Špalda. Módní šílenství, nebo surovina s budoucností?

1

Špalda se v poslední době skloňuje ve všech pádech a přívlastky „špaldový“ a „špaldová“ zažívají období své oblíbenosti. Co to špalda vlastně je a proč bychom ji neměli opomenout, když mluvíme o zdravé stravě? To a mnohem více se dozvíte právě zde.

Seznámení se špaldou

Špalda je druh pšenice, která byla v Evropě známá už před 8 000 lety. Dostala se sem pravděpodobně z Palestiny, kde ji znali ještě dříve. V průběhu času ji pěstující nahrazovali šlechtěnou pšenicí, protože z ní měli vyšší zisky. Dnes se však zaměřujeme spíše na to, jak na nás přijímaná strava působí a onu šlechtěnou pšenici znovu postupně měníme za špaldu, která je zdravější. Má totiž vysoký obsah bílkovin, je zdrojem kvalitních tuků, sacharidů, vlákniny, minerálů a vitamínů, a to především těch ze skupiny B. Špalda je oblíbená především pro svou lehkou stravitelnost a pozitivní působení na imunitní systém.

Kdo jedl špaldu v jakékoli podobě, dosvědčí, že je nasládlá a má typicky oříškovou chuť.

Se špaldou se setkáváme především v podobě špaldové mouky, kávy, špaldových otrub nebo špaldového bulguru. Můžeme ale mít tu čest i se samotným zrnem a kernottem, které si můžeme představit jako velké kroupy.

Pozor! Setkáváme se často s představou, že špalda je vhodná pro celiaky. Není tomu tak. Špalda obsahuje lepek a naše trávení zatěžuje individuálně podle toho, jakou toleranci vůči lepku máme.

Špaldový zázrak

Malý špaldový zázrak se udál před 800 lety v německém Bingenu, kdy měla svatá Hildegarda vnuknutí. Při modlitbě jí Bůh napověděl, aby nemocným připravovala jídlo ze špaldy. Krátce poté, co tak učinila, se mnoho nemocných uzdravilo. Už tehdy Hildegarda věděla, že špalda dodává energii i těžce nemocným, kteří nemohou jíst nic jiného, aby příliš nezatěžovali organismus.

Nemusíme hned měnit bílou mouku za špaldovou

Špaldová mouka je sice zdravější a lépe stravitelná, pro ty, kteří jsou zvyklí na bílou mouku, je však překvapením, že je výživnější. Jakmile upečeme koláče ze špaldové mouky, sníme jeden, zatímco koláčů z bílé mouky bychom snědli třeba tři. Proto nemusíme přímo měnit bílou mouku za špaldovou, stačí je při pečení kombinovat a míchat.

Nevýhodou špaldové mouky je bezpochyby její cena. Jde totiž o jednu z nejdražších mouk – kilogram seženeme za 50-90 Kč i v závislosti na tom, zda se jedná o obyčejnou nebo celozrnnou variantu.

2 recepty, na nichž můžete špaldu vyzkoušet

Pokud jste se rozhodli, že špaldu vyzkoušíte a při pozitivní odezvě ji zařadíte do svého jídelníčku, jistě oceníte 2 jednoduché recepty, které se na takové vyzkoušení perfektně hodí. Abyste se ujistili v tom, že špalda je široce využitelná, jeden recept je na sladko a jeden na slano.

Karobové kernotto

Jestliže rádi snídáte müsli, dost možná vás zaujme tato varianta, při níž připravíme kernotto na sladko.špalda Přijaté sacharidy vás nabijí energií na dopolední hodiny a hlad jen tak nepocítíte.

Co potřebujeme: 140 g špaldového kernotta, 500 ml vody, 10 g karobu, 30 g sušeného sójového nápoje s příchutí smetany, med podle chuti, 30 g rozinek, 1 lžičku oleje z vlašských ořechů, oříšky na ozdobu, pár kapek citrónového aromatického oleje

Jak na to:

  • Kernotto propereme ve studené vodě, scedíme, zalijeme čistou vodou a dáme vařit.
  • Přidáme k němu špetku soli.
  • Jakmile dojde k varu, snížíme na takový var, aby kernotto jen mírně bublalo, a to po dobu 30 minut.
  • Ke konci varu, když kolem zrna zbývá trochu vody, přisypeme sušený sójový nápoj a přidáme karob a rozinky (podle toho, jak měkké je chceme mít, přidáme v tento okamžik, nebo později).
  • Kernotto odstavíme a necháme trochu vychladnout, přimícháme do něj med a citrónový olej, můžeme přidat olej z ořechů.
  • Podáváme za tepla i za studena.

Špaldové kernotto s rajčatovou omáčkou

Druhým receptem je kernotto připravené na slano, které si můžete s chutí naservírovat třeba k obědu. Až do svačiny si na jídlo ani nevzpomenete.

Co potřebujeme: 300 g špaldového kernotta, zeleninový bujón Würzl, 400 g loupaných rajčat, podle chuti papriku a česnek, 2 cibule, 1 cuketu, sůl, pepř, bazalku, petrželovou nať, olivový olej a kozí nebo ovčí sýr

Jak na to:

  • Kernotto nejprve propláchneme a poté vaříme ve vodě v poměru 1:1,5 (kernotto:voda). Přivedeme k varu.
  • Jakmile dojde k varu, přidáme koření Würzl a mírně vaříme pod pokličkou po dobu 20-25 minut. Nemícháme.
  • Mezitím si orestujeme cibuli a česnek, přidáme nakrájenou cuketu a papriku, poté i loupaná rajčata se šťávou.
  • Přidáme podle chuti sůl a pepř a asi 10 minut dusíme. Poté dochutíme bylinkami a česnekem.
  • Sýr nastrouháme nebo nakrájíme na drobné kostičky a přimícháme.
  • Směs smícháme s kernottem a dáme na 5-10 minut zapéct do trouby. Potom můžeme servírovat.

Shrnutí na závěr

Špalda může být pro všechny příjemným překvapením nejen v podobě nasládlé špaldové mouky, ale v podobě kernotta (takového špaldového rizota) i v mnoha jiných variantách. Vyzkoušejte naše 2 recepty, v nichž špalda hraje hlavní roli, a podělte se s námi o své dojmy z nich i z vlastních receptů. Vpusťte do své kuchyně špaldu. Zachutná vám a prospěje!

Sdílej:

O Autorovi

Málokoho by napadlo úmyslně si ubližovat. Vybírejme si proto z nepřeberného množství potravin ty, které nám nejen neubližují, ale ty, které nám dokonce prospívají a blahodárně působí na naše tělo i mysl.

Na těchto stránkách užíváme cookies. Proti jejich sběru na základě oprávněného zájmu se můžete odvolat na info@vceliste.cz, nebo budeme rádi, když nám jejich užívání odsouhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close