Postavte svůj den na ovesných vločkách!

1

Ovesná kaše, jogurt s ovesnými vločkami, ovesné vločky v pudinku, placky z ovesných vloček… A tak bychom mohli pokračovat ještě hodně dlouho. Na mnoho způsobů servírovatelné ovesné vločky se mohou stát perfektním základem vašeho úspěšného dne. Ptáte se proč? Čtěte dál!

Ovesné vločky mohou být stabilním základem

Pokud patříte k těm, kteří pravidelně snídají, ale dochází jim inspirace, jak svou snídani zkvalitnit, aby je zasytila a dodala jim dostatečnou energii, pravděpodobně oceníte návrh na ovesné vločky. Jestli jste jim tedy už dočista nepropadli jako mnozí jiní.vločky

Ve 100 g ovesných vloček se ukrývá 1570 kJ. V tomto množství najdeme 68 g sacharidů, 13 g bílkovin, 7 g tuku a 7 g velmi prospěšné vlákniny. Kromě toho vločky obsahují mnoho vitamínů, například vitamín B nebo C, a minerálních látek, z nichž můžeme zmínit třeba hořčík, vápník nebo železo.

Právě díky tomuto složení, v němž hrají roli všechny tři základní složky potravy, jsou ovesné vločky ideální snídaní. Díky sacharidům se budete cítit plní energie, bílkoviny zase zařídí dlouhotrvající pocit příjemné sytosti.

Jak můžeme vločky připravit

Existuje opravdu spousta způsobů, jak si ovesné vločky naservírovat. To už jsme ostatně zmínili hned v úvodu. Kromě toho, že jsou ovesné vločky perfektní snídaní, je jejich servírování velmi jednoduché. Pokud si je chceme dát do jogurtu, prostě je s ním smícháme a necháme několik minut odstát, aby alespoň trochu změkly. Kromě jogurtu je můžeme míchat i s mlékem, sójovými, ovesnými nebo rýžovými nápoji. Ovesnou kaši si můžeme připravit zalitím vloček horkou vodou či teplým mlékem a přidáním oblíbených doplňků – kakaa, oříšků, rozinek, skořice nebo medu.

Ke slazení můžeme kromě medu použít stévii, javorový, agávový nebo rýžový sirup. Velmi jednoduše můžeme z ovesných vloček snídaněpřipravit lívanečky, případně můžeme vločky rozemlít na prášek a ten potom použít místo mouky například při přípravě palačinek. Přidat je můžeme i do buchet, a to vcelku, nebo tzv. jemné, které už namleté koupíme.

Náš tip! Kombinujte ovesné vločky s jinými vločkami – s pohankovými, žitnými nebo kukuřičnými. Pokaždé získáte jinak chutnou dobrotu, které se snad ani nelze přejíst!

Instantní vs. domácí kaše

Jistě jste už v marketech zahlédli instantní vločkové kaše. Smějí se na nás z regálu s cereáliemi či jinými produkty, které bychom laickým pohledem zařadili mezi zdravé. Obvykle je v těchto produktech tolik cukru, až je to zarážející. Snad právě proto nám bohužel chutnají… Instantní vločkové kaše lákají na to, že jsou už hotové (stačí pouze přidat vroucí vodu a zamíchat) a mají různé příchutě. Čokoláda, jablka se skořicí, jahody… Jenže právě tyto kaše jsou obvykle přeslazené, právě proto, aby nám chutnaly (a aby se dobře prodávaly). Kromě toho jsou celkově dražší než sáček ovesných vloček, které si můžeme připravit zdravěji sami doma a ve větším množství. Úplně stejnou kaši, jako je ta instantní, získáte i doma. Stačí je zalít horkou vodou a chvíli počkat, než změknou.  

Mějte na paměti, že ovesné vločky jsou sice zdravé, ale nic se nemá přehánět. Ideální porce k snídani je asi 40 g vloček.

Jak na výběr cereálií a instantních kaší

[sociallocker]

Někdy se prostě nedá nic dělat a musíme sáhnout po instantních kaších. V tomto případě bychom se ale vždy měli zajímat o jejich složení. A jak si vybrat správnou kaši?

