Papriky plněné mletým masem – oblíbená pochoutka s balkánskými kořeny

0

Ačkoli mnoho z nás považuje plněné papriky s rajskou omáčkou za „vynález“ tradiční české gastronomie, ve skutečnosti se jedná o oblíbený pokrm, jehož kořeny sahají do balkánských kuchyní. Zde se ovšem k obědu či večeři neplní pouze klasické papriky, ale také nejrůznější druhy další zeleniny. Patříte-li k milovníkům tohoto lahodného pokrmu, jistě nám dáte za pravdu, že po takovém vydatném obědě byste se nejraději natáhli na pohovku a do večera se z ní nezvedli.

Ať se nám to líbí nebo ne, paprikové lusky plněné mletým masem doplněné o rajskou omáčku nepředstavují jídlo, ze kterého by byli dietologové a průkopníci zdravého stravování zrovna dvakrát nadšení. Pokud se ovšem budete držet našeho receptu a tento oběd či paprikavečeři si nebudete dopřávat každý druhý den, pak na vašem apetitu neshledáváme nic špatného. Dost bylo řečí, pojďme na slibovaný recept!

Papriky plněné mletým masem

Co potřebujeme?

  • 8 světlezelených paprik s tenčí stěnou
  • 500 mletého masa (hovězí nebo mix)
  • 500 g rajčat nebo konzervu rajčatového protlaku
  • 200 ml zakysané smetany
  • mléko
  • 2 menší cibule
  • 1 vejce
  • 2 lžíce přepuštěného másla
  • 2 lžičky sladké papriky
  • divoké koření (bobkový list, 4 kuličky černého pepře, 4 kuličky nového koření)
  • 3 lžíce hladké rýžové mouky
  • rýži Natural
  • sůl
  • pepř

Jak na to?

Náš tip:

Chcete-li si rajskou omáčku s plněnými paprikami opravdu vychutnat, vyplatí se vybírat pokud možno co nejkvalitnější suroviny pro její přípravu. Nechte se inspirovat třeba následujícími řádky, na nichž vám poradíme, jak vybírat a nakupovat:

– Mleté maso: ideální je zamířit ke známému řezníkovi, který nám maso namele na počkání. Kvalitní masovou směs si ovšem můžetemleté maso namlet také sami doma. Pokud nakupujete již vakuované mleté maso, pak věnujte pozornost datu spotřeby, ale i samotnému složení masa.

– Papriky: blíží se sezóna farmářských trhů, proto není od věci zamířit na některý v blízkosti svého okolí. Pořídit zde můžete kvalitní ovoce i zeleninu, jejichž chuť je zcela jiná, než v supermarketech.

– Rajčata: není-li zrovna sezóna, chuť rajčat nebude nikterak závratná. Proto je k přípravě rajské omáčky možno použít třeba kvalitní bio kečup nebo rajčatový protlak.

– Rýži: Jak jsme již zmínili výše, ideální je rýže Natural, která patří mezi nejvýživnější. Rýži můžete ozdobit čerstvými bylinkami (petrželkou, bazalkou, pažitkou nebo rozmarýnem). Fantazii se při servírování meze nekladou.

Sdílej:

O Autorovi

O základy správné výživy a zásady a zdravého stravování jsem se začala zajímat poměrně nedávno v souvislosti se zdravotními problémy, které mě již nějakou dobu sužovaly. Ačkoli na zázraky nevěřím, sama na sobě pozoruji určité změny, ke kterým nepochybně přispívá současný styl mého stravování.

Na těchto stránkách užíváme cookies. Proti jejich sběru na základě oprávněného zájmu se můžete odvolat na info@vceliste.cz, nebo budeme rádi, když nám jejich užívání odsouhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close