Nemáte žádné zkušenosti se špaldovou moukou? Doposud jste o ní neslyšeli a neměli ani zájem pátrat po tom, z čeho se vlastně vyrábí? Pak jste se možná o mnohé ochudili. Špaldová mouka je produktem speciálního druhu pšenice, který má své specifické vlastnosti a příznivé dopady na lidský organismus. Nejen, že stimuluje imunitní systém, také je velmi snadno stravitelná a má mnohem nižší toxicitu pro alergické jedince. Pozor však na jednu zásadní chybu – špalda není bezlepková, proto není tak úplně vhodná pro celiaky. Pro nás, kteří nesnášenlivostí lepku netrpíme a vpravujeme do svého organismu klasickou bílou mouku, může ta špaldová představovat zajímavou a pro tělo přínosnou obměnu.
Jak naložit se špaldou
Kromě toho, že špaldovou mouku můžeme přidávat do celé řady pokrmů, od dezertů přes trojobal hlavního jídla, existují také další specifické produkty, kterými můžeme nahradit klasické a nepříliš zdravé součásti našeho jídelníčku. Ze špaldy se například praží špaldová káva, která je bezkofeinová a velmi chutná. V kuchyni můžeme upotřebit také zelená nezralá zrna špaldy, která jsou označována za „zelený kaviár“ a jsou také velmi zdravá a chutná. My se však na následujících řádcích zaměříme na velmi oblíbený dezert – palačinky, jehož složkou je právě špaldová mouka. Hřešit se dá i zdravě. Nevěříte? Přesvědčíme vás o tom!
Co potřebujeme
½ hrnku hladké mouky
½ hrnku špaldové mouky
½ hrnku ovesných vloček
1 vejce
1 hrnek mléka
Jogurt/tvaroh/javorový sirup/marmelád/ovoce k podávání – vše dle chuti
Jak na to
Všechny ingredience smícháme dohromady a důkladně rozmícháme. Na rozpálenou pánev nalejeme trochu řepkového oleje a naběračkou nalejeme na pánev první dávku těsta. Rozprostřeme těsto a z každé strany opékáme cca 3 minuty. Palačinky ozdobíme jogurtem či tvarohem, osladíme sirupem nebo marmeládou podáváme třeba s ovocem.
Náš tip:
Těsto by mělo být mírně řídké, aby se snadno na pánvi rozteklo, ale pozor na to, aby nebylo úplně tekuté.