  • obsah přidaného cukru by neměl být vyšší než 28 g na 100 g
  • obsah vlákniny by měl být vyšší než 1,3 g na 100 kcal
  • obsah sodíku by neměl přesáhnout 500 mg na 100 g
  • obsah nasycených mastných kyselin by neměl být vyšší než 13 % energie
  • obsah trans nenasycených mastných kyselin by neměl přesáhnout 0,1 g na 100 g

[/sociallocker]

Ovesné vločky jako skvělá náhrada (nejen) za pečivo

Jak jste na tom s pečivem? Neomrzelo vás trochu u snídaně? Pokud ano, využijte toho a nahraďte ho ovesnými vločkami. Dodají vám dostatek energie a na dlouho vás zasytí. Proč myslíte, že se koním odjakživa dává oves? Přece proto, aby byli plní zdravé energie!

Kromě zmíněných způsobů, jak ovesné vločky využít, existuje ještě jeden, pro někoho možná hodně překvapivý. Z vloček se dají docela jednoduše připravit výborné knedlíky, které si můžete dát místo těch nezdravých houskových.

knedlíkNa knedlíky budete potřebovat jen 1,5 hrnku jemných ovesných vloček (obyčejné vločky je vhodné namlít v mixéru), trochu vroucí vody, 4 lžíce burizonů, 5 lžic pohankové mouky a sůl.

Do misky vsypte vločky a spařte vroucí vodou, aby nasákly, ale aby voda nebyla vidět na okrajích misky. Na vločky nasypte burizony, posypte pohankovou moukou a posolte. Potom můžete přejít k vypracování těsta, které by mělo být tak tuhé, aby z něj šly vytvarovat knedlíky. Vypracované těsto vhoďte do osolené vroucí vody a vytáhněte, až když 5-10 minut plavou na vodě. To, zda jsou již knedlíky hotové, můžete zjistit rozkrojením jednoho z nich. Výsledek je zdravější než klasické bílé knedlíky a také jich sníme méně – jsou velmi syté.

Porovnejte vločky s ostatními snídaňovými dobrotami

Abyste si uměli představit, jakou energii z ovesných vloček získáte, přinášíme vám srovnání s několika potravinami, na nichž si možná rádi po ránu pochutnáváte.

40 g vloček nabízí 628 kJ (bez ochucení, bez jogurtu či mléka). A další snídaňové pochoutky?snídaně1

  • větší bílý rohlík s jahodovou marmeládou – 774 kJ
  • kobliha s marmeládou – 796 kJ
  • plátkem celozrnného žitného chleba s máslem a šunkou – 994 kJ
  • malý bílý jogurt s oblíbenými Nesquik cereáliemi – 1290 kJ
  • grahamový rohlík s máslem a plátkovým sýrem (45 % tuku) – 1186 kJ

Shrnutí na závěr

Ovesné vločky jsou díky svému složení vhodné k snídani, při níž dodají tělu skvělý poměr sacharidů a bílkovin a podpoří trávení vlákninou. Lze si je navíc připravit na mnoho způsobů, takže nás jen tak neomrzí. Ovesnou kaši je vždy lepší si připravit doma, pokud si však chcete koupit instantní, prozkoumejte její složení a dbejte na doporučené parametry, které jsme zmínili výše.

Zařaďte do svého jídelníčku ovesné vločky a uvidíte, že vás uspokojí víc než jakékoli pečivo, které jste doposud snídali!

Sdílej:

O Autorovi

Málokoho by napadlo úmyslně si ubližovat. Vybírejme si proto z nepřeberného množství potravin ty, které nám nejen neubližují, ale ty, které nám dokonce prospívají a blahodárně působí na naše tělo i mysl.

Na těchto stránkách užíváme cookies. Proti jejich sběru na základě oprávněného zájmu se můžete odvolat na info@vceliste.cz, nebo budeme rádi, když nám jejich užívání odsouhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close