Ne, nenechte se odradit brokolicí v titulku článku! S naším receptem totiž hravě hodíte za hlavu to zelené cosi v čemsi, co jste dostali čas od času na talíř ve školní jídelně a doma se doráželi rohlíky. Sledujte.
Skvělá polévka pro skvělý den
Co potřebujeme:
1,5 l vývaru
750 g brokolice
10 g másla
stroužek česneku
2 velké brambory
na dochucení pepř a sůl
muškátový oříšek
Jak na to:
brokolici omyjeme a rozdělíme na růžičky
košťály oloupeme a nakrájíme na malé plátky
česnek nasekáme a podusíme ho na rozpáleném tuku s nakrájenými košťály
brambory oloupeme a pokrájíme na menší kostky
poté přidáme růžičky brokolice a vaříme 10 minut
následně brokolici s vývarem a bramborami rozmixujeme
podle chuti dochucujeme
Proč brokolice
Společnost je pravděpodobně rozdělena na ty, kteří brokolici nepozřou, a na ty, kteří ji milují. Ti druzí mají výhodu, že milují něco skvělého, zdravého a prospěšného. Brokolice obsahuje velké množství vitamínu C a látek s prokazatelnými antioxidačními účinky, např. lutein. Opomenout nemůžeme ani obsah vitamínů E a K a kyseliny listové. Z minerálních látek brokolici obohacuje draslík, vápník, hořčík nebo zinek. Ani vápnina nezůstává v této zelenině pozadu, obsahuje jí asi 3g ve 100 g brokolice.
Díky svému složení chrání lidské tělo před zácpou, má baktericidní účinky a působí proti vzniku národových onemocnění a kardiovaskulární chorob.
Na tisíc způsobů
Brokolice je zdravá, jak jsme si už řekli. Je ale také velmi variabilní potravinou, takže kromě polévky ji můžeme připravit na další způsoby. Oblíbenou variantou je brokolice vařená v páře posypaná sýrem, dá se zapéct či jinak připravit s bramborami nebo těstovinami, vhodná je jako lehký doplněk k masu nebo do salátu.
Ať už vyzkoušíte naši polévku nebo brokolici na jiný způsob, přejeme vám dobrou (zdravou) chuť!
Zdroj úvodní fotografie: zenyprozeny.cz