Palmový olej je v současné době hojně diskutovaným tématem. Vznikají hnutí, webové stránky i nejrůznější druhy projektů, které mají za cíl omezit jeho spotřebu i distribuci. Ze všech možných i nemožných míst na nás vyskakují drastické obrázky nešťastných zvířat a vykácených deštných pralesů. Mluví se o něm jako o tichém ničiteli cév strávníků. Jak je to ale doopravdy? Opravdu je pro nás a zejména planetu jeho konzumace tak nebezpečná? Nebo jde o pouhopouhé lobby firem, které se za každou cenu snaží protlačit jiné druhy oleje, a to i na úkor veřejného zastrašování společnosti? Následující řádky možná odpoví také na vaše otázky!
Jaký je vlastně palmový olej?
Palma olejná (Elaeis guineensis) je vysoce výnosný zdroj jedlého i technického oleje. Ten je získáván z jejího oplodí a patří mezi nejběžnější a nejlevnější druhy rostlinných olejů, s nimiž se můžeme vůbec setkat. Právě cena je hlavním faktorem, který výrobce potravin, kosmetiky i drogerie nejvíce ovlivňuje. Není se tak čemu divit, že palmový olej je součástí výrobků a produktů, u kterých bychom to možná ani nečekali. Ale zpět k jeho složení a charakteristice. Palmový olej obsahuje velké množství vitamínu E, přírodních karotenů a nasycených mastných kyselin. A právě nasycené mastné kyseliny jsou trnem v oku dietologů a výživových poradců.
Co obsahuje palmový olej?
- velké množství vitamínu E
- přírodní karoteny
- nasycené mastné kyseliny (např. kyselina myristová, palmitová, stearová, olejová, linolová apod.)
- pigmenty
Je řízek smažený na palmovém oleji 6× nebezpečnější?
Někteří odborníci dokonce tvrdí, že řízek, který je usmažen na palmovém oleji, je až 6× více nebezpečný než stejný řízek usmažený na oleji řepkovém. Skutečnost je ale malinko někde jinde. Smažení, jako jedna z úprav pokrmů, rozhodně nepatří mezi zdravé varianty. A mnohdy je úplně jedno, zda k její realizaci použijeme olej palmový nebo řepkový. Některé výzkumy posledních měsíců dokonce prokazují, že onen zatracovaný palmový olej má dokonce lepší vlastnosti než oleje z tuzemských rostlin. A to už stojí za zvážení. Pohroma pro náš srdečně-cévní systém tudíž nespočívá pouze v jednom druhu oleje, ale v nadměrné konzumaci a špatné úpravě všech olejů, k nimž máme přístup!
Výhody palmového oleje
- tepelná stabilita
- nepřepaluje se ani při vysokých teplotách
- viskózní tuhý i polotuhý tuk
- nízké náklady na pěstování
- vyšší bod tání (od 10 do 25 °C)
- dobrý zdroj tokoferolů (vitamínu E)
- přirozeně neobsahuje cholesterol
Hrozba pro deštné pralesy
Bohužel všechny výše zmíněné výhody musíme umístit na misku vah s nevýhodami a globální hrozbou, jež má dopad nejen na deštné pralesy. Vysoké výnosy a nízké náklady na pěstování přispěly v posledních 50 letech k dramatickému nárůstu pěstebních ploch. Třeba v Malajsii se pěstební plochy palmy olejné zvýšily z 55 000 hektarů na 2 281 000 hektarů. V Indonésii, kde se plantáže před padesáti lety prakticky neobjevovaly, dnes nalezneme zhruba 1 604 000 hektarů.
Bohužel tyto plantáže palem olejných nahrazují deštné pralesy, jež jsou přirozeným prostředím pro řadu živočichů i rostlinstva. Deštné pralesy jsou vykáceny či vypáleny a na těchto plochách jsou poté vysázeny plantáže palem olejných, což přispívá k nenávratným ztrátám biologické rozmanitosti a k úbytku druhů. Palmové plantáže následně poskytují přirozený domov zhruba pro pouhopouhých 15 % živočišných druhů v pralese žijících. Například orangutani jsou nuceni hledat si potravu na zemi a živit se výhony olejných palem, kvůli čemuž jsou hojně vybíjeni jako škodná zvěř.
Bohužel i v tomto případě jsou stavěny vysoké výnosy a zisky nad biologickou a globální rovnováhu. Mnoho vlád i představitelů jednotlivých zemí proto vybízí firmy, které palmový olej při výrobě svých produktů v hojně míře používají, k jeho nahrazení. Některé společnosti na tyto výzvy zareagovaly, jiné levný palmový olej nahrazovat dražším neplánují.
A kde všude palmový olej naleznete?
- Tuky: Rama, Perla, Hera, Zlatá Haná, Iva
- Sladkosti: Nutella, Snickers, Mars, Kofila, Kaštany, Milky Way, Fidorka, Banány v čokoládě, Tatranky, BeBe sušenky
- Brambůrky: arašídové křupky, Tuc mini s mákem
- Cereálie: Cini Minis, Nesquick křupinky, müsli tyčinky
- Paštiky: Svačinka od Hamé
- Kosmetika: mýdlo Fresh Touch od Dove, sprchový gel Fa Nature and care, zubní pasty Daily Signal White a Odol
Zdroj: Stoppalmovemuoleji.cz 11 (4. 7. 2015)
Osud planety máte i ve svých rukou!
Z výše uvedeného vyplývá, že nadměrná konzumace palmového oleje, stejně jako kteréhokoli jiného oleje s vysokým obsahem mastných kyselin, našemu tělu rozhodně neprospívá. Našemu srdečně-cévnímu systému neprospívá ani pravidelná konzumace smažených potravin. Smžení lze ovšem snadno nahradit jinou tepelnou úpravou. Největší a neoddiskutovatelnou hrozbou, která se nad námi již nějakou dobu vznáší, je úbytek deštných pralesů a s nimi souvisejících živočichů, pro které představovaly tyto plochy přirozené prostředí.
Díky kampaním, ale i nedávným požárům, které deštné pralesy a tím i největší producenty palmového oleje zasáhly, je o této problematice slyšet stále více. I my máme k dispozici prostředky, jak si ověřit, zda daný produkt či potravina palmový olej obsahuje, či nikoli. Tato informace bude vždy uvedena na obalu výrobku, ale i na řadě webových stránek, které se této problematice dlouhodobě věnují. O tom, jak deštné pralesy a jejich obyvatelé dopadnou, tak můžeme rozhodnout i my sami.
A jaký je váš názor na palmový olej v potravinách a v kosmetice? Zohledňujete jeho přítomnost či absenci při nákupech?