Kojící ženy to nemají jednoduché. Nemohou si vždy dopřát to, na co mají chuť, při každém soustu musí totiž myslet na to, že všechno, co sní nebo vypijí, se odrazí na kvalitě mateřského mléka, kterým krmí své malé dítko. Přesto se ale nemusí omezovat úplně a výraznějším způsobem strádat. Kromě toho – co by matka pro své dítě neudělala?
Co s alkoholem a tabákem?
Alkohol ke kojícím ženám více méně nepatří. Většina z nich ho, doufáme, přestává konzumovat ihned po zjištění, že je těhotná. Překvapivé však je, že i alkohol může v malém množství kojícím ženám prospět. Odstraňuje totiž psychické napětí, které je v porovnání s malým množstvím alkoholu, třeba piva nebo vína, daleko horší jak pro těhotné, tak pro kojící ženy. Pokud si kojící žena dá jednou za čas skleničku vína nebo piva, množství alkoholu v krvi kojence bude podle tvrzení některých gynekologů nedetekovatelné.
Kouření by při kojení mělo být tabu. Děti vystavené tabákovému kouři mívají astma, časté záněty horních cest dýchacích nebo zápal plic. Navíc nikotin ovlivňuje chuť mateřského mléka, a dítě ho proto může odmítat.
Ideálním pitím je voda
Při kojení musí ženy dostatečně pít, rozhodně by měly zvýšit pitný režim oproti původnímu. Doporučené množství přijatých tekutin je tedy individuální. Nejvhodnějším pitím je samozřejmě čistá voda, ale prospěšné jsou i speciální čaje pro těhotné a kojící nebo ovocné a zeleninové šťávy ředěné vodou. Pozor, tyto šťávy musí být domácí, džusy, které jsou u nás běžně k mání, mnohdy nemají s ovocnou či zeleninovou šťávou příliš společného.
Pravidelná a vyvážená strava je základ
Titulek je ohrané klišé, které si říkáme navzájem stále dokola a nemusíme při tom ani kojit. Pravidelná a vyvážená strava je základ zdravého životního stylu a teď, když nejde jen o vás, ale i o vaše dítě, je třeba se nad přijímanými potravinami a surovinami zamýšlet ještě více. Velmi dobré je dopřát si jídlo 5x nebo 6x denně, pravidelně v intervalech 2 až 3 hodin.
Co je v jídelníčku žádoucí
Každá kojící žena by si měla zjistit, co je vhodné konzumovat, aniž by tím zatěžovala svůj organismus a znehodnocovala mléko, kterým krmí své dítě. Z doporučených potravin zmiňme například libové maso a ryby (je přímo žádoucí jejich pravidelná konzumace), polotučné mléčné výrobky, těstoviny, rýže, brambory, luštěniny, cereální výrobky, ne příliš kyselé ovoce (zaměřte se tedy na jablka, hrušky, meruňky, banány) a zeleninu, která moc nenadýmá (jezte cukety, okurky, špenát). Při kojení je nutné dbát na zvýšený příjem vápníku. Matce je totiž odebírán ze zásob a putuje do mléka, promítnout se to může na kvalitě kostí a zubů ženy. Vápník by si ale ženy měly vybírat spíše z máku (ano, ten obsahuje velké množství vápníku) než mléka. To je pro dospělého člověka hůře stravitelné než mák. Kompromisem se proto může stát makové mléko, které lze jednoduše připravit doma. To navíc může být skvělou výchozí surovinou pro recepty na některé dobroty, které si ani kojící ženy nemusejí odpírat.
Čemu se při kojení vyhnout
[sociallocker]Kromě zmíněných potravin a surovin existují i ty, které by si kojící ženy měly odpustit, i kdyby je milovaly sebevíc. Z této kategorie můžeme zmínit potraviny obsahující konzervační látky, polotovary, tepelně neupravené výrobky (maso a vejce), příliš slaná, sladká, tučná a ostrá jídla, umělá sladidla. K pití se rozhodně nehodí černý a zelený čaj, vhodné nejsou ani ty bylinkové, které nesou upozornění na nevhodnost pro kojící ženy. V žádném případě by kojící ženy neměly pít nápoje obsahující chinin, který je například v toniku, a kofein (káva, energetické nápoje).[/sociallocker]Doplňky stravy vhodné pro kojící ženy
Vzhledem k tomu, že kojící ženy by měly zvýšit příjem vitamínů a dostatečné množství jich nelze mnohdy získat jen ze stravy, je na trhu nepřeberné množství doplňků stravy určených speciálně pro těhotné a kojící ženy. Z tohoto kvanta produktů si vybere snad každá matka.
Vyrobte si makové mléko, doplňte vápník a pochutnejte si
Pokud nepatříte k těm, kteří mák nemají rádi nebo jsou na něj alergičtí, jistě oceníte makové mléko, z něhož můžete vytěžit ohromné množství tolik potřebného vápníku. Makové mléko může být skvělou surovinou pro výrobu buchet nebo pudinku.
Co potřebujeme:
- 100 g jemně mletého máku
- 850-1000 ml vody (nejlépe filtrované)
Jak na to:
- mák zalijeme připravenou filtrovanou vodou a necháme 2-3 hodiny odstát při pokojové teplotě
- občas směs promícháme, mák se totiž bude usazovat na dně
- po 2-3 hodinách vlijeme směs do mixéru a při nejvyšších otáčkách mixujeme asi 3 minuty
- nápoj zesvětlá a začne pěnit, poté ho alespoň 5x scedíme přes sítko (můžeme ho cedit i přes pláténko, nápoj pak bude jemnější)
Náš tip!
Mléko lze dosladit medem, rýžovým sladem nebo stévií.
Závěrem
Pokud kojíte, rozhodně byste se měli více zajímat o to, co konzumujete. Vybírejte si z doporučených potravin, a ulevte tak svému organismu i organismu vašeho dítěte.