Určitě už jste někdy slyšeli o potravinách, jako jsou jáhly nebo kroupy, cizrna, polenta, bulgur, pohanka, hrách… To, že s nimi kdysi obstarávala rodinu vaše babička, neznamená, že nejsou vhodné pro vás o pár desítek let později.
Tyto potraviny skutečně mají co nabídnout a dají se připravit na mnoho způsobů. Velmi oblíbené jsou kaše, které mohou být servírovány na sladko i na slano.
A jaké je výživové složení těchto lahůdek?
Přehled složení potravin, které se vaší babičce osvědčily a vám se mohou osvědčit také (100 g, vařené):
- Polenta: 1465 kJ, 77 g sacharidů, 8 g bílkoviny, 1 g tuku – vhodná k obědu
- Cizrna: 1360 kJ, 48 g sacharidů, 20 g bílkoviny, 5 g tuku – vhodná k večeři
- Kroupy: 500 kJ, 25 g sacharidů, 3 g bílkoviny, 1 g tuku – vhodné k obědu
- Jáhly: 498 kJ, 24 g sacharidů, 4 g bílkoviny, 1 g tuku – vhodné k obědu
- Pohanka: 385 kJ, 20 g sacharidů, 3 g bílkoviny, 0,6 g tuku – vhodná k obědu
- Bulgur: 347 kJ, 19 g sacharidů, 3 bílkoviny, 0,3 g tuku – vhodný k obědu
- Hrách: 330 kJ, 11 g sacharidů, 7 g bílkoviny, 0,3 g tuku – vhodný k večeři
Aby vaše obědy a večeře nebyly jednostranné, dávejte si k luštěninám ještě maso nebo vejce. Jídlo bude hned pestřejší!
Doporučujeme: Co jsou jáhly, jak mohou při hubnutí pomoci a jak je připravit, aby chutnaly, se můžete dočíst v článku Jáhly – zázračná potravina vhodná pro sportovce i celiaky.