Tibetská houba – zázrak z Východu, nebo další placebo?

2

Vypadá poněkud nevzhledně, asi jako pomačkaná houba na mytí. Lidé po celém světě si z ní ale doma vyrábějí výborný kefír a kolují i informace o její prospěšnosti lidskému tělu, a to i při hubnutí. Doopravdy můžeme hubnout díky pití tekutiny, kterou houba vyrobí, nebo se lidstvo stále jen upíná k vidině snadného hubnutí beze změny jídelníčku a bez pohybu?

Tibetská houba, seznamte se

Pokud jste o tibetské houbě nikdy neslyšeli, jistě uvítáte informaci, kde se houba vzala, k čemu slouží, kde se dá sehnat a jak bychom s ní měli nakládat.

Tibetská houba, nebo jak se o ní píše – kefírová kultura, se poprvé objevila asi před 5 000 lety v oblasti Tibetu, ale i Kavkazu. Podle jedné z kavkazských legend ji pravoslavní kněží dostali darem od samotného proroka Mohameda. Houby se nesměl dotknout žádný cizinec, protože se věřilo, že by tak ztratila svou moc. Byla tedy pečlivě střežena a předávána mezi generacemi jako bohatství. Až v průběhu 19. století se k ní dostali ruští lékaři a vyšly první publikace o tibetské houbě.

Dnes se dá tibetská houba koupit na internetu, ale mezi lidmi jí je takové množství, že ji lze sehnat i zadarmo. Houba se totiž postupem času každému množí.

Jak s ní nakládat a proč stojí za to ji vyzkoušet

2-3 lžičky tibetské houby vložíme do sklenice, přelijeme ½ litrem mléka,houba necháme 24 hodin odstát a scedíme přes sítko. Vznikne nám domácí kefír, ušetřený jakýchkoli zásahů potravinářského průmyslu. Houbu, která nám na sítku zůstane, propláchneme vodou, vrátíme do sklenice a celou proceduru můžeme opakovat. Pokud chceme mít kefír hotový za 24 hodin, necháme houbu pracovat při pokojové teplotě. V lednici by se celá příprava protáhla i na 3 dny.

Kefír pijeme každý večer po dobu dvaceti dní a po jeho konzumaci už nejíme. Po dvaceti dnech by měla následovat několikadenní přestávka, obvykle se uvádí deset dní bez kefíru. I během těchto deseti dní je třeba houbu prolévat mlékem a čistit, aby nezčernala a neztratila své účinky.

Chutná, a možná i léčí

Říká se, že kefír připravený z tibetské houby má pozitivní účinky na srdce, rozkládá cholesterol v cévách, reguluje krevní tlak, brzdí vývoj metastáz, zabraňuje rychlému stárnutí i únavě způsobené stresem. Má prý dobrý vliv na funkčnost ledvin, močových cest, jater, slinivky a sleziny. Je vhodný i pro posílení imunity. Jeho hlavním úkolem je však zamezení shromažďování a hnití potravy ve střevech a také odkyselování organismu.

Pomůže nám tibetská houba zhubnout?

Tibetská houba, respektive z ní připravený kefír, má mírně projímavé účinky, takže čistí střeva, zrychluje metabolismus a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. To jsou tři důvody, proč se možná začali lidé zajímat o to, zda se mohou užíváním kefíru zase o něco přiblížit lepší postavě. K této houbě bychom se ale upínat neměli. Ač má zřejmě mnoho pozitivních vlivů na naše zdraví, přímá souvislost mezi jejím užíváním a hubnutím nebyla nikdy prokázána.

Jak to funguje

Tibetská houba vlastně není houba. Jedná se o uskupení laktobakterií, mléčných a octových kvasinek, které spolu žijí v symbióze. Houbou jí nazýváme snad právě kvůli vzhledu. Mikroorganismy, které tibetskou houbu tvoří, se živí hlavně mléčnou laktózou. Kefír poté vzniká jako výsledek procesu mléčného a lihového kvašení mléka.

Závěrem

Snaha hubnout je chvályhodná, snaha dopřát tělu něco prospěšného také. Protože u tibetské houby nebyla dokázána přímá souvislost s hubnutím, můžeme vám ji doporučit jako zdravý doplněk stravy, ne však jako zázrak, s nímž se vejdete za pět dní do oblíbených džínů, které dnes nezapnete. Nezbývá než zdůraznit, že zdravé a krásné tělo je především zásluhou vyvážené stravy doplněné o pohyb. A to stojí za úvahu.

Sdílej:

O Autorovi

Málokoho by napadlo úmyslně si ubližovat. Vybírejme si proto z nepřeberného množství potravin ty, které nám nejen neubližují, ale ty, které nám dokonce prospívají a blahodárně působí na naše tělo i mysl.