Docela běžná součást naší kuchyně – oblíbená zelenina, kterou milujeme především v míchaných salátech. Jídlům dodává nejen mnoho prospěšných látek, ale i esteticky příjemnou barevnost. Šťavnaté papriky k našemu stravování zkrátka neodmyslitelně patří, ať už jde o lusky zelené, žluté nebo červené.
Něco málo o paprice
Tento lilkovitý rod rostlin má svůj původ ve Střední Americe. Po tom, co se dostala paprika do Evropy, byla až do 19. století používaná jen jako okrasná rostlina, případně jako koření. Dříve se pěstovala v tropech, kdežto dnes už se dá pěstovat všude. Jistě nemusíme připomínat, že nejlepšími paprikami jsou ty, které si vypěstujete sami doma, protože vždycky víte, jak a kde rostly a čím prošly.
Paprika je z 93 % tvořena vodou, 100 g papriky obsahuje 0,3 g tuku a 0,8 bílkovin a 2,4 sacharidů. Obsahuje i trávení prospěšnou vlákninu, mastné kyseliny, celou řadu vitamínů a minerálních látek, jako je například sodík, hořčík nebo železo. Zmíněných 100 g papriky nám dodá energii 65 kJ.
Kromě toho, že rozlišujeme papriky podle barvy na zelenou, žlutou a červenou, případně na odstíny těchto barev, je rozdělujeme také podle pálivosti na nepálivé (kapie) a ostré (chilli papričky).
Hospodyňky ji milují
Paprika je v gastronomii velmi variabilní surovinou. Dá se konzumovat v syrovém stavu i tepelně zpracovaná, samotná i jako součást jídel (například zmíněných zeleninových salátů). Co se tepelné úpravy týče, papriku můžeme zapékat, dusit nebo smažit, vynikající je plněná sýrem, masem nebo rýží. Koneckonců jeden z nejznámějších způsobů přípravy papriky je mletým masem plněný paprikový lusk.
Jaký rozdíl v sobě skrývají různé barvy?
Kdyby byly všechny papriky na světě naprosto stejné, alespoň barevně, asi bychom po žádných rozdílech nepátrali. Když ale vidíme papriky několika barev, nutkání zeptat se, v čem jsou papriky jednotlivých barev rozdílné, jen těžko udržíme na uzdě.
Červená paprika – především zdroj beta karotenu
Je dokázáno, že 150 g červené papriky nám dodá denní doporučenou dávku beta karotenu neboli provitamínu A, který pozitivně působí na pleť, chrání proti jejímu poškození sluněním a podporuje obranyschopnost organismu. Z červené papriky můžeme načerpat i vitamín C. Společně s provitamínem A zpomaluje stárnutí pleti a zabraňuje vzniku vrásek. Červená paprika kromě těchto dvou látek obsahuje ještě rutin – ten chrání cévy před kornatěním a udržuje je tak pružné. Pozitivně na nás, tedy především naše vlasy, nehty a svaly působí i zvýšený obsah zinku.
Pozor! Nadměrná konzumace beta karotenu způsobuje zbarvení pokožky do oranžova, které je neškodné a zmizí, jakmile s nadměrnou konzumací přestaneme. Pozor by si ale měli dávat kuřáci. U těch byla zjištěna souvislost mezi nadměrnou konzumací beta karotenu a výskytem nádorových onemocnění plic.
Žlutá paprika – ochrana našich očí
Žlutá nebo také oranžová paprika je významným zdrojem vitamínu E a také 2 důležitých antioxidantů – zeaxanthinu a luteinu. Ty chrání oči před působením volných radikálů a snižují riziko vzniku šedého zákalu. Už to je dostatečný důvod, proč žlutou papriku jíst.
Zelená paprika – třeba pro zlepšení nálady
To nejdůležitější, co se v zelených paprikách ukrývá, je kyselina listová, kterou ocení zejména těhotné ženy. Kyselina listová totiž pozitivně působí na vývoj nervové soustavy plodu. Zelené papriky jsou výborné ale také na podporu krvetvorby a jejich konzumace má blahodárné účinky na psychickou pohodu. Stejně jako papriky žluté obsahují nezanedbatelné množství vitamínu E, který pomáhá zpomalovat stárnutí organismu a je vhodnou prevencí tvorby nádorů.
Chutnají i léčí
Nejvýznamnějším alkaloidem paprik je kapsaicin. A právě on je důvodem, proč
můžeme papriku používat i jako lék. Z kapsaicinu se vyrábějí například kapsaicinové náplasti či masti, které nás snadno a rychle zbaví bolesti při svalovém a kloubovém revmatismu či ústřelu, pomohou nám také od bolesti způsobené přetížením svalů. Kapsaicinová náplast i mast je doporučována jako součást léčby při poúrazových stavech.
Hubnete? Zkuste chilli papričky!
Kapsaicin, z něhož se vyrábí masti a náplasti, pomáhá také při hubnutí. Jeho konzumací se totiž organismus zahřívá a nutí ho vydávat více energie. Látky obsažené v chilli papričkách a ostrých přísadách obecně podporují trávení a zrychlují metabolismus. Platí to ale pouze v případě, že nejsme na ostrá jídla (případně samotné chilli papričky) zvyklí. Kapsaicin pomáhá také držet na uzdě nekontrolovatelné chutě na nejrůznější pokrmy, které jsou při dietě nežádoucí. Je však na místě říci, že samotná konzumace chilli papriček nezaručí krásnou postavu. Jen dokáže velmi dobře podpořit výdej energie při pravidelné fyzické aktivitě. Látky obsažené v chilli papričkách podporující hubnutí jsou k dostání v tabletkách, není tedy nutné jíst papričky jako takové.
Recept na vyzkoušení – papriky zapečené s kuskusem
Abyste neměli pocit, že jsme vás zahrnuli spoustou teoretických informací o tom, jak všemožně se dá paprika v kuchyni využít, ale prakticky jsme nic neukázali, rozhodli jsme se doporučit vám recept na labužnické papriky zapečené s kuskusem. Výsledek je 100% zdravý i chutný.
Co potřebujeme:
Na papriky s kuskusem – 3 papriky (pro pestrost můžeme zvolit odlišné barvy), šálek uvařeného kuskusu, bio bujón, cibuli, ½ šálku uvařených fazolí (například adzuki nebo mungo), 3 stroužky česneku, hrst černých oliv, zelené bylinky (oregano, petržel atp.), sůl
Na salát – rukolu, balsamico, olej, sůl a pepř
Jak na to:
- Cibuli necháme zesklovatět na oleji, osolíme a smícháme s uvařeným kuskusem.
- Rozkrojíme papriky a zbavíme je semínek. Dávejme pozor, kudy vedeme řez. Polovina papriky by totiž měla být co nejstabilnější. Není ani třeba seřezávat vršek a odstraňovat stopku.
- Papriky necháme předpéct, asi na 5 minut, aby si udržely svůj tvar.
- Když jsou papriky předpečené a kuskus promíchaný s cibulkou, přidáme uvařené fazole a na menší kousky nakrájené černé olivy.
- Směs ochutíme česnekem a bylinkami, našťoucháme do paprik a dáme zapéct.
- Pečeme už jen krátce, než se vytvoří kůrka.
- Ke konci pečení lze navrch paprik nastrouhat tvrdý sýr, který se v troubě rozpeče.
- Papriky s kuskusem lze podávat s jakýmkoli listovým salátem.
Využívejte sílu paprik v kuchyni i při léčení
Papriky se dají v kuchyni využít ohromným množstvím způsobů a je možné je všelijak variovat s nejrůznějšími surovinami. Kromě toho jsou zdraví velmi prospěšné – obsahují vitamíny, minerální látky, potřebné kyseliny a antioxidanty, jejichž konzumací můžeme podporovat své zdraví a zpříjemňovat si tak život.
Kapsaicin, hlavní alkaloid paprik, zase pomůže všem, kteří si namohli svaly při sportu či jiné fyzické aktivitě, uleví od bolesti při revmatismu a při jiných nepříjemných stavech spojených s pohybovým aparátem.
Důvodů, proč nevynechávat papriky z jídelníčku, je spousta. Najděte si ten svůj a načerpejte z paprik maximum. Vaše tělo vám za to bude vděčné a odmění se vám!