakládaných oloupaných či sušených rajčat
  • 1 menší červenou cibuli
  • 1 stroužek česneku
  • 1 červenou papriku
  • 1 chilli papričku
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 50 ml vývaru
  • Třtinový cukr
  • Sůl
  • Pepř

Postup: Rajčata důkladně rozmačkejte. Cibuli nakrájejte na menší kostičky a česnek důkladně rozetřete se solí. Papriku a chilli papričku rozpulte, odstraňte semínka a opět nadrobno nakrájejte. V hrnci povařte s protlakem a vývarem zhruba čtvrt hodiny. Dochuťte cukrem, solí a pepřem.

Náš tip: Mexický dip je perfektní zejména k hamburgerům či na hranolky.

5. Koprovo-česnekový dip

Potřebujeme:

  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • Snítky kopru
  • 1 stroužek česneku
  • Sůl
  • Pepř

Postup: Do kelímku od jogurtu či misky přidáme nadrobno posekaný kopr a rozetřený česnek. Důkladně promícháme a dochutíme solí a pepřem.

Náš tip: Jogurt můžete nahradit zakysanou smetanou. Dip je perfektní k zelenině, ale i grilovaným steakům. Skvěle se hodí také na americké brambory.

6. Jogurtový dip s limetkou a bylinkami

Potřebujeme:

  • 1 limetku
  • Bílý jogurt
  • Pepř
  • Sůl
  • Koriandr
  • Šalvěj

Postup: Čerstvé bylinky si na drobno nasekáme. Smícháme s jogurtem, do kterého vymačkáme šťávu z jedné limetky (můžeme přidat i trošku nastrouhané limetkové kůry). Přidáme sůl, pepř a necháme v lednici alespoň půl hodiny odpočinout.

Náš tip: Perfektní dip k salátům a masu! Můžete ho použít také jako dressing do hamburgerů.

7. Křenový dip

omáčkyPotřebujeme:

  • 4 lžíce majonézy
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 2 lžíce strouhaného křenu
  • Pepř a sůl na dochucení

Postup: Majonézu, smetanu a křen smíchejte dohromady. Dochuťte solí a pepřem a nechte odpočinout v lednici.

Náš tip: Dip se perfektně hodí zejména ke grilovanému hovězímu či vepřovému masu.

8. Dip z dijonské hořčice

Potřebujeme:

  • Zakysanou smetanu
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 lžíci dijonské hořčice
  • Sůl a pepř

Postup: Zakysanou smetanu s majonézou a hořčicí smícháme, dochutíme solí a pepřem a necháme odpočinout v lednici. Přidat můžeme také čerstvě nasekané bylinky nebo naložená hořčičná semínka.

Náš tip: Dip je perfektní na grilované brambory nebo hranolky. Své využití najde ovšem i ve společnosti zeleniny – ať té čerstvé nebo grilované.

9. Bylinkový dip s limetkou

Potřebujeme:

  • Snítku bazalky
  • Snítku oregana
  • Trs pažitky
  • Snítku hladkolisté petrželky
  • Zakysanou smetanu
  • Lžičku tatarské omáčky
  • Sůl a pepř
  • Šťávu z limetky

Postup: Čerstvé bylinky nadrobno nasekejte a smíchejte je v misce se zakysanou smetanou a tatarkou. Dochuťte šťávou z limetky, přidejte dle chuti sůl a pepř a nechte odpočinout.

Náš tip: Dip je ideální ke grilovanému masu (zvláště vepřovému a hovězímu), do hamburgerů, ale i do salátů!

olivové misky10. Olivový dip

Potřebujeme:

  • 6 větších lžic vypeckovaných černých oliv
  • 4 lžíce tatarské omáčky
  • 1 stroužek česneku
  • Vinný ocet na dochucení
  • Nasekané čerstvé bylinky
  • Sůl a pepř

Postup: Olivy rozkrájíme na maličké kousíčky (můžeme na chvíli vložit do mixéru), smícháme je s tatarskou omáčkou, přidáme prolisovaný česnek, vinný ocet, čerstvé bylinky a na dochucení sůl s pepřem. V ledničce necháme alespoň půl hodiny odpočinout.

Náš tip: Dip se skvěle hodí do pita chlebu, tortilly, ale i do hamburgerů.

Pochlubte se nám svým oblíbeným dipem

A na závěr prosíme o pomoc vás – naše čtenáře. Pochlubte se nám do komentářů pod tímto článkem se svým nejoblíbenějším dipem a inspirujte ostatní čtenáře nebo samotnou redakci! Ty nejzajímavější dipy osobně odzkoušíme hned, jak k tomu budeme mít příležitost!

Sdílej:

O Autorovi

O základy správné výživy a zásady a zdravého stravování jsem se začala zajímat poměrně nedávno v souvislosti se zdravotními problémy, které mě již nějakou dobu sužovaly. Ačkoli na zázraky nevěřím, sama na sobě pozoruji určité změny, ke kterým nepochybně přispívá současný styl mého stravování.

Na těchto stránkách užíváme cookies. Proti jejich sběru na základě oprávněného zájmu se můžete odvolat na info@vceliste.cz, nebo budeme rádi, když nám jejich užívání odsouhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close