Tibetská houba – zázrak z Východu, nebo další placebo?

2

Vypadá poněkud nevzhledně, asi jako pomačkaná houba na mytí. Lidé po celém světě si z ní ale doma vyrábějí výborný kefír a kolují i informace o její prospěšnosti lidskému tělu, a to i při hubnutí. Doopravdy můžeme hubnout díky pití tekutiny, kterou houba vyrobí, nebo se lidstvo stále jen upíná k vidině snadného hubnutí beze změny jídelníčku a bez pohybu?

Tibetská houba, seznamte se

Pokud jste o tibetské houbě nikdy neslyšeli, jistě uvítáte informaci, kde se houba vzala, k čemu slouží, kde se dá sehnat a jak bychom s ní měli nakládat.

Tibetská houba, nebo jak se o ní píše – kefírová kultura, se poprvé objevila asi před 5 000 lety v oblasti Tibetu, ale i Kavkazu. Podle jedné z kavkazských legend ji pravoslavní kněží dostali darem od samotného proroka Mohameda. Houby se nesměl dotknout žádný cizinec, protože se věřilo, že by tak ztratila svou moc. Byla tedy pečlivě střežena a předávána mezi generacemi jako bohatství. Až v průběhu 19. století se k ní dostali ruští lékaři a vyšly první publikace o tibetské houbě.

Dnes se dá tibetská houba koupit na internetu, ale mezi lidmi jí je takové množství, že ji lze sehnat i zadarmo. Houba se totiž postupem času každému množí.

Jak s ní nakládat a proč stojí za to ji vyzkoušet

2-3 lžičky tibetské houby vložíme do sklenice, přelijeme ½ litrem mléka,houba necháme 24 hodin odstát a scedíme přes sítko. Vznikne nám domácí kefír, ušetřený jakýchkoli zásahů potravinářského průmyslu. Houbu, která nám na sítku zůstane, propláchneme vodou, vrátíme do sklenice a celou proceduru můžeme opakovat. Pokud chceme mít kefír hotový za 24 hodin, necháme houbu pracovat při pokojové teplotě. V lednici by se celá příprava protáhla i na 3 dny.

Kefír pijeme každý večer po dobu dvaceti dní a po jeho konzumaci už nejíme. Po dvaceti dnech by měla následovat několikadenní přestávka, obvykle se uvádí deset dní bez kefíru. I během těchto deseti dní je třeba houbu prolévat mlékem a čistit, aby nezčernala a neztratila své účinky.

Chutná, a možná i léčí

Říká se, že kefír připravený z tibetské houby má pozitivní účinky na srdce, rozkládá cholesterol v cévách, reguluje krevní tlak, brzdí vývoj metastáz, zabraňuje rychlému stárnutí i únavě způsobené stresem. Má prý dobrý vliv na funkčnost ledvin, močových cest, jater, slinivky a sleziny. Je vhodný i pro posílení imunity. Jeho hlavním úkolem je však zamezení shromažďování a hnití potravy ve střevech a také odkyselování organismu.

Pomůže nám tibetská houba zhubnout?

Tibetská houba, respektive z ní připravený kefír, má mírně projímavé účinky, takže čistí střeva, zrychluje metabolismus a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. To jsou tři důvody, proč se možná začali lidé zajímat o to, zda se mohou užíváním kefíru zase o něco přiblížit lepší postavě. K této houbě bychom se ale upínat neměli. Ač má zřejmě mnoho pozitivních vlivů na naše zdraví, přímá souvislost mezi jejím užíváním a hubnutím nebyla nikdy prokázána.

Jak to funguje

Tibetská houba vlastně není houba. Jedná se o uskupení laktobakterií, mléčných a octových kvasinek, které spolu žijí v symbióze. Houbou jí nazýváme snad právě kvůli vzhledu. Mikroorganismy, které tibetskou houbu tvoří, se živí hlavně mléčnou laktózou. Kefír poté vzniká jako výsledek procesu mléčného a lihového kvašení mléka.

Závěrem

Snaha hubnout je chvályhodná, snaha dopřát tělu něco prospěšného také. Protože u tibetské houby nebyla dokázána přímá souvislost s hubnutím, můžeme vám ji doporučit jako zdravý doplněk stravy, ne však jako zázrak, s nímž se vejdete za pět dní do oblíbených džínů, které dnes nezapnete. Nezbývá než zdůraznit, že zdravé a krásné tělo je především zásluhou vyvážené stravy doplněné o pohyb. A to stojí za úvahu.

Share.

About Author

Málokoho by napadlo úmyslně si ubližovat. Vybírejme si proto z nepřeberného množství potravin ty, které nám nejen neubližují, ale ty, které nám dokonce prospívají a blahodárně působí na naše tělo i mysl.

Na těchto stránkách užíváme cookies. Proti jejich sběru na základě oprávněného zájmu se můžete odvolat na info@vceliste.cz, nebo budeme rádi, když nám jejich užívání odsouhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close