Vyzkoušejte potraviny, které znáte jen z obchodů nebo z babiččiny spížky

0

Určitě už jste někdy slyšeli o potravinách, jako jsou jáhly nebo kroupy, cizrna, polenta, bulgur, pohanka, hrách… To, že s nimi kdysi obstarávala rodinu vaše babička, neznamená, že nejsou vhodné pro vás o pár desítek let později.

Tyto potraviny skutečně mají co nabídnout a dají se připravit na mnoho způsobů. Velmi oblíbené jsou kaše, které mohou být servírovány na sladko i na slano.

A jaké je výživové složení těchto lahůdek?

Přehled složení potravin, které se vaší babičce osvědčily a vám se mohou osvědčit také (100 g, vařené):

  • Polenta: 1465 kJ, 77 g sacharidů, 8 g bílkoviny, 1 g tuku – vhodná k obědukuskus srovnání
  • Cizrna: 1360 kJ, 48 g sacharidů, 20 g bílkoviny, 5 g tuku – vhodná k večeři
  • Kroupy: 500 kJ, 25 g sacharidů, 3 g bílkoviny, 1 g tuku – vhodné k obědu
  • Jáhly: 498 kJ, 24 g sacharidů, 4 g bílkoviny, 1 g tuku – vhodné k obědu
  • Pohanka: 385 kJ, 20 g sacharidů, 3 g bílkoviny, 0,6 g tuku – vhodná k obědu
  • Bulgur: 347 kJ, 19 g sacharidů, 3 bílkoviny, 0,3 g tuku – vhodný k obědu
  • Hrách: 330 kJ, 11 g sacharidů, 7 g bílkoviny, 0,3 g tuku – vhodný k večeři

Aby vaše obědy a večeře nebyly jednostranné, dávejte si k luštěninám ještě maso nebo vejce. Jídlo bude hned pestřejší!

Doporučujeme: Co jsou jáhly, jak mohou při hubnutí pomoci a jak je připravit, aby chutnaly, se můžete dočíst v článku Jáhly – zázračná potravina vhodná pro sportovce i celiaky.

Sdílej:

O Autorovi

Málokoho by napadlo úmyslně si ubližovat. Vybírejme si proto z nepřeberného množství potravin ty, které nám nejen neubližují, ale ty, které nám dokonce prospívají a blahodárně působí na naše tělo i mysl.

Tyto stránky používají cookies. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close