Bezlepková dieta

Posted In: Diety

  • Guest
    Amy on #11800

    Máte nějaké zkušenosti s bezlepkovou dietou??? Byla mi lékaři nařízená tato deita a uplynuly teprve dva dny a já už jsem zoufalá. Z jaké mouky pečete jak vaříte??

    Member
    Dominika Bayerová on #11810

    Zdravím Amy,

    i s bezlepkovou dietou se dá kvalitně žít, těžké jsou jen začátky. O této problematice jsme napsali dva články:

    Bezlepková dieta – povolené vs. zakázané potraviny

    Bezlepková dieta je komplikací, se kterou se dá kvalitně žít

    Vařit a péct můžete z mnoha jednodruhových muk (mandlová, rýžová, kukuřičná, pohanková, kokosová, amaranthová, teffová, konopná…) nebo z bezlepkových směsí. S těmi se obvykle lépe pracuje, obsahují nicméně větší množství škrobu. Pro mnoho jídel existují recepty na jejich bezlepkovou verzi, jinde stačí drobná úprava (např. záměna mouky na zahuštění) a můžete vařit jako dřív.

    Je důležité pamatovat jen na to, že bezlepková mouka má tendenci více hrudkovat, rychleji se připéká a „nelepí“ (směsi často nedrží pohromadě). Toto můžete kompenzovat například chia semínky, lněným semínkem či vejcem.

    Bezlepkové vaření a pečení vyžaduje trpělivost a občas se některé jídlo nepovede ani zkušeným, naučit se ale dá. Držíme palce 🙂

Prohlížíte si 2 příspěvky - 1 až 2 (z celkem 2)
  • Pro odpověď se musíte přihlásit.