První sluneční paprsky lákají k návštěvě venkovních zahrádek, kde si v těsné blízkosti rozkvetlých stromů pochutnáváme na vychlazeném pivečku, vyrážíme za sportem či venkovní zábavou. Ti odvážnější z nás dokonce plánují víkendové grilovačky. Je-li to i váš případ, pak jsou následující řádky určeny právě vám! Máme pro vás rovnou 10 receptů na luxusní dipy, které se vám budou hodit nejen při venkovním grilování!
1: Ďábelská omáčka pro „plechohuby“
- Jednu menší cibulku
- Větší sterilovanou okurku
- 1 lžíci majonézy
- 2 lžíce tatarky
- 1 lžíci zakysané smetany (můžete nahradit bílým jogurtem)
- Chilli
- Sladkou papriku
- Sůl
- Pepř
Postup: Do větší misky nasypejte nadrobno pokrájenou cibulku a okurku, přimíchejte majonézu, tatarku a zakysanou smetanu (případně jogurt), dle chuti přidejte chilli a sladkou papriku a na závěr dochuťte solí a pepřem.
Náš tip: Dip se skvěle hodí nejen k masům, ale také hranolkům či americkým bramborám.
2: Kari dip
- 250 ml bílého jogurtu
- 2 lžíce majonézy nebo tatarky
- 1 lžičku kari
- Svazek jarní cibulky
- Sůl a pepř
Postup: Do větší mísy přidejte jogurt, majonézu, kari, sůl a nadrobno nakrájenou cibulku. Dochuťte pepřem a nechte odpočinout v ledničce.
Náš tip: Dip je perfektní ke steakům, grilovaným bramborám se slaninou a houbám na grilu.
3. Dip se smetanou a česnekem
- 150 ml zakysané smetany
- 3 stroužky česneku
- Sůl
- Limetkovou šťávu na dochucení
Postup: Smetanu, prolisovaný česnek, sůl a limetkovou šťávu důkladně promíchejte. Dochutit můžete čerstvými bylinkami, solí a pepřem.
Náš tip: Dip se perfektně vyjímá ve společnosti grilovaného masa a zeleniny. Perfektní je třeba do tortil nebo kebabu.
4. Mexický dip
- 200 g nakládaných oloupaných či sušených rajčat
- 1 menší červenou cibuli
- 1 stroužek česneku
- 1 červenou papriku
- 1 chilli papričku
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 50 ml vývaru
- Třtinový cukr
- Sůl
- Pepř
Postup: Rajčata důkladně rozmačkejte. Cibuli nakrájejte na menší kostičky a česnek důkladně rozetřete se solí. Papriku a chilli papričku rozpulte, odstraňte semínka a opět nadrobno nakrájejte. V hrnci povařte s protlakem a vývarem zhruba čtvrt hodiny. Dochuťte cukrem, solí a pepřem.
Náš tip: Mexický dip je perfektní zejména k hamburgerům či na hranolky.
5. Koprovo-česnekový dip
Potřebujeme:
- 1 kelímek bílého jogurtu
- Snítky kopru
- 1 stroužek česneku
- Sůl
- Pepř
Postup: Do kelímku od jogurtu či misky přidáme nadrobno posekaný kopr a rozetřený česnek. Důkladně promícháme a dochutíme solí a pepřem.
Náš tip: Jogurt můžete nahradit zakysanou smetanou. Dip je perfektní k zelenině, ale i grilovaným steakům. Skvěle se hodí také na americké brambory.
6. Jogurtový dip s limetkou a bylinkami
Potřebujeme:
- 1 limetku
- Bílý jogurt
- Pepř
- Sůl
- Koriandr
- Šalvěj
Postup: Čerstvé bylinky si na drobno nasekáme. Smícháme s jogurtem, do kterého vymačkáme šťávu z jedné limetky (můžeme přidat i trošku nastrouhané limetkové kůry). Přidáme sůl, pepř a necháme v lednici alespoň půl hodiny odpočinout.
Náš tip: Perfektní dip k salátům a masu! Můžete ho použít také jako dressing do hamburgerů.
7. Křenový dip
- 4 lžíce majonézy
- 2 lžíce zakysané smetany
- 2 lžíce strouhaného křenu
- Pepř a sůl na dochucení
Postup: Majonézu, smetanu a křen smíchejte dohromady. Dochuťte solí a pepřem a nechte odpočinout v lednici.
Náš tip: Dip se perfektně hodí zejména ke grilovanému hovězímu či vepřovému masu.
8. Dip z dijonské hořčice
Potřebujeme:
- Zakysanou smetanu
- 2 lžíce majonézy
- 1 lžíci dijonské hořčice
- Sůl a pepř
Postup: Zakysanou smetanu s majonézou a hořčicí smícháme, dochutíme solí a pepřem a necháme odpočinout v lednici. Přidat můžeme také čerstvě nasekané bylinky nebo naložená hořčičná semínka.
Náš tip: Dip je perfektní na grilované brambory nebo hranolky. Své využití najde ovšem i ve společnosti zeleniny – ať té čerstvé nebo grilované.
9. Bylinkový dip s limetkou
Potřebujeme:
- Snítku bazalky
- Snítku oregana
- Trs pažitky
- Snítku hladkolisté petrželky
- Zakysanou smetanu
- Lžičku tatarské omáčky
- Sůl a pepř
- Šťávu z limetky
Postup: Čerstvé bylinky nadrobno nasekejte a smíchejte je v misce se zakysanou smetanou a tatarkou. Dochuťte šťávou z limetky, přidejte dle chuti sůl a pepř a nechte odpočinout.
Náš tip: Dip je ideální ke grilovanému masu (zvláště vepřovému a hovězímu), do hamburgerů, ale i do salátů!
10. Olivový dip
Potřebujeme:
- 6 větších lžic vypeckovaných černých oliv
- 4 lžíce tatarské omáčky
- 1 stroužek česneku
- Vinný ocet na dochucení
- Nasekané čerstvé bylinky
- Sůl a pepř
Postup: Olivy rozkrájíme na maličké kousíčky (můžeme na chvíli vložit do mixéru), smícháme je s tatarskou omáčkou, přidáme prolisovaný česnek, vinný ocet, čerstvé bylinky a na dochucení sůl s pepřem. V ledničce necháme alespoň půl hodiny odpočinout.
Náš tip: Dip se skvěle hodí do pita chlebu, tortilly, ale i do hamburgerů.
Pochlubte se nám svým oblíbeným dipem
A na závěr prosíme o pomoc vás – naše čtenáře. Pochlubte se nám do komentářů pod tímto článkem se svým nejoblíbenějším dipem a inspirujte ostatní čtenáře nebo samotnou redakci! Ty nejzajímavější dipy osobně odzkoušíme hned, jak k tomu budeme mít příležitost!