Zdravé čokoládové vajíčko pro děti i dospělé

0

Po Velikonocích ve většině košíčků a igelitových tašek končí přeslazené čokoládové pochoutky, které nemají s kvalitní a hodnotnou čokoládou obvykle pranic společného. Ztužené tuky, minimální procento kakaa a hromada cukru není zrovna něčím, na čem by si měla naše dítka ve větší míře pochutnávat. Pokud tento zajetý stereotyp chcete změnit, co takhle vyrobit letos místo klasických barevných vajíček zdravá vajíčka z mrkve, ořechů a čokolády? Máme pro vás jeden perfektní recept!

Zdravé čokoládové vajíčko – co potřebujeme?

 čokoládová vejce 2Vajíčko:

  • 2 velké oloupané mrkve
  • větší jablko (oloupané a zbavené jadřince)
  • 1 a čtvrt hrnku sušeného strouhaného kokosu
  • ½ hrnku nadrobno nasekaných rozinek
  • hrnek nadrobno nasekaných ořechů (dle chuti)
  • 1 a půl lžičky mleté skořice
  • ½ lžičky mletého zázvoru (nebo 1 lžička čerstvého)
  • ¼ lžičky muškátového oříšku
  • špetka soli
  • 2‑3 lžíce agáve sirupu, javorového sirupu, kokosového či hnědého cukru nebo medu
  • 3 lžíce kešu nebo mandlového másla
  • šťáva z půlky limetky
  • něco na posypání (kokos, goji, nasekané kakaové boby, plátky mandlí…)

Čokoláda:

  • 1 tabulka hořké čokolády na vaření (100 g)
  • lžíce kokosového oleje

Jak na to?

Pčokoládová vejceřipravte si větší mísu, omyjte jablko a ostrouhejte mrkev. Jak mrkev, tak jablko nastrouhejte na jemném struhadle nebo promixujte v mixéru. Přes jemné plátno nebo v rukou vymačkejte veškerou šťávu, která se v jablku a mrkvi během strouhání uvolnila. Šťávu odložte na později a pěkně si na ní pochutnejte.

Jakmile máte „vymačkáno“, do mísy přidejte všechny ostatní ingredience, které jsou uvedeny výše v seznamu „Vajíčko“. Důkladně promíchejte rukama či vařečkou a nechte odpočinout. Směs by měla být měkčí a maličko lepivá, nicméně by z ní mělo jít bez problémů tvarovat vajíčka. Pokud to nejde, přidejte víc kokosu, ořechů a rozinek.

Nyní přichází ta vůbec nejdůležitější část postupu – ze vzniklé směsi tvarujte vajíčka a vyskládejte si je na pečící papír či prkénko, na kterém je necháte v mrazáku odpočinout. Mezitím, co naše vajíčka tuhnou, si připravte nebo rozpusťte čokoládu (nezapomeňte na vodní lázeň!) a po vyjmutí z mrazáku v ní vajíčka namáčejte. Nechte trochu okapat a zdobte tím, co máte po ruce (goji, nasekané čokoládové boby, kokos, ořechy apod.).

Sdílej:

O Autorovi

O základy správné výživy a zásady a zdravého stravování jsem se začala zajímat poměrně nedávno v souvislosti se zdravotními problémy, které mě již nějakou dobu sužovaly. Ačkoli na zázraky nevěřím, sama na sobě pozoruji určité změny, ke kterým nepochybně přispívá současný styl mého stravování.