Palmový olej: Zabiják lidského zdraví i deštných pralesů?

0

Palmový olej je v současné době hojně diskutovaným tématem. Vznikají hnutí, webové stránky i nejrůznější druhy projektů, které mají za cíl omezit jeho spotřebudistribuci. Ze všech možných i nemožných míst na nás vyskakují drastické obrázky nešťastných zvířat a vykácených deštných pralesů. Mluví se o něm jako o tichém ničiteli cév strávníků. Jak je to ale doopravdy? Opravdu je pro nás a zejména planetu jeho konzumace tak nebezpečná? Nebo jde o pouhopouhé lobby firem, které se za každou cenu snaží protlačit jiné druhy oleje, a to i na úkor veřejného zastrašování společnosti? Následující řádky možná odpoví také na vaše otázky!

Jaký je vlastně palmový olej?

palmová zrnaPalma olejná (Elaeis guineensis) je vysoce výnosný zdroj jedlého i technického oleje. Ten je získáván z jejího oplodí a patří mezi nejběžnější a nejlevnější druhy rostlinných olejů, s nimiž se můžeme vůbec setkat. Právě cena je hlavním faktorem, který výrobce potravin, kosmetiky i drogerie nejvíce ovlivňuje. Není se tak čemu divit, že palmový olej je součástí výrobků a produktů, u kterých bychom to možná ani nečekali. Ale zpět k jeho složení a charakteristice. Palmový olej obsahuje velké množství vitamínu E, přírodních karotenů a nasycených mastných kyselin. A právě nasycené mastné kyseliny jsou trnem v oku dietologů a výživových poradců.

Co obsahuje palmový olej?

  • velké množství vitamínu E
  • přírodní karoteny
  • nasycené mastné kyseliny (např. kyselina myristová, palmitová, stearová, olejová, linolová apod.)
  • pigmenty

Je řízek smažený na palmovém oleji 6× nebezpečnější?

Někteří odborníci dokonce tvrdí, že řízek, který je usmažen na palmovém oleji, je až 6× více nebezpečný než stejný řízek usmažený na oleji řepkovém. Skutečnost je ale malinko někde jinde. Smažení, jako jedna z úprav pokrmů, rozhodně nepatří mezi zdravé varianty. A mnohdy je úplně jedno, zda k její realizaci použijeme olej palmový nebo řepkový. Některé výzkumy posledních měsíců dokonce prokazují, že onen zatracovaný palmový olej má dokonce lepší vlastnosti než oleje z tuzemských rostlin. A to už stojí za zvážení. Pohroma pro náš srdečně-cévní systém tudíž nespočívá pouze v jednom druhu oleje, ale v nadměrné konzumaci a špatné úpravě všech olejů, k nimž máme přístup!

Výhody palmového oleje

  • tepelná stabilita
  • nepřepaluje se ani při vysokých teplotách
  • viskózní tuhý i polotuhý tuk
  • nízké náklady na pěstování
  • vyšší bod tání (od 10 do 25 °C)
  • dobrý zdroj tokoferolů (vitamínu E)
  • přirozeně neobsahuje cholesterol

Hrozba pro deštné pralesy

Bohužel všechny výše zmíněné výhody musíme umístit na misku vah s nevýhodami a globální hrozbou, jež má dopad nejen na deštné pralesy. Vysoké výnosy a nízké náklady na pěstování přispěly v posledních 50 letech k dramatickému nárůstu pěstebních ploch. Třeba v Malajsii se pěstební plochy palmy olejné zvýšily z 55 000 hektarů na 2 281 000 hektarů. V Indonésii, kde se plantáže před padesáti lety prakticky neobjevovaly, dnes nalezneme zhruba 1 604 000 hektarů.

orangutanBohužel tyto plantáže palem olejných nahrazují deštné pralesy, jež jsou přirozeným prostředím pro řadu živočichů i rostlinstva. Deštné pralesy jsou vykáceny či vypáleny a na těchto plochách jsou poté vysázeny plantáže palem olejných, což přispívá k nenávratným ztrátám biologické rozmanitosti a k úbytku druhů. Palmové plantáže následně poskytují přirozený domov zhruba pro pouhopouhých 15 % živočišných druhů v pralese žijících. Například orangutani jsou nuceni hledat si potravu na zemi a živit se výhony olejných palem, kvůli čemuž jsou hojně vybíjeni jako škodná zvěř.

Bohužel i v tomto případě jsou stavěny vysoké výnosy a zisky nad biologickou a globální rovnováhu. Mnoho vlád i představitelů jednotlivých zemí proto vybízí firmy, které palmový olej při výrobě svých produktů v hojně míře používají, k jeho nahrazení. Některé společnosti na tyto výzvy zareagovaly, jiné levný palmový olej nahrazovat dražším neplánují.

A kde všude palmový olej naleznete?

  • Tuky: Rama, Perla, Hera, Zlatá Haná, Iva
  • Sladkosti: Nutella, Snickers, Mars, Kofila, Kaštany, Milky Way, Fidorka, Banány v čokoládě, Tatranky, BeBe sušenky
  • Brambůrky: arašídové křupky, Tuc mini s mákem
  • Cereálie: Cini Minis, Nesquick křupinky, müsli tyčinky
  • Paštiky: Svačinka od Hamé
  • Kosmetika: mýdlo Fresh Touch od Dove, sprchový gel Fa Nature and care, zubní pasty Daily Signal White a Odol

Zdroj: Stoppalmovemuoleji.cz 11 (4. 7. 2015)

Osud planety máte i ve svých rukou!

plody palmy olejnéZ výše uvedeného vyplývá, že nadměrná konzumace palmového oleje, stejně jako kteréhokoli jiného oleje s vysokým obsahem mastných kyselin, našemu tělu rozhodně neprospívá. Našemu srdečně-cévnímu systému neprospívá ani pravidelná konzumace smažených potravin. Smžení lze ovšem snadno nahradit jinou tepelnou úpravou. Největší a neoddiskutovatelnou hrozbou, která se nad námi již nějakou dobu vznáší, je úbytek deštných pralesů a s nimi souvisejících živočichů, pro které představovaly tyto plochy přirozené prostředí.

Díky kampaním, ale i nedávným požárům, které deštné pralesy a tím i největší producenty palmového oleje zasáhly, je o této problematice slyšet stále více. I my máme k dispozici prostředky, jak si ověřit, zda daný produkt či potravina palmový olej obsahuje, či nikoli. Tato informace bude vždy uvedena na obalu výrobku, ale i na řadě webových stránek, které se této problematice dlouhodobě věnují. O tom, jak deštné pralesy a jejich obyvatelé dopadnou, tak můžeme rozhodnout i my sami.

A jaký je váš názor na palmový olej v potravinách a v kosmetice? Zohledňujete jeho přítomnost či absenci při nákupech?

Share.

About Author

O základy správné výživy a zásady a zdravého stravování jsem se začala zajímat poměrně nedávno v souvislosti se zdravotními problémy, které mě již nějakou dobu sužovaly. Ačkoli na zázraky nevěřím, sama na sobě pozoruji určité změny, ke kterým nepochybně přispívá současný styl mého stravování.

Na těchto stránkách užíváme cookies. Proti jejich sběru na základě oprávněného zájmu se můžete odvolat na info@vceliste.cz, nebo budeme rádi, když nám jejich užívání odsouhlasíte. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